Udruga "Universitas"

Osnivanje novih sveučilišta ne doprinosi razvoju i kvaliteti

ZG sveučilište
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
01.10.2015.
u 13:09

Udruga "Universitas“ napominje kako brodsko sveučilište ne udovoljava postavljenim formalno-pravnim kriterijima jer institucije koje su mu pridružene nisu prethodno odvojene iz drugog sveučilišta

Osnivanje sveučilišta Sjever te onog u Slavonskom Brodu u očitoj je koliziji s državnom strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja zagovara održavanje postojećeg broja javnih visokih učilišta – navodi se u otvorenom pismu Udruge za razvoj visokog školstva "Universitas“ upućenom Vladi, Saboru i Ministarstvu znanosti.

U ovoj udruzi napominju i kako brodsko sveučilište ne udovoljava postavljenim formalno-pravnim kriterijima, jer institucije koje su mu pridružene nisu prethodno odvojene iz drugog sveučilišta, dok u slučaju Sveučilišta Sjever nije ispunjen kriterij osiguranja kvalitete, pošto nema dopusnicu za znanstvenu djelatnost.

– U trenucima u kojima se sustav znanosti i visokoga obrazovanje suočava s brojnim izazovima, osnivanje dvije nove javne visokoškolske institucije nikako ne doprinosi razvoju i povećanju kvalitete postojećeg sustava, već njegovom slabljenju te osnaživanju unutarnjih podjela. Stoga pozivamo institucije koje kreiraju javnu i obrazovnu politiku u Hrvatskoj da preispitaju valjanost svojih recentnih odluka – ističe predsjednica udruge dr. sc. Marta Žuvić-Butorac.

>> Slavonski Brod postat će moderan sveučilišni grad

Komentara 1

SB
Sinisa_Bosanac
11:27 07.10.2015.

Konacno da netko iz akademske zajednice prekine sutnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije