veliki uspjeh

Osječki Werkos zbog posla u Celju angažirao još stotinu radnika

autocesta
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.10.2014.
u 14:22

Osječani su prošli na projektu u “oštroj” međunarodnoj konkurenciji, a ugovor su potpisali s DARS-om, slovenskom tvrtkom za autoceste

Stanovnike Celja od buke će ubuduće štitit 20 kilometara zaštitnih zidova, popularnih bukobrana koje je proizveo osječki Werkos. Osječani su prošli na projektu u “oštroj” međunarodnoj konkurenciji, a ugovor su potpisali s DARS-om, slovenskom tvrtkom za autoceste. Zbog toga su posla vrijednog 22 milijuna eura otvorili i podružnicu u Sloveniji, a na celjskom gradilištu angažirali su oko stotinu radnika. Rok za završetak radova poklapa se sa završetkom iduće godine.

- Cijeli se posao odvija u prometu, tako da organizacijski i logistički imamo vrlo zahtjevne uvjete te ograničenja u smislu manipulacije na samom gradilištu. Riječje o vrlo teškim konstrukcijama koje postavljamo, a radi se o nekih 70.000 “kvadrata” gotovih zidova s visinom do sedam metara - objašnjava Sanda Bajtl, direktorica inženjeringa Werkosa.

Proizvod koji su isporučili Slovencima, certificiran je te usklađen sa zahtjevima Europske unije.

- Naši susjedi, Slovenci, su zapravo pokazali kako se takvi projekti realiziraju s novcima iz EU. Ovo je samo jedan od njih - napominje ona.

Werkosovci su prvi u Hrvatskoj počeli s ugradnjom zidova za zaštitu od buke, a najveći dio je implementiran na velikom broju dionica hrvatskih autocesta. Posljednji su ugrađeni kod Ploča.

- Pojedinačno najveći ugovor za nas bila je obilaznica grada Rijeke što je ujedno i najveći posao zaštite od buke u Hrvatskoj, a iznosio je 50 milijuna kuna. Odradili smo ga u partnerstvu s Hidroelektrom i Dalekovodom - objašnjava Bajtl.

Ovim Osječanima zanimljiva su tržišta Slovenije, Mađarske, Slovačke. Sa svojim ekološki prihvatljivim rješenjima, prisutni su u susjednoj BiH, ali i na Kosovu, a uskoro počinju i s radovima na proizvodnji i postavljanju zidova za zaštitu od buke u Bugarskoj. Posao je tamo vrijedan oko milijun eura.

- Aplicirali smo i na jedan natječaj u Slovačkoj jer nam se to tržište čini zanimljivim. Prvi puta ne očekujemo puno, ali ćemo definitivno tamo izvidjeti situaciju. Imamo neke ponude i za Njemačku - nastavlja.

Strategija im je jasna, u budućem razdoblju planiraju se orijentirati na projekte koji se financiraju iz EU-a. Smatraju kako u Hrvatskoj postoji jako veliki potencijal za njihovim proizvodima.

- Definitivno ima još puno potreba, primjerice zidovi za zaštitu od buke postavljaju se na čvorišta, uz mjesta gdje prolazi željeznica. Ogroman je potencijal jer gradovi rastu. Primjerice, Zagreb gotovo i nema zaštitu od buke, a nema ih ni toliko uz državne ceste koje prolaze kroz naseljena mjesta. Do sada su se većinom kod nas postavljali samo uz autoceste - ističe Bajtl.

>>Voće će se prerađivati u novom pogonu vrijednom 35 milijuna kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije