mađarski premijer

Orban: Sankcije protiv Rusije su korak prema ratu, Europa igra jako opasnu igru

FILE PHOTO: Hungarian PM Orban arrives at a EPP meeting ahead of a EU summit in Brussels
Foto: ERIC VIDAL/REUTERS
1/3
18.11.2022.
u 14:45

Malo-pomalo klizimo prema ratu, upozorio je Viktor Orban, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofenzive u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u petak da su sankcije EU-a protiv Rusije "korak prema ratu", zaoštravajući kritike protiv strategije Bruxellesa koju smatra "opasnom". "Tko god intervenira ekonomski u vojni sukob zauzima poziciju", rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio postaji bliskoj vlasti.

"Malo-pomalo klizimo prema ratu", upozorio je, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofenzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Europske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura 2023. u obliku zajmova čije bi kamate otplaćivale države članice EU-a.  "Mađarska neće prihvatiti da članice EU-a zajedno ugovaraju zajmove za pomoć Ukrajini", rekao je na jednoj konferenciji, prenijela je agencija MTI.

On radije savjetuje da se isplati jedan iznos, "pravedno" podijeljen između 27 država članica.

Mađarska bi mogla dati do 170 milijuna eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom, rekao je. Orban je rekao da je spreman "boriti se" protiv mogućeg novog paketa mjera kako bi Mađarska iz toga bila "izuzeta" kao u slučaju embarga na naftu.

"Sada šaljemo razorna oružja, uvježbavamo ukrajinske vojnike na vlastitu teritoriju, namećemo sankcije na energiju... Postajemo integralni dio sukoba", rekao je Orban za radio.

"Još nam se ne puca iznad glava, ali jako blizu smo da postanemo zaraćena strana. Europa igra jako opasnu igru", zaključio je.

Komentara 14

Avatar zidam spremno
zidam spremno
15:15 18.11.2022.

Ovaj rat ne moze zavrsiti sve dok Putin ne bude vojno porazen, ponizen i lisen svake moci i utjecaja (ako vec ne i golog zivota). Ukrajinci, kojima je sruseno pola zemlje, kojima je destak milijuna stanovnika raseljeno, kojima je pobijeno, muceno i silovano na stotine tisuca ljudi, kojima Rusi negiraju pravo na drzavu i naciju, kojima je ugrozen goli opstanak, nece i ne smiju pristati na kompromise koji bi znacili bilo sto drugo osim izlaska ukrajinskih snaga na medjunarodno priznate granice Ukrajine i uspostave oune vlasti na cijelom teritoriju. To je minimum minimuma, a o svemu drugom se moze pregovarati. Naravno da Ameri i EU mogu Ukrajini zavrnuti pipu, uskratiti oruzje i prisiliti ih na kompromis. Ali time ce samo odgoditi nastavak rata za nekoliko godina, bar dok se Putin ne makne s vlasti zbog ovog ili onog razloga. Ili cemo zivjeti u svijetu u kojem Putin i njemu slicni pobjedjuju i silom uzimaju sto god hoce, ili cemo uci u 3. svjetski rat i poraziti zlo, svatko tko to ne razumije i tko nije spreman zrtvovati vlastitu komociju, pa i zivot, da bi se srusila Putinova vizija svijeta, jest evolucijski promasaj… izmedju svijeta u kojem je Putin pobjednik, heroj i lider, ili 3. svjetskog rata, bez razmisljanja biram 3. svjetski rat… pa makar se vratili u kameno doba i makar nas ostalo samo 10% na planeti. “…Victory at all costs, victory in spite of all terror, victory however long and hard the road may be; for without victory, there is no survival."
(Winston Churchill)

FU
Fusnota
17:28 18.11.2022.

Hvala Viktore na brigi,

MU
Muka
16:02 18.11.2022.

Možda orbi ne želi sankcije rusiji zato da ukrajina što prije izgubi kako bi preko nje putko dovezo tenkove k njemu kao 1956 da ga čuvaju na vlasti. A eu mu daju novce, ajojjoj orbi, orbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije