PRONAŠLI SNIMKU

Otkriven novi ključni dokaz u terorističkom napadu 11. rujna: 'Ovo nije turistička snimka, on je pratio zgrade'

ARCHIVBILD, 20. Jahre 9/11, Anschlag auf das World Trade Center
Foto: EXPA/PIXSELL
1/2
06.09.2024.
u 19:46

„Ova snimka nosi sve karakteristike Al-Qaide prilikom izviđanja ciljeva za terorističke napade", rekao je Gavin Simpson, odvjetnik obitelji žrtava, dodajući kako dokazi otkrivaju mehanizme podrške koju je Saudijska Arabija pružila napadačima.

Nedavno otkriven snimak, zaplijenjen prije 23 godine od jednog od ranih osumnjičenika za teroristički napad 11. rujna, izazvao je nova pitanja o mogućoj povezanosti Saudijske Arabije s napadima, izvještavaju američki mediji. Snimak, kojeg su britanski istražitelji pronašli u domu saudijskog studenta Omara al-Bayoumija u Birminghamu, prikazuje njegove šetnje oko zgrada američke vlade u Washingtonu dvije godine prije napada.

Snimka, koja nikad prije nije bila prikazana javnosti, prikazuje al-Bayoumija kako obilazi Bijelu kuću, Kapitol, Vrhovni sud te snima pripadnike osiguranja. Dok kamerom bilježi nisko leteći avion, u jednom trenutku na arapskom jeziku kaže: „Kažu da su naša djeca demoni. Međutim, ovi su demoni iz Bijele kuće." Na snimci aviona koji polijeće, dodaje: „Aerodrom nije daleko odavde.", piše SkyNews. 

Snimak, koji traje sat vremena, završava slikama Kapitola, s posebnim naglaskom na dvije limuzine ispred zgrade. U trenutku kada kamera bilježi vozila, al-Bayoumi izgovara: „Njihovi automobili. Rekao si to u planu."

Al-Bayoumi je uhićen u svojoj kući u Birminghamu deset dana nakon napada na New York i Pentagon. Iako je bio pod istragom protuterorističkih snaga sedam dana, pušten je bez optužbi. Kasnije je identificiran kao mogući saudijski obavještajni agent, što je on oštro demantirao, tvrdeći da je snimka samo običan turistički video. Iako je priznao da je godinu dana kasnije prijateljski upoznao dvojicu budućih napadača na Pentagon, al-Bayoumi poriče bilo kakvu povezanost s napadima 11. rujna. U napadu na Pentagon život je izgubilo 189 ljudi.

Ova snimka nedavno je prvi put prikazana tijekom građanskog suđenja u New Yorku, u kojem obitelji žrtava 11. rujna tuže Saudijsku Arabiju za umiješanost u napade. Pravni tim tužitelja zatražio je od britanske Metropolitan policije da dostavi sve materijale iz istrage protiv al-Bayoumija. Nakon višemjesečne pretrage 104 arhivske kutije, pronađen je snimak koji je sada postao ključni dokaz na sudu.

„Ova snimka nosi sve karakteristike Al-Qaide prilikom izviđanja ciljeva za terorističke napade", rekao je Gavin Simpson, odvjetnik obitelji žrtava, dodajući kako dokazi otkrivaju mehanizme podrške koju je Saudijska Arabija pružila napadačima. Sharon Premoli, preživjela napada na Svjetski trgovački centar, izjavila je kako je al-Bayoumi na snimci koristio vrlo inkriminirajući jezik, posebno istaknuvši dvije riječi – „demoni" i „plan". „Ovo nije turistička snimka", kazala je Premoli, „on je pratio zgrade i područje."

VEZANI ČLANCI: 

Premoli, koja je uspjela pobjeći s 80. kata tijekom napada na blizance, dodala je: „Sjajno je što je britanska policija uspjela zaplijeniti ovaj materijal, ali je tužno što smo morali čekati toliko dugo da dođemo do njega."

Na suđenju je također po prvi puta prikazana stranica iz bilježnice s bilješkama i izračunima o udaljenosti aviona od tla. Odvjetnici al-Bayoumija tvrdili su kako su to samo domaći zadaci njegova sina. Ipak, tužitelji smatraju kako je snimka još jedan dokaz koji povezuje Saudijsku Arabiju s najgorim terorističkim napadom na američkom tlu.

>>> FOTO U Hrvatskoj se nalazi najuža ulica na svijetu: Znate li gdje je?

ARCHIVBILD, 20. Jahre 9/11, Anschlag auf das World Trade Center
1/6

 

Komentara 29

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
20:11 06.09.2024.

Ali snimka "udara" u Pentagon od tog 11. rujna nikada nije objavljena, a to je najčuvaniji objekt na svijetu pokriven sa tisućama kamera.

OT
otrovnijezik
07:49 07.09.2024.

I jesu li pronašli krunski dokaz zašto se zgrada 7 srušila a nije ju ništa pogodilo? Da li je to bilo zbog podrhtavanja tla zbog drugih, zbog jake topline iz tornjeva iako se ona nije zapalila, da li su je pogodili stealth avionom ili je supermen proletio brzo pa od vjetra?

Avatar Aurel
Aurel
10:32 07.09.2024.

zaista VRHUNSKI dokaz!!! od MILIJUNA turista koji svake godine snimaju te iste zgrade, uspjeli su naći jednoga koji je - saudijac!!! i to ja sada dokaz za - ŠTO???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije