Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Detalji velike akcije USKOK-a: Sedmero osoba pralo novac, dvoje već otprije u zatvoru

Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
Marko Prpic/PIXSELL
28.06.2024.
u 15:02

Sedmero je osumnjičeno za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, dok su prijavljene i tri pravne osobe zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno sedam osoba i više trgovačkih društava.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni hrvatski državljanin (1978.) kao odgovorna osoba i stvarni voditelj okrivljenih trgovačkih društava u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) povezao dvojicu osumnjičenika, hrvatske državljane (1987. i 1965.), kao odgovorne osobe i stvarne voditelje dvaju trgovačkih društava, osumnjičenu hrvatsku državljanku (1982.) kao osobu odgovornu za podnošenje prijava PDV-a poreznih obveznika dvaju okrivljenih trgovačkih društava, osumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) kao odgovornu osobu trgovačkog društva, osumnjičenu hrvatsku državljanku (1983.) zaduženu za obavljanje knjigovodstvenih poslova trgovačkih društava koja su bila pod kontrolom prvoosumnjičenog i više drugih za sada nepoznatih osoba zbog stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim isplatama novčanih sredstava iz društava pod njegovom kontrolom i uskratom dužnih davanja Državnom proračunu neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost.

 Sumnja se da je u tu svrhu, u razdoblju od siječnja 2021. do svibnja 2024. godine, prvoosumnjičeni, sam ili posredstvom drugoosumnjičenog, angažirao trećeosumnjičenog i druge za sada nepoznate osobe koje su, sukladno njegovim uputama ili putem drugoosumnjičenog, zaprimale novčane iznose isplaćivane s računa okrivljenog trgovačkog društva na račune drugih društava kojima upravljaju. Zatim su trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe navedene novčane iznose doznačivali na temelju fiktivno prikazane poslovne suradnje kako bi omogućili njihovo stavljanje u promet, uglavnom na inozemni račun pravne osobe pružatelja platforme za trgovanje virtualnim valutama. Kako bi opravdali navedene novčane transakcije i prikazali stvarni promet robom, trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe ispostavljali su račune u kojima su neistinito prikazivali da su društva, čije su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja, dobavljači robe društvima kojima upravlja prvoosumnjičeni.

Po nalogu prvoosumnjičenog, osumnjičene osobe (rođene 1982. i 1983. godine) sačinjavale su prijave PDV-a u kojima su, na temelju navedenih nevjerodostojnih računa, na osnovu kojih su izvršeni bezgotovinski transferi, umanjivale porezne obveze po osnovi PDV-a na štetu Državnog proračuna. Time su, na temelju neistinitih računa o prometu robe koji nije izvršen, s računa okrivljenog trgovačkog društva na inozemni nerezidentni račun otvoren na području druge države prenijele najmanje 1,216.541,23 eura. Od tog iznosa, najmanje 1,202.439,94 eura transferirano je u ulaganje u kupnju virtualnih valuta u korist prvoosumnjičenog i drugih osoba, dok su drugi i treći osumnjičeni za svoj angažman novčano nagrađeni za sada točno neutvrđenim iznosom. Na temelju fiktivnih poslovnih odnosa oštetili su Državni proračun za iznos od najmanje 689.656,18 eura po osnovi neuplaćenih dužnih davanja od poreznih obveznika okrivljenih trgovačkih društava.

Nadalje se sumnja da je prvoosumnjičeni, prema prethodnom dogovoru s osumnjičenima (rođenima 1974. i 1983. godine), u svojstvu stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva s računa navedenog društva nalagao isplate radnicima tog društva, uglavnom u iznosima do 1.791,75 eura, koje je, sukladno njegovim uputama, osumnjičena (1983.) knjižila pod šiframa neoporezivih nagrada i donacija. Nakon izvršenih uplata, na traženje prvoosumnjičenog ili osumnjičene (1983.), radnici su podizali novac sa svojih računa te ga u gotovini predavali njima. Prvoosumnjičeni je zadržao novac za sebe te se pritom nepripadno materijalno okoristio za najmanje 11.580,07 eura, oštetivši pritom trgovačko društvo.

POVEZANI ČLANCI:

Također se sumnja da je prvoosumnjičeni za sebe na štetu trgovačkog društva u kojem je bio odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja izvukao najmanje 757.817,54 eura, dok je oštetio navedeno trgovačko društvo za iznos od najmanje 847.817,54 eura. Preko četvrtoosumnjičene (1982.) i petoosumnjičenog (1974.) te uz pomoć drugoosumnjičenog (1987.) i osumnjičenog srpskog državljanina (1990.) prvoosumnjičeni je izvršio ulaganje značajnog iznosa novca stečenog nezakonitim postupanjem u legalne gospodarske tijekove.

Sedmero je osumnjičeno za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, dok su prijavljene i tri pravne osobe zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli su više dokaznih radnji na području Zagreba, Bjelovara i Splita. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenih osoba i tri trgovačka društva. Dvoje osumnjičenih otprije se nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima RH.

GALERIJA Predstavljanje robotaksija

Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
1/74
Ključne riječi

Komentara 2

BA
Barcelona85
16:01 28.06.2024.

Moze imena?

AC
acer7
15:51 28.06.2024.

Ako su već odprije u zatvoru, kako su mogli iz zatvora prati novce? Ja bi i to dao istražiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije