'NIJE VRIJEME'

Oštre kritike na ukidanje olakšice za zapošljavanje mladih: 'Ovo je još jedan u nizu katastrofalnih poteza'

Hrvatski zavod za zapošljavanje u Šibeniku
Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.10.2024.
u 11:32

Argument za ukidanje mjere iz 2015. godine, kada je nezaposlenost mladih iznosila 42,5 posto, jest da je u međuvremenu gospodarstvo raslo, a mladi se zapošljavali, pa su zbog oslobođenja od plaćanja doprinosa za zdravstveno, proračunski prihodi lani bili manji za 385 milijuna eura

Mjera je to koja je posljednjih devet godina služila kao poticaj za zapošljavanje mladih, ali uskoro bi se trebala ukinuti. Riječ je olakšici koju poslodavci imaju prilikom zapošljavanja mladih,  ali vijest o njezinom ukidanju i nije najbolje prihvaćena. Jedna od onih koja se protivi tom potezu je i poduzetnica Kaja Pavlinić koja kaže da se rezovi nikako ne smiju raditi na mjeri poput ove. 

-Mi smo kao firma zapošljavali jako puno mladih, jako puno mladih je tako zapošljavano u IT industriji i na kraju krajeva i ja sam zaposlena dijelom zahvaljujući tome i možda ne bih imala toliko prilika da nije bilo te olakšice-izjavila je Pavlinić za Dnevnik.hr. 

Argument za ukidanje mjere iz 2015. godine, kada je nezaposlenost mladih iznosila 42,5 posto, jest da je u međuvremenu gospodarstvo raslo, a mladi se zapošljavali, pa su zbog oslobođenja od plaćanja doprinosa za zdravstveno, proračunski prihodi lani bili manji za 385 milijuna eura.

-Jedan osnovni koncept međugeneracijske solidarnosti je da mladi i zdravi izdvajaju za starije i bolesne. Ovim postupkom se taj osnovni koncept solidarnosti rušio. Ova mjera je dala svoje rezultate u prošlosti, no sada je manje više kontraproduktivna- objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Udruge poslodavaca pak poručuju kako olakšicu još uvijek ne bi trebalo ukidati  jer porezne olakšice omogućavaju poslodavcima konkurentnost u plaćama za mlade i zadržavanje mladih na našem tržištu rada, stoga je zadržavanje mladih zaposlenika poluga za ubrzanje razvoja cijelog tržišta i rasta standarda u društvu. Kritike dolaze i iz redova oporbe. 

FOTO Plenković je na današnji dan 2016. prvi put sjeo u premijersku fotelju, pogledajte koliko se od tada promijenio

Hrvatski zavod za zapošljavanje u Šibeniku
1/53

-Zapravo će se naštetiti i poslodavcima i mladima, govorimo zaista o velikoj brojci ljudi, ljudi od 20 do 30 godina ima oko 400 tisuća, tu olakšicu je moglo koristiti bar 200 tisuća ljudi, tako da smatramo ovo još jednim u nizu katastrofalnih poteza- rekla je SDP-ova Sanja Radolović.

-Nas to uopće ne iznenađuje, jer vam je rebalans pokazao strategiju smanjenja ulaganja u demografiju općenito. Nikad se još nije dogodio ovako mali postotak BDP-a koji se ulaže u demografiju- zaključio je MOST-ov Zvonimir Troskot.

Komentara 1

MA
marijaqwer
12:58 19.10.2024.

To je mjera demografske politike Vlade. Ukinuti olakšice za mlade ( time ih potaknuti na iseljavanje ) , a uvesti olakšice za useljenike. Presipanje iz šupljeg u prazno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije