Drugi bjelovarski re

Oporbi zasmetalo što remen nisu stegnule gradske ustanove

\'06.12.2010., Bjelovar - Na gradskom vijecu danas se raspravljalo o rebalansu proracuna  Photo: Damir Spehar/PIXSELL\'
Damir Špehar/PIXSELL
06.12.2010.
u 18:27

Zbog manjih prihoda od države i prodaje imovine proračun za 2010. sada je 129,5 milijuna kuna. SDP se pita zašto Knjižnica i Muzej nisu bili štedljivi

Sa 20 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana, članovi Gradskog vijeća jučer su prihvatili drugi ovogodišnji rebalans proračuna. Prema prihvaćenom prijedlogu, proračun Bjelovara za tekuću godinu sada je nepunih 129,5 milijuna kuna, što je 14,1 milijun manje od planiranoga i jednoglasno prihvaćenoga sredinom prosinca prošle godine.

Činjenica da je od tada pretrpio dvije izmjene najbolje govori koliko su bili u krivu oni koji su tada tvrdili da je proračun pomno, oprezno i nadasve realno planiran. Podsjetimo, početkom srpnja gradski vijećnici prihvatili su smanjenje za nešto malo više od 6 milijuna kuna, da bi sada prihvatili smanjenje za još 8 milijuna.

Zone dobile manje

Obrazlažući prijedlog novog smanjenja, Tomislav Junković, pročelnik za financije, iznio je razloge koji su kumovali smanjenju prihoda.

– U prvome redu to je značajan izostanak prihoda od kapitalne pomoći iz državnog proračuna namijenjen poslovnim zonama Jug i Lepirac u iznosu od 3,1 milijun kuna – ističe Junković i dodaje da je velik raskorak između planiranoga i ostvarenoga zabilježen i kod prihoda od prodaje gradske imovine, koji je manji za oko 4,8 milijuna kuna.

Muzej opet na tapetu

Očekivano, jedine kritike ovakvome planiranju došle su iz redova oporbe, pri čemu je najkonkretnija bila Vanja Posavac, predsjednica gradskoga SDP-a.

– Naša glavna primjedba odnosi se na velike korisnike proračuna, i to na Gradski muzej, Narodnu knjižnicu i još neke. Zanima nas jesu li oni išta učinili kako bi smanjili svoje troškove – jasno je prozvala Posavac i dodala kako su, primjerice, plaće zaposlenih u Muzeju golema stavka. Pritom nije nevažno, dodala je, da se mnogi građani pitaju koje je uopće radno vrijeme Muzeja.

– Ako ovako budete planirali i proračun za 2011., koji ćemo prihvaćati za desetak dana, SDP ga sigurno neće podržati – poručila je vladajućoj koalicija Vanja Posavac.

Spuštajući "loptu", gradonačelnik Korušec podsjetio je da ukupni rebalans iznosi ni 10 posto, s čime bi svi trebali biti zadovoljni jer drugi gradovi i općine uglavnom bilježe smanjenje prihoda od 15 pa i više posto. Dodao je kako sve upućuje na zaključak da će iduća godina biti bolja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije