Oprezno s hranom

Otac i kći oboljeli od botulizma, uzrok zaraze još nije poznat

'unu...zgb..09.01.2004. zarazna bolnica,guzve zbog gripe snimio:boris scitar'
'boris scitar'
Autor
Sonja Hoffman
08.07.2011.
u 18:01

Ljudi ne moraju strepiti od epidemije većih razmjera jer je očito da je riječ o domaćim proizvodima koji su konzumirani isključivo u obitelji

Otac i kći prije nekoliko dana primljeni su u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima paralizirajuće bolesti – botulizma. Iako se u početku sumnjalo da su se bakterijom Clostridium botulinum zarazili jedući paštete jednog inozemnog proizvođača, takve su sumnje odbačene analizom namirnica. Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).

– Sanitarna inspekcija uzela je uzorke hrane koju su oboljeli jeli pa i suhomesnatih proizvoda koji su proizvedeni kod kuće, a koji su vjerojatno i prouzročili bolest – objasnila je dr. Vladimira Lesnikar, epidemiologinja sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Ako je, kaže, suditi prema dosadašnjim negativnim rezultatima analiza, inspektori nisu stigli do pravih uzoraka mesa u kojem se bakterija krila.

– Ljudi ne moraju strepiti od epidemije većih razmjera jer je očito da je riječ o domaćim proizvodima koji su konzumirani isključivo u obitelji – poručila je epidemiologinja.

Doznajemo i da su oboljeli dobro jer su u bolnicu stigli na vrijeme da prime serum pa imaju samo blagi oblik bolesti.

Ključne riječi

Komentara 6

JS
Janje-s-crnim-repićem
20:31 08.07.2011.

\"Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).\" Ako se razvija samo u anaerobnim uvjetima kako je došlo do razvoja bakterija u domaćim suhomesnatim proizvodima obzirom da se domaći proizvodi i ne vakuumiraju tako često? Je li se to gospodin Cedevita preplašio pada prodaje paštete?

HR
hr76
22:12 08.07.2011.

Jeli su nešto konzervirano, samo nikad nećemo doznati što!

KA
karambita
22:39 08.07.2011.

Kad procitam sastojke koji se dodavaju u konzerve i mesne preradjevine pomislim, pa sta mi to jedemo....ustvari, kome je pala ideja na pamet da dodaje te sve splacine kao dodatak......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije