istinski heroji

Ostavili su svoje zdravlje u borbi s vatrenom stihijom, jedan je teško ozlijeđen: 'Bili smo izloženi opasnim tvarima'

Buknuo požar uskladištene plastike u pogonu osječke tvrtke "Drava International"
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/5
05.10.2023.
u 09:24

Vatrogasci iz Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije odradili su lavovski posao i sigurno su svoje zdravlje ostavili ovdje, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Goran Ivković

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Goran Ivković kazao je jutros novinarima da je noć na požarištu u Osijeku protekla mirno.

"Imali smo dežurstvo da se ne proširi na još jednu parcelu. Najvažnije je da napravimo prosjek do ove parcele koja je ostala tu moramo napraviti prosjek nekih deset metara. S obzirom da na južnom dijelu požarišta imamo gustu vegetaciju", kazao je.

"Onda bi krenuli na mehanizaciju požarišta na način da bi vatrogasci vodom natapali dijelove plastike, a mehanizacija bi pokušala zatrpati zemljom naslage plastike kako bi se spriječilo dimljene", kazao je Ivković.

Video: Gusti dim širi se prema Osijeku

Dodao je da su jučer digli gradske snage i snage županije. "Bilo nam je jučer prioritet osigurati dovoljne količine vode i tu su nam bile potrebne cisterne visokih kapaciteta. Nama je požar ušao u objekt, a prije toga, jer smo vidjeli da nećemo moći to napraviti, izvukli smo velike količine opasnih tvari i zapaljivih tekućina. Pohvalio bih djelatnike koji su bili na viličarima, oni su pridonijeli puno. Bilo je jako kritično jučer", dodao je.

GALERIJA Veliki požar u Osijeku

Buknuo požar uskladištene plastike u pogonu osječke tvrtke "Drava International"
1/31

"Naši vatrogasci su bili na trijaži, a kolega koji je nastradao, teško je ozlijeđen i želimo mu brz oporavak", dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

Novinari su pitali zašto vatrogasci nisu imali maske prilikom gašenja požara i kakva je procedura sa sigurnosti vatrogasaca. 

"Nažalost, ovaj posao i ovakav intenzitet požara, naravno da bi trebalo koristiti aparate i naravno da mi to sve znamo, ali ovakva brzina požara, vi ne stignete i nemoguće je opremiti se, mi smo jednostavno mogli jedino odraditi to i otići na sigurnu udaljenost", kazao je.

"Vatrogasci iz Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije odradili su lavovski posao i sigurno su svoje zdravlje ostavili ovdje. Morate i znati da vatrogasci koji koriste tu zaštitnu opremu, oni mogu biti pod tim 10 do 15 minuta. Bili smo izloženi opasnim tvarima, ali to je posao vatrogasca", kazao je.

GALERIJA Fotografije iz zraka pokazuju razmjere stravičnog požara u Osijeku

Buknuo požar uskladištene plastike u pogonu osječke tvrtke "Drava International"
1/26

Veliki požar, koji je u srijedu poslije ponoći, buknuo na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke "Drava international" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu lokaliziran je i pod nadzorom. Tijekom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže. Hitno je operiran.

Provedena su i mjerenja kakvoće zraka u Osijeku te prigradskom naselju Brijestu, a županijski i osječki gradski Stožer Civilne zaštite izvijestili su u srijedu navečer da su rezultati mjerenja kakvoće zraka pokazali da nema onečišćenja zraka.

Mjerenje je u Brijestu te na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića provela mobilna ekipa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Uzrok požara za sada nije poznat.

Komentara 4

AB
abram
11:33 05.10.2023.

Zašto ne znamo imena tih heroja?

PA
pajokola1
18:21 05.10.2023.

Vatrogasci udružite se i tužite ih sve redom, vi ste izgubili zdravlje a vlasnik firme i oni koji su mu dozvolili da ovako skladišti plastiku ubrali lovu.

TU
tutek
09:51 05.10.2023.

Uzrok požara nije poznat, znači još se ne zna tko je podmetnuo. Ali lako se nađe kome je to bilo u interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije