KRIJUMČARENJE DROGE

Stanje je kritično, carinici se žale na nedostatak opreme: Bande su promijenile rute, ova luka je nova meta

FILE PHOTO: MSC cargo ships are docked at the MSC container terminal at the Port of Valencia
Foto: HEINO KALIS/REUTERS
1/2
30.07.2024.
u 21:08

Voditeljica sindikata Karin Tanderø Schaug situaciju s kokainom i organiziranim zločinom opisala je kao "kritičnu" te naglasila važnost pojačavanja carinske kontrole u Norveškoj

Gradonačelnica Osla upozorava da krijumčari droge sve češće biraju glavni grad Norveške kao pristupnu točku Europi, zbog čega vlasti pojačavaju kontrole u velikim lukama. Anne Lindboe navodi da je kroz najveću norvešku luku prokrijumčarena droga u vrijednosti od gotovo 677 milijuna eura. "Čini se da luka u Oslu postaje najdraža luka kriminalcima i bandama" komentirala je gradonačelnica Lindboe. Inače, kroz tu luku tjedno prođe 50 do 70 brodova i otprilike 243.000 kontejnera.

Ranije ovog mjeseca carinski službenici u belgijskom Antwerpu, europskoj prijestolnici krijumčarenja droge, primijetili su da zapljenjuju upola manje droge otkako su bande promijenile rute kako bi izbjegle pojačane nadzore. U Oslu pak sigurnost nije na tako visokoj razini. Norveški carinici požalili su se da u gradu postoji samo jedan prijenosni skener koji dvije luke dijele, a kada on nije dostupan, službenici moraju provjeravati kontejnere mnogo lošijim i manje preciznim uređajima, piše Guardian.

Voditeljica sindikata Karin Tanderø Schaug situaciju s kokainom i organiziranim zločinom opisala je kao "kritičnu" te naglasila važnost pojačavanja carinske kontrole u Norveškoj. "Ova borba u cijeloj Europi iznimno je važna. Ne možemo si dopustit da podcijenimo važnost granične kontrole" poručila je.

Prošle je godine u Norveškoj obavljeno 1847 zapljena droge što je više nego u proteklih 10 godina zajedno, a naročito zabrinjavaju količine kokaina koje su "alarmantne i u porastu" tvrdi Tanderø Schaug. Norveška vlada predložila je izdvajanje više sredstava za carinske službe. "Krijumčarenje droge i organizirani kriminal prijetnja su našem društvu. Kako bismo zaustavili bande, moramo oduzeti njihov novac i zaustaviti dotok droga u Norvešku" smatra ministar financija Trygve Slagsvold Vedum.

VIDEO Požar u Šibeniku

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
15:24 30.07.2024.

Postoji Antwerpen( ili Anvers), ali Antwerp ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije