NUKLEARKA

Oštećena najmanje jedna goriva palica u reaktoru Krškog

Krško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.03.2015.
u 14:29

Direktor: Zbog utvrđenog oštećenja nije bilo nikakvih utjecaja na životnu sredinu

Oštećena je najmanje jedna od preko 28.000 gorivih palica u reaktoru Nuklearne elektrane Krško, utvrđeno je prošlomjesečnom provjerom kvalitete nuklearnog goriva, objavili su danas iz uprave elektrane. Istaknuli su kako elektrana radi normalno i punim kapacitetom.

- Zbog utvrđenog oštećenja nije bilo nikakvih utjecaja na životnu sredinu - izjavio je direktor nuklearke Stane Rožman.

Goriva palica je metalna cjevčica obujma od oko jednog centimetra, u koju su složene tablete od urana. Ako takva palica nije ispravna, radioaktivne tvari prelaze u vodu primarnoga kruga.

NE Krško u zajedničkom je vlasništvu Hrvatske i Slovenije, a nalazi se u Sloveniji, na lijevoj obali rijeke Save, blizu hrvatske granice. Izgradnja je započeta 1975. godine, a elektrana je s radom započela 1983. godine.

>> NE Krško: Pronađena mehanička oštećenja gorivih šipki

>> Stanovništvu oko nuklearke Krško dijele tablete kalijevog jodida

Komentara 4

VL
15:26 04.03.2015.

U Černobilu su isto tako govorili prije tridesetak godina "sve je ok, sve je pod kontrolom"

BL
Blomberg
16:33 04.03.2015.

Doslo je vrijeme da se nuklearka Krsko zatvori, jer je vec u godinama treba razmisljati o drugim izvorima energije jer bolje prije nego PREKASNO. Sva okolna mjesta u krugu od oko 80 Km , a tu je i Zagreb bilab bila bi ugrozena da se u Krskom sto dogodi, stoga me cudi da se o tome suti, pitam se kud bi ljudi da nedaj boze dojde do udesa ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije