Gospodarski interes

Osim brodogradnje, zajedno i u poljoprivredi i u turizmu

ukrajina
Dominik Grgurić/Pixsell
20.06.2013.
u 12:10

Vidimo brojne mogućnosti. Mi smo mali, ali po riječima voditelja delegacije značajan čimbenik – napominje župan Ivan Vučić

Po onome što smo vidjeli prilikom posljednjeg posjeta Ukrajini i obilaska njihovih gospodarskih objekata i subjekata, za naše pojmove ogromna, postoji interes za daljnju suradnju. Tu bi se radilo o izgradnji diesel motora, obnovi postojećih motora, izgradnji plinskih turbina. Zainteresirani smo i za brodogradnji, ali vidimo i mogućnost za proširenje suradnje u poljoprivredi i turizmu.

Mi smo tu mali, ali po riječima veleposlanika i voditelja delegacije značajan čimbenik – rekao je karlovački župan Ivan Vučić na susretu s predstavnicima Mykolaivske oblasti, koji su posjetili Obrtničku komoru Karlovačke županije. Vučić je također podsjetio da je županiju s Ukrajinom povezao upravo ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

 Na njegovu je inicijativu i započela ova suradnja, i to na temelju one Ukrajine i nekadašnje tvornice Jugoturbina u Karlovcu. Statistički je to bila najveća robna razmjena u bivšoj državi. Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković upoznao ih je s obrtništvom na našem području, kao i u Hrvatskoj. U županiji trenutačno djeluje 2040 obrta od kojih se najveći dio odnosi na uslužne djelatnosti, trgovinu i ugostiteljstvo.

Prvi zamjenik regionalne samouprave i voditelj delegacije Nikolenko Gennadiy rekao je da postoje sličnosti, ali i razlike u uređenju i djelovanju obrtništva Hrvatske i Ukrajine.

 – Dugo smo bili u socijalističkom režimu i to je ostavilo značajan trag na naše obrtništvo i gospodarstvo. Nismo imali tradiciju udruživanja obrtnika u cehove, kao u Hrvatskoj. No, upravo radimo na tome da se obrtnici ujedine u slične strukture, koje bi im pomagale u njihovom radu. Naša je zadaća da stvaramo uvjete da ljudi mogu raditi i zaraditi – napomenuo je Nikolenko.

 Ukrajinska delegacija posjetila je i Stolariju Ribičić i Vinski, tvrtku Aquatil i poslovnu zonu Lug u Ozlju, OPG Darka Vrbaneka u Obrežu i seosko gospodarstvo Srce prirode Srakovčić. Bili su i na Veleučilištu u Karlovcu, a obišli su i ogulinsko područje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije