Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJENA REZOLUCIJA

Rezolucija o Jasenovcu: Hrvatska će poslati oštru notu i djelovati kroz pregovore Crne Gore s EU

Foto: Screenshot/YouTube
28.06.2024.
u 19:31

Jasenovac se pojavio kao tangenta Rezolucije o Srebrenici, i to na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kad je iznio svoje neslaganje rezolucijom o Srebrenici, dodao je kako će to "otvoriti Pandorinu kutiju" i da će se sada pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda pokrenuti pitanja poput "genocidima nad Srbima u Jasenovcu"

Hrvatska pozorno prati događanja u Crnoj Gori i razmatra moguće mjere koje će donijeti ako se rezolucija usvoji. Uz povlačenje veleposlanika i proglašavanje zastupnika non grata, što je ipak na kraju otklonjeno, najvjerojatnije je da će poslati oštru prosvjednu notu i da će dalje djelovati kroz pregovore Crne Gore s EU. Crnogorski parlament podijelio se danas oko podrške, ali raniji prijedlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Rezolucija je na kraju dobila potrebnu podršku zastupnika budući da je 41 zastupnik bio za, a jedna protiv. Protivnici rezolucije apostrofirali su kako bi ona, između ostalog, imala katastrofalan utjecaj na odnose s Hrvatskom, a i na crnogorski put prema Europskoj uniji, koji - kako se ponavlja, vodi preko Hrvatske, dok su prosrpske snage, od kud i dolazi inicijativa, to jednostavno zanemarile.

Tekst Prijedloga rezolucije, nastao na prijedlog prosrpskog predsjednika tamošnjeg parlamenta Andrije Mandića, inače nositelja titule četničkog vojvode, počinje tvrdnjom da se ona pokreće "polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opće prihvaćenih pravila međunarodnog prava”. - Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduvjet za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava. Rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracijski logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Židovi, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi - stoji u prijedlogu.

Jasenovac se pojavio kao tangenta Rezolucije o Srebrenici, i to na inicijativu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kad je iznio svoje neslaganje rezolucijom o Srebrenici, dodao je kako će to "otvoriti Pandorinu kutiju" i da će se sada pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda pokrenuti pitanja poput "genocidima nad Srbima u Jasenovcu". Hrvatska je od početka pozorno pratila što se događa u toj zemlji, a i uručila prosvjednu notu u kojoj se apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU. I hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je ranije kazao kako bi se  Crna Gora trebala suočiti s vlastitom poviješću, ako je sklona rezolucijama te posjetio da put prema Zapadu ide preko Hrvatske.

- Da nije bilo Hrvatske, Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sve dokumente na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagat ćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje s crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba uvidjeti tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju europske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u EU ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik europske perspektive Crne Gore - rekao je Grlić Radman.

POVEZANI ČLANCI:

Aktualna vlast Crne Gore donošenjem rezolucije o Jasenovcu obavlja "prljave zadatke" vlasti u Beogradu, rekao je jučer u Dubrovniku na marginama Dubrovnik Foruma bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić. On je proglasio vlast u Podgorici "trećom vladom Crkve Srbije", naglasivši kako je Crna Gora "više nego ikad" ovisna o Beogradu i o "srpsko-ruskom svijetu u najgorem značenju" tog termina. Krivokapić smatra kako Podgorica time "obavlja prljavi zadatak za srpsku volju", naglasivši kako Crna Gora nije donijela rezoluciju o srpskoj aneksiji Crne Gore, o Božićnom ustanku koji je "proporcionalno stanovništvu imao višestruko više žrtava nego Hrvatska u Domovinskom ratu", kao ni o bijegu srpske vojske dok joj je Crna Gora "čuvala leđa na Mojkovcu", čime je Srbija "uništila državnost Crne Gore".

- Umjesto tih rezolucija mi usvajamo rezoluciju o Jasenovcu - kazao je te dodao kako je jasno da je to način da se otvori novi front s Hrvatskom na želju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, pod čijom vlašću Srbija nije donijela takav dokument.

VIDEO Butković: Želimo da do kraja godine rezultat bude 3:0

Ključne riječi

Komentara 120

AN
Antonio1952
19:16 28.06.2024.

Mi za njih lobiramo u EU i pri ulazku u NATO, a oni poslije napada na Dubrovnik i okolinu sad povlace osamdeset godina star slucaj Jasenovca koji se najmanje tice Crnogoraca. Vojvoda Mandic radi prljav posao za vojvodu Vucica.

HR
hr76
19:26 28.06.2024.

Odgovoriti Rezolucijom o Dubrovniku, i podignuti ogromni spomenik žrtvama srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku na Rtu Oštra, tako da ga jasno vide svi koji ulaze u Bokokotorski zaljev. Imamo mi puno odgovora na ovu provokaciju.

MO
MOSAD
19:32 28.06.2024.

Ova rezolucija idealna je da se pocme otkivati jasna istina oko Jasenovca.Čudno mi je da seljak sa pantovcaka koji ima komentar na sve i svašta o ovome šuti ka p****

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije