Zakon o pomorskom dobru

Oporba: Založnim pravom dat ćete naše opće dobro na upravljanje bankama

Zagreb: Sabor raspravlja o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.02.2023.
u 16:18

Prijedlog Zakona prošao je u Saboru. Podržalo ga je 76 zastupnika vladajuće većine, dok je 55 oporbenih zastupnika bilo "protiv".

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru jučer je prošao u Saboru iako su oporba, stručnjaci, akademici i građani tražili da se on povuče iz procedure jer je nejasan, opasan i ugrožava pomorsko dobro kao opće dobro. No, kako ga je podržalo 76 zastupnika vladajuće većine, dok je 55 oporbenih zastupnika bilo "protiv", zakon je upućen u drugo čitanje.

– Protiv zakona je stručna i zainteresirana javnost i zato ga nemojte gurati na silu. U zemlji koja je ovisna o turizmu, Zakon o pomorskom dobru tema je svih tema i nisu se bez razloga svi digli protiv njega. Zaigrali ste na privatne, a zanemarili javne interese. Taj zakon je početak i temelj monetizacije javnog dobra, odnosno pomorskog dobra koje predstavlja trećinu Hrvatske. Trećinu Hrvatske stavit ćete na bubanj i prodati. Zakon omogućava privatizaciju pomorskog dobra i zatvaranje pomorskog dobra za velik dio stanovništva. Tjednima nas uvjeravate da svi krivo čitamo vaš prijedlog zakona koji će prvi put u Hrvatskoj omogućiti da ono što je bilo svačije postane nečije. Vladajućima je bitna samo bolja tržišna valorizacija obale. Dozvolit će se i gradnja na pomorskom dobru i ograđivanje plaža i smanjena pristupnost plažama. Plaže su tek dimna zavjesa, kroz založno pravo kao stvarno pravo dat ćete naše opće dobro, pomorsko dobro, na upravljanje bankama. Lažete građanima, nama, sami sebi – nizale su se oporbene optužbe upućene vladajućima koji su oporbi uzvraćali da ne politizira i ne straši ljude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije