RAT U EUROPI

Zelenski: Nema popuštanja, samo u 24 sata odbili smo 100 ruskih napada

Rat u Ukrajini, iranski dronovi
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.11.2022.
u 22:54

U Kijevu je pao prvi snijeg, a službe rade na ponovnom uspostavljanju opskrbe strujom u cijeloj zemlji nakon što je Rusija početkom ovog tjedna izvela, prema tvrdnjama Ukrajinaca, najteže bombardiranje civilne infrastrukture od veljače i početka rata.

Danas je 268. dan ruske agresije na Ukrajinu. Više od 10 milijuna Ukrajinaca trenutno nema električne energije, objavio je predsjednik Volodimir Zelenski, dok je ukrajinska vojska priopćila da se energetska infrastruktura u zemlji nalazi pod stalnim ruskim napadima. Ukrajinska vojska izvijestila je i da se u regiji Donjeck odvijaju najteže borbe u dosadašnjem devetomjesečnom ratu, pri čemu su ruske snage ojačane trupama povučenima iz Hersona na jugu.

Tijek događaja: 

22:52 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je rekao da "nema popuštanja" u žestokim borbama u istočnoj Ukrajini. Dodao je da je u 24 sata odbijeno oko 100 ruskih napada.

U međuvremenu, Bijela kuća večeras je priopćila da su američke i poljske vlasti stupile u kontakt s Ukrajinom kako bi "razjasnile činjenice" o prelasku projektila u Poljsku.

U utorak je raketa pogodila selo u istočnoj Poljskoj, ubivši dvoje ljudi. I Varšava i njezini zapadni saveznici vjeruju da je riječ možda o zalutaloj ukrajinskoj raketi protuzračne obrane, ali Kijev poriče da je to slučaj.


22:30 - Gradske vlasti u Kijevu su u petak upozorile da je moguće "potpuno gašenje" električne mreže ukrajinskog glavnog grada, a premijer je rekao da je u ruskim napadima onesposobljena gotovo polovica energetskog sustava u zemlji. Rusija je pojačala svoje napade na ukrajinske energetske objekte u proteklih nekoliko tjedana, a u utorak i četvrtak je teškim zračnim napadima pogodila energetsku infrastrukturu diljem zemlje.

"Nažalost, Rusija nastavlja raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je ugašena", rekao je premijer Denis Šmihalj nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letjelica koji su ponekad prekinule opskrbu električnom energijom, grijanje i dovod vode dok se zima približava. Inženjeri žure popraviti energetsku mrežu u glavnom gradu u kojem je u četvrtak pao prvi snijeg.

"Pripremamo se za različite razvoje situacije, uključujući i potpuno gašenje", kazao je Mikola Povorznik, zamjenik upravitelja kijevske gradske administracije. Nije rekao što će se dogoditi u slučaju da se električna mreža u potpunosti ugasi, no dužnosnici su objavili da ne razmatraju mogućnost evakuacije gradova. Ukrajina je napade na svoju energetsku infrastrukturu opisala kao ruski terorizam. Moskva odbacuje kritike, a napade opisuje kao odgovor na "nespremnost" Kijeva da održi mirovne pregovore.


18:50 - Gotovo polovica ukrajinskog energetskog sustava onesposobljena je ruskim udarima, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal novinarima u petak u Kijevu.

"Samo 15. studenog Rusija je ispalila oko 100 projektila na ukrajinske gradove. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je onesposobljena", rekao je Šmigal. Pozvao je na dodatnu potporu europskih partnera dok Rusija nastavlja s raketnim napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, a temperature nezaustavljivo padaju.

"U ovim uvjetima potrebna nam je dodatna podrška naših europskih partnera, kako u području energetike, nabave dodatne opreme i dodatnih financijskih sredstava za kupnju dodatnih količina plina, tako i za druge potpore energetskom sektoru", rekao je Šmigal.


16:33 - Rusko ministarstvo obrane reklo je u petak da je Ukrajina smaknula više od deset ruskih ratnih zarobljenika izravnim hicem u glavu.

Ministarstvo obrane odgovorilo je na video koji je kružio ruskim društvenim mrežama, a koji je prikazivao smaknuće ruskih ratnih zatvorenika. Nije bilo moguće odmah potvrditi ni video, ni tvrdnje ministarstva obrane, prenosi Reuters. Ministarstvo obrane reklo je da je video prikazivao "namjerno i metodično ubojstvo više od deset nepokretnih ruskih vojnika koje su izvršili degenerični ukrajinski vojnici izravnim hicem u glavu."

Ministarstvo obrane reklo je da je video znak "zvjerske prirode" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegova "režima" u Kijevu, te da će "odgovarati pred sudom povijesti, ruskim i ukrajinskim narodom."

Nije bilo odgovora iz Kijeva na tvrdnje Moskve. Ukrajina je prethodno rekla da su njezini ratni zarobljenici mučeni u ruskom zarobljeništvu. Moskva niječe takve tvrdnje.


15:03 - Ukrajinski stručnjaci već rade na mjestu u pograničnom području jugoistočne Poljske gdje je projektil ubio dvoje ljudi, objavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

''Zahvalan sam poljskoj strani što su im omogućili prolaz. Nastavit ćemo kooperaciju u otvorenom i konstruktivnom dijalogu, kao što rade bliski prijatelji'', objavio je.


13:38 - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o ideji stvaranja turskog "plinskog čvorišta" s predsjednikom Tayyipom Erdoganom, priopćio je u petak Kremlj.

"Posebna pozornost posvećena je izgledima za provedbu inicijative, koju je pokrenuo ruski predsjednik u listopadu i koju je podržao Recep Tayyip Erdogan, za stvaranje velikog plinskog čvorišta u Turskoj", stoji u priopćenju.


12:55 - Posljednjih tjedana, kažu ukrajinski dužnosnici, Rusija je lansirala više od 300 iranskih dronova koji su gađali vojne jedinice, elektrane i civilne zgrade u glavnom gradu Kijevu. Ukrajinska vojska rekla je da je oborila više od 70 posto bespilotnih letjelica, ali ukrajinski dužnosnici traže od SAD-a i NATO saveznika dodatnu pomoć u suprotstavljanju prijetnji. 

Dok se međunarodna zajednica godinama koncentrirala na pokušaje ograničavanja iranskog nuklearnog programa, Teheran je izgradio vojsku bespilotnih letjelica koje su dosegle cijeli Bliski istok, piše The Wall Street Journal

Iranski i ruski dužnosnici više su puta zanijekali da je Teheran dostavio Moskvi bespilotne letjelice za korištenje u Ukrajini. 

"Snažno odbacujemo neutemeljene optužbe nekih zemalja o tome da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian. Pozvao je ukrajinske dužnosnike na bilateralni sastanak kako bi predstavili bilo kakve dokaze o tvrdnji da se iranske bespilotne letjelice koriste u ratu.

Ukrajinski istražitelji tvrde da su ključni dijelovi koji pokreću iranske bespilotne letjelice proizvedeni u Americi, Europi i Aziji. To se događa iako su, kako ističe WSJ, zapadne nacije uvele opsežne sankcije Iranu. 

Ukrajinski istražitelji ušli su u trag komponentama dronova do američkih tvrtki, uključujući Texas Instruments Inc., tehnološkog diva sa sjedištem u Dallasu. Ellen Fishpaw, glasnogovornica Texas Instrumentsa, rekla je da tvrtka istražuje izvješća da su njezini proizvodi korišteni u oružju.


12:32 - Ukrajina je objavila najnovije podatke o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka rata.

Tvrdi se da je ubijeno 83.460 ruskih vojnika i da je uništeno 5.808 oklopnih vozila. Ostala vojna oprema koja je uništena uključuje 261 helikopter, 2879 tenkova i 278 zrakoplova.

Ove tvrdnje nisu potvrđene.


11:51 - Ukrajinski zastupnik Oleksej Gončarenko objavio je snimku jučerašnjeg raketnog napada na grad Dnjipro.

Gončarenko je napisao da te scene odražavaju "kako je izgledalo gotovo svako jutro" u Ukrajini.

''Idemo na posao i ne znamo hoćemo li se vratiti ili će raketa pogoditi ulicu kojom prolazimo'', napisao je.

Ukrajinska vojska priopćila je da je energetska infrastruktura zemlje jučer bila pod stalnim napadom ruskih projektila.


11:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na današnjoj je konferenciji za medije kazao kako ''nema izgleda niti planova za sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena''.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da Rusija ne isključuje daljnje sastanke na visokoj razini sa Sjedinjenim Državama o “strateškoj stabilnosti”

"Ako Amerikanci pokažu interes i spremnost, nećemo odbiti", rekao je Rjabkov u ruskim državnim medijima, prenosi Reuters.


10:15 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je sliku za koju tvrdi da je uništeni dom kulture u regiji Zaporižje. Iz ministarstva navode kako ga je uništio ruski dron.


09:48 - Švedski tužitelj koji vodi istragu o šteti na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 potvrdio je da se radilo o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva, prenosi The Guardian. 

- Analiza pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi se mogli donijeti čvršći zaključci o incidentu - izvijestio je tužitelj Mats Ljungqvist.

Curenje plina
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Krajem rujna, velika puknuća na cjevovodima uzrokovala su curenje plina koje je bilo vidljivo s površine Baltičkog mora.

Krajem listopada, rusko ministarstvo obrane optužilo je osoblje britanske mornarice da je dignulo plinovode u zrak, ali nije iznijelo nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju koju je London negirao.


09:43 - Ruski predsjednik Vladimir Putin već je regrutirao do 35.000 zatvorenika, uključujući silovatelje, ubojice i kanibala, da se bore u ratu u Ukrajini, navodi Daily Mail te ističe kako će novi regruti biti pomilovani bez obzira na zločine ako prežive šest mjeseci rata. Ovaj tjedan, šef Wagnera Jevgenij Prigožin, poznat kao "Putinov kuhar", posjetio je područje bivšeg Gulaga u istočnom Sibiru i ruskom Dalekom istoku kako bi regrutirao još više osuđenika.

>> OPŠIRNIJE


07:08 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijela je u četvrtak treću rezoluciju od izbijanja rata u Ukrajini, apeliravši na Rusiju da prekine sve akcije u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, posebno je pozvavši na trenutno povlačenje iz elektrane Zaporižja.

Odbor guvernera te UN-ove agencije broji 35 članova, a kako je doznao Reuters od diplomata koji su glasovali iza zatvorenih vrata. 24 zemlje glasovale su za rezoluciju, Rusija i Kina bile su protiv, dok su Kenija, Namibija, Indija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Vijetnam bile suzdržane.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost što Ruska Federacija nije poslušala pozive Odbora da odmah obustavi sve akcije protiv i u nuklearnim objektima u Ukrajini te tražimo da to odmah učini", stoji u tekstu rezolucije.

Odbor je izrazio i zabrinutost zbog neprihvatljivog pritiska i pritvaranja ukrajinskog operativnog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporižja, kao i opetovanih prekida vanjske opskrbe električnom energijom nakon granatiranja u okolnom području.

Kako piše Reuters, ukrajinsko osoblje nastavlja upravljati elektranom Zaporižja u uvjetima za koje IAEA ocjenjuje da ugrožavaju sigurnost elektrane. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje koje je oštetilo zgrade u nuklearki i presjeklo električne vodove važne za hlađenje goriva reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi pozvao je na uspostavu zaštitne zone oko elektrane, kako bi se zaustavilo granatiranje i smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće.


07:06 - Ukrajinske snage su u protekla 24 sata oborile dvije krstareće rakete, pet projektila koji se lansiraju iz zraka i pet bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje, tvrdi ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska izvijestila je i da se u regiji Donjeck odvijaju najteže borbe u dosadašnjem devetomjesečnom ratu, pri čemu su ruske snage ojačane trupama povučenima iz Hersona na jugu.

Ruske snage topništvom su gađale gradove Bahmut i obližnji Soledar, između ostalih, rekla je ukrajinska vojska. Ruska vatra također je pogodila Balakliju u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, kao i Nikopolj, grad blizu Zaporižja, gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana, priopćila je ukrajinska vojska, čije izvješće Reuters nije uspio dodatno provjeriti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič odvojeno je objavio da je u Zaporižju poginulo sedam ljudi, a da su ukrajinske snage odbile ruske napade na grad Huljajpole u toj regiji.


07:04 - Više od 10 milijuna Ukrajinaca trenutno nema električne energije, objavio je u četvrtak navečer predsjednik Volodimir Zelenski, dok je ukrajinska vojska priopćila da se energetska infrastruktura u zemlji nalazi pod stalnim ruskim napadima.

"U ovom trenutku više od deset milijuna Ukrajinaca nema struju, posebno u regiji Kijeva", izjavio je ukrajinski predsjednik u video obraćanju, dodajući da su vlasti u nekim mjestima naredile prisilno hitno isključenje struje.

U Kijevu je pao prvi snijeg, a službe rade na ponovnom uspostavljanju opskrbe strujom u cijeloj zemlji nakon što je Rusija početkom ovog tjedna izvela, prema tvrdnjama Ukrajinaca, najteže bombardiranje civilne infrastrukture od veljače i početka rata.

Ukrajina obično ima duge, hladne zime sa srednjim temperaturama nekoliko stupnjeva ispod nule, a najnižima do minus 20 stupnjeva Celzijevih. Agencija UN-a je rekla da stoga prijeti ozbiljna humanitarna kriza, gdje će ove zime milijuni biti suočeni sa "stalnim isključenjima struje".

Ukrajinska vojska je priopćila da se energetska infrastruktura nalazi pod upornim napadima ruskih projektila i dronova, od glavnog grada Kijeva na sjeveru do Dnjepra u središnjoj Ukrajini i Odese na jugu.


07:02 - Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec objavio je u četvrtak video koji po njegovim riječima prikazuje komoru za mučenje koju su koristile ruske snage u nedavno oslobođenoj regiji Herson.

U videu objavljenom na društvenim mrežama Telegram i Facebooku, Lubinec govori iz više podzemnih prostorija s prljavim zidovima i podovima, uključujući i malu prostoriju u kojoj je prema njegovim tvrdnjama istovremeno držano do 25 ljudi.

Video je objavljen nakon što je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u četvrtak ujutro objavio da su u Hersonu istražitelji otkrili 63 tijela s tragovima mučenja.

Lubinec je rekao da su prostorije korištene za zatočenje, ispitivanje i mučenje, pri čemu su za iznuđivanje priznanja korišteni električni šokovi.

Reuters nije uspio provjeriti navode Lubineca dok Rusija, čije snage su se prošlog tjedna povukle iz Hersona, negira da su njezine trupe na meti imale civile ili da su počinile zločine.

Neimenovani sredovječni muškarac na snimci kazao je da je u jednoj od soba držan 24 dana. Posvjedočio je da je bio vezan za stolicu te opetovano podvrgnut mučenju elektrošokovima, pri čemu su Rusi provodili ispitivanja.

Ministar Monastirski je u četvrtak rekao da je istraga ruskih zločina u Hersonu tek počela. "Sada su 63 tijela otkrivena u regiji Hersonu, ali moramo shvatiti da je potraga tek počela, bit će otkriveno još mnogo tamnica i grobnih mjesta", citirala je ukrajinska novinska agencija Interfax Monastirskijevu izjavu nacionalnoj televiziji.

Rekao je i da su tijela za provedbu zakona otkrila 436 slučajeva ratnih zločina tijekom ruske okupacije Hersona, koja je započela nedugo nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu u veljači. Pritom, otkriveno je jedanaest zatočeničkih mjesta, uključujući četiri na kojima su ljudi bili mučeni.

Policijska postaja poznata kao "Rupa" bila je najozloglašenije od nekoliko mjesta gdje su, prema navodima više mještana s kojima je Reuters razgovarao u gradu Khersonu, ljudi ispitivani i mučeni tijekom devetomjesečne ruske okupacije.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Komentara 87

DU
Deleted user
14:59 18.11.2022.

Rusi i ruska vojska je na koljenima tako da je samo pitanje dana,mjeseca kada će se krenuti u potouno oslobađanje Ukrajine od agresora.

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
13:00 18.11.2022.

"Oružane snage Ukrajine sposobne su osloboditi lijevu obalu Hersonske regije istom taktikom kao što su oslobodile desnu obalu Dnjepra" - ISW ....očito je da analitičari Instituta za proučavanje rata vjeruju da ruske snage u istočnoj Hersonskoj oblasti mogu biti poražene na isti način kao što su poražene na desnoj obali

Avatar zapadna turska
zapadna turska
12:53 18.11.2022.

"Ukrajinske snage pogodile su ruski stožer u Novoj Kakhovki koji se nalazi u hotelu pri čemu je stradao veći broj okupatora"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije