ubojstvo Zorice Fadljević

Vrhovni sud: Ako tijelo nije nađeno, optuženi ne mogu sakriti i uništiti dokaze

Zorica Fadljević nestala je u studenom prošle godine
Foto: Facebook
1/2
20.07.2020.
u 10:04

Slavica (60) i Mijo (62) Karmazen branit će se sa slobode. Oni tijekom istrage nisu otkrili gdje je tijelo Zorice Fadljević, a hoće li to učiniti tijekom suđenja, tek će se vidjeti

Snimka video nadzora, evidencija telefonskih poziva, trag krvi na njegovoj tenisici na kojoj je nađen DNK koji se može povezati sa žrtvinim, iskazi svjedoka... Sve to bili su tragovi koji su istražitelje doveli do bračnog para Slavice (60) i Mije (62) Karmazena koji su u travnju ove godine optuženi zbog ubojstva Zorice Fadljević (47), koja je nestala u studenom lani te čije tijelo nije nađeno.

No iako njezino tijelo nije nađeno, bračni par je uhićen, osumnjičen, pritvoren te na koncu optužen za jedan od misterioznijih zločina. Jedno su  vrijeme bili u istražnom zatvoru da bi nakon žalbe njihovih odvjetnika  pušteni da se brane sa slobode. Na tu se odluku žalilo tužiteljstvo, smatrajući da postoji opasnost od ponavljanja djela, no njihovu žalbu uz dosta zanimljivo obrazloženje odbio  je Vrhovni sud.

Naime, prema stavu Vrhovnog sud, iako  je prvostupanjski sud u pravu kada smatra da ne temelju prikupljenih dokaza postoji  dostatan stupanj  osnovane  sumnje da su supružnici Karmazen počinili ubojstvo,  to ne znači da oni moraju biti u istražnom zatvoru.

Obrazlažući zašto smatra da se supružnici Karmazen u  nastavku postupka trebaju braniti sa slobode, Vrhovni sud  prvo pojašnjava da određivanje  istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela "zahtjeva postojanje osobitih okolnosti koje upućuju  na opasnost  da će okrivljenici uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak".

Nadalje, pojašnjava Vrhovni sud, iako iz podignute optužnice nesporno proizlazi da su supružnici Karmazen osnovano  sumnjivi za ubojstvo Zorice Fadljević  te da njezino tijelo nije nađeno unatoč opsežnim potragama. I upravo zbog činjenice da tijelo žrtve nije nađeno, Vrhovni sud smatra da se optuženicima ne može produljiti istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, jer prema stavu Vrhovnog suda, ne mogu uništiti ni sakriti važne tragove ako tijelo nije nađeno od čega polazi i optužnica.

- Neprihvatljivo je da prvostupanjski sud prilikom iznošenja razloga iz kojih se zaključuje o postojanju osobitih okolnosti za produljenje istražnog zatvora, navodi činjenice kao da su one već nedvojbeno utvrđene, iako u  ovom  stadiju postupka predstavljaju samo osnovu za zaključenje  o postojanju osnovane  sumnje. Prvostupanjski sud  iznosi kako  je "očito da  su okrivljenici to tijelo negdje dobro sakrili i da jedino oni znaju gdje se to tijelo nalazi. Po ocjeni ovog suda,  ne postoje one osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi  uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

I  tako će odlukom Vrhovnog suda bračni par Karmazen suđenje čekati na slobodi. Tijekom istrage nisu otkrili gdje je tijelo Zorice Fadljević, a hoće li to učiniti tijekom suđenja, tek će se vidjeti. Prema optužnici Zorica Fadljević posljednji put je viđena 18. studenoga 2019. oko 17 sati u Štamparevoj ulici u Slavonskom Brodu. Njezin suprug Drago odvezao ju je na sastanak s njemu nepoznatom ženom, a bila je riječ o Slavici Karmazen. Nakon toga nestala je bez traga, obitelj je prijavila njezin nestanak, a  malo nakon toga zbog njezina ubojstva  uhićen je bračni par Karmazen. Optuženi su da su je ubili u nepoznato vrijeme na nepoznatom mjestu, nakon čega su se riješili tijela, dok je motiv ubojstva nejasan.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:33 20.07.2020.

Možda če pravi hrvati Slavica (60) i Mijo (62) Karmazen uskoro komunicirati sa hrvatskim pravosuđem iz svog novog BiH egzila gdje če ostvarivati domoljubno stajalište da su svoji na novom svome.

AJ
ajdemipopusi
11:39 20.07.2020.

Nema logike, tijelo nije pronadjeno a govori se o ubojstvu, uz to muz nije ni sumljiv, a kamoli optuzen.

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
10:42 20.07.2020.

Bračni Karmaznovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije