ususret izborima

Orban o Vučiću: "Nas dvojica napravit ćemo još mnogo fantastičnih stvari"

Foto: Nemanja Cabric/XINHUA
1/3
19.03.2022.
u 18:33

Srbi i Mađari moraju mnogo toga revidirati. Moram priznati da se nadam da ćemo u osmišljavanju planova Vučić i ja imati ulogu iduće četiri godine - rekao je Orban, poručivši da će "sačuvati mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir, jer rat razara a mir gradi".

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je u subotu srbijanskog predsjednika uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 3. travnja u Srbiji, dolaskom na otvaranje obnovljene brze pruge Beograd-Novi Sad i poručio da će s Vučićem "napraviti još mnogo fantastičnih stvari".

Orban, kojeg također 3. travnja očekuju izbori na kojima će pokušati osvojiti četvrti mandat, rekao je na ceremoniji da s predsjednikom Srbije želi promjeniti to što su se protekih sedam desetljeća povezivale zemlje u pravcu istok - zapad, a u međuvremenu je zaboravljeno "koliko je važno povezati sjever i jug".

- Povezujemo dvije zemlje i dvije prijestolnice i tako ćemo olakšati život Srbima i Mađarima. Naši narodi imaju tešku povijesnu sudbinu, ali kao rezultat suradnje sa Vučićem, ova dva naroda danas su bliska, kao nikada ranije - rekao je Orban u Novom Sadu gdje je Vučićem i članovima Vlade Srbije doputovao novim vlakom obnovljenom dionicom koja je dio željezničkog koridora Beograd-Budimpešta.

Današnji dan "dokaz je da ćemo nas dvojica napraviti još mnogo fantastičnih stvari", rekao je Orban i najavio da će željeznička linija do Budimpešte biti u prometu do 2025. godine.

- Srbi i Mađari moraju mnogo toga revidirati. Moram priznati da se nadam da ćemo u osmišljavanju planova Vučić i ja imati ulogu iduće četiri godine - rekao je Orban, poručivši da će "sačuvati mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir, jer rat razara a mir gradi".

Prvi brzi vlak na promotivnoj vožnji iz Beograda stigao je u Novi Sad za 33 minute, moderniziranom dionicom koja je dio međunarodne pruge do Budimpešte, a među 270 putnika su, uz Orbana i Vučića, bili i srbijanska premijerka Ana Brnabić s članovima vlade, predstavnici izvođača radova iz ruske tvrtke RŽD International i konzorcija kineskih kompanija.

Radovi na dionici do Novog Sada počeli su 2017. godine, procjenjuje se da su koštali oko 580 milijuna dolara, a prugu kojom vlakovi mogu ići brzinom od 200 kilometara na sat pregledao je njemački Deutsche Bahn.

- Kad mnogi spuste glavu u Bruxellesu i na drugim mjestima, Mađari podignu glas za Srbiju i njezine građane - rekao je Vučić i naglasio da je Srbija "trajno posvećena miru, stabilnosti, suradnji i prospreritetu"

- Nadam se da će ova pruga pridonijeti tim trajnim ljudskim vrijednostima - poručio je Vučić. 

VIDEO Zelenski: Vrijeme je za razgovor, Rusiji je to jedina šansa da smanji štetu od svojih pogrešaka

Komentara 8

AS
anemije.slabokrvic@mail.com
19:16 19.03.2022.

Jesu li se uspjeli dogovoriti kako će podijeliti Hrvatsku?

Avatar Hellas
Hellas
21:10 19.03.2022.

Vucku je Vladolf zauzet pa mu je i Orban dobar. S konja na magarca.

Avatar mason
mason
03:22 20.03.2022.

Mozda bi Orban trebao pogledati slike madarske iz 90ih. Bosonoge Madare sa sinjelima iz drugog svjetskog rata, vecina naroda sa usima u kosi bez i jedne novcanice u dzepu ,bili su jad i bijeda . Zapad je Madarima ( USASA i Njemacka) 90ih dao odjecu, obucu ,sapun i druge kemikalije , pa kruh pa tvornice itd , sve ono sto nisu imali pod ruskom.cizmom. Ne cackaj mecku Orbane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije