PALI NA OCJENI ZAKONITOSTI

Otkriveno: Hidroelektrana kod Gračaca zbog koje mještani danima prosvjeduju nema dokumentaicju za rad

Šime Zelić/Pixsell
31.07.2024.
u 13:43

Nadzorom je utvrđeno da nedostaje pojedine dokumentacije, odnosno da nije proveden postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu kod osnovnog zahvata iz 2013. godine, niti kod izmjena i dopuna zahvata iz 2015. godine

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije potvrdilo je - hidroelektrana na Uni nema potrebnu dokumentaciju za rad! Naime, prema nalazu kojeg ekskluzivno posjeduju 24 sata, od 24. do 26. srpnja proveden je nadzor zakonitosti rada. Hidroelektrana Una-mlin u mjestu Donja Suvaja kraj Gračaca pala je na ocjeni zakonitosti.

Nadzorom je utvrđeno da nedostaje pojedine dokumentacije, odnosno da nije proveden postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu kod osnovnog zahvata iz 2013. godine, niti kod izmjena i dopuna zahvata iz 2015. godine. Isto tako nije zatraženo mišljenje o 'potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izmjenu zahvata'. Ovaj kompliciran termin, pojednostavljeno, podrazumijeva provjeru hoće li gradnja uništiti okoliš. 

Također, Ministarstvo nije sudjelovalo u postupku izmjene i dopune lokacijske dozvole niti je od istoga zatraženo mišljenje. Iz dokumentacije Zadarske županije utvrđeno je da su u trenutku izdavanja rješenja o izmjeni i dopuni lokacijske dozvole na snazi bili novi propisi, pišu 24 sata.

Štoviše, uvidom u spise Zadarske županije utvrđeno je da nije priložena nikakva dokumentacija koja se odnosi na ekološku mrežu Natura 2000, a kojoj pripada lokacija gradnje. Nisu pronađeni dokazi da je od županije zatraženo mišljenje o potrebi ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, ni kod izdavanja lokacijske dozvole, ni kod njene izmjene i dopune. Nije pronađen ni dokaz koji upućuje da se upravno tijelo očitovalo o postupku ocjene prihvatljivosti.

Nalaz navodi da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije. Isto tako, rješenja kojima su uređeni vodopravni uvjeti postala su pravomoćna te ne postoje zakonske pretpostavke za poništavanje ili ukidanje. 

Navedeno je i da postoje okolnosti koje dovode u sumnju ispravnost lokacijske dozvole, što je potrebno ispitati po propisima koji reguliraju prostorno uređenje i gradnju. Zaključeno je i da Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije nema ovlasti za postupanje u odnosu na upravno područje graditeljstva i prostornog uređenja. U nalazu je predloženo i da se sva dokumentacija koja je skupljena ovim Upravnim nadzorom dostavi inspekcijama Državnog inspektorata radi provođenja mjera i otklanjanja utvrđenih nepravilnosti. 

FOTO Ovako izgledaju Tučepi nakon katastrofalnog požara

1/67
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije