PROSVJEDI KIO

Orahovički prosvjednici danas na zagrebačkim ulicama

kio
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/5
10.11.2011.
u 06:50

Radnici su ogorčeni jer ih političari sada izbjegavaju, a od državnih tijela 12 dana nisu dobili odgovor na svoje zahtjeve

ORAHOVICA – Otpušteni i obespravljeni radnici KIO Keramike u stečaju, tvrtke koja će državu i ostale vjerovnike stajati oko pola milijarde kuna nenaplativih potraživanja, trinaesti dan prosvjeda provest će na zagrebačkim ulicama. Jutros oko 5.20 sati radnici su uzeli svoje transparente, križeve i nacionalnu zastavu te s dva autobusa krenuli na najavljeni prosvjed ispred Ministarstva rada i poduzetništva (u 9.30 sati), HBOR-a (u 11 sati) i Sindikata EKN-a (u 12.30 sati). 

U  "zahtjevima iz Vladina šatora" traže:

– Od novog vlasnika zahtijevamo da bude partner zaposlenicima na način da garantira, a s obzirom na stvarni kapacitet postrojenja, maksimalno očuvanje radnih mjesta, 250 do 300 zaposlenika u tvornici Orahovica i 50 do 70 zaposlenika u pogonu u Rujevcu. Posao vlasnik treba osigurati na najmanje pet godina i to pismeno i pravno potvrditi.  

– Od nadležnih državnih institucija, a s obzirom da su najveći vjerovnici u stečajnom postupku (HBOR, HPB i Fond za regionalni razvoj) da svoje pravo na naplatu potraživanja iz prodaje ustupe zaposlenicima do iznosa ukupnih radničkih potraživanja, s obzirom da nisu učinili ništa da zaštite svoja potraživanja u stečaju. Na način da su potraživanja pretvorili u vlasništvo, udjele ili da su pronašli strateškog partnera koji bi imao tržište i nastavio s proizvodnjom od oko 20.000 četvornih metara keramičkih pločica na dan i uz servisiranje svih obveza.

– Od gradskih i županijskih političara tražimo maksimalno angažiranje u rješavanju naših zahtjeva jednako strastveno kao u vrijeme pokretanja stečaja tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 8

NJ
Njasa
11:41 10.11.2011.

KIO-vci su fulali adresu. Svoje račune trebaju predstaviti svom nikad prežaljenom najmlađem komunističkom gradonačelniku Orahovice Mesiću, koji je svojedobno bio optužen za pokušaj ponovnog uvođenja kapitalizma, a oni su ga svesrdno branili. U drugom je pokušaju Mesko uspio uvesti taj kapitalizam za kojim su njegovi sugrađani žudili. Pa, kog se vraga onda danas bune? Njihov je Mesko postao šef kapitalističke države za koju su se borili, a oni imaju priliku uživati u blagodatima kapitalizma. Nakon 20 g Mesićeva šefovanja, najbolje im je u HR zastave se odjenuti, obzirom na glad i kapitalističko siromaštvo koje im predstoji.

NJ
Njasa
11:53 10.11.2011.

Za KIO-vce, koji su u borbu za pravdu krenuli s križevima, isto je dobra adresa: Bozanićevi novi blistavi dvori. Neka snažno zavitlaju križevima, pa od Bozanića zatraže da im vrati tih pola milijarde. Hrvatska katolička crkva je drugi HR tajkun,n, nakon Todorića. Znači da je to za crkvu sitna lova, ali nije za opljačkan HR narod, od kojeg raspamećeni KIO-vci traže da im vrati ono što su im ukrali Mesić i crkva - baš ti za koje su se KIO-vci požrtvovno borili!!! Evidentno je da im se danas i Mesić i Bozanić zlurado rugaju.

ČE
četvrti
08:40 10.11.2011.

Otpušteni i obespravljeni radnici KIO Keramike u stečaju, tvrtke koja će državu i ostale vjerovnike stajati oko pola milijarde kuna nenaplativih potraživanja, trinaesti dan prosvjeda provest će na zagrebačkim ulicama, gdje će im se prigodnim govorom obratiti Ante Kotromanović izz SDP-a i Stipe Mesić, bivši predsjednik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije