BILO JE STRAŠNO

Šokantna ispovijest 86-godišnjakinje kojoj je vatra stigla do kućnog praga: 'Sila sam na vrh skalina i čekala sudbinu...'

Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo, zahvatila i ranč, kuće i vozila
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
31.07.2024.
u 13:31

– Nemam ja di. Ova kuća je sve što imam. Bilo je strašno, užasno. Ove dvi cure što tu žive dok rade na sezoni skupile su stvari otišle, ali su se kasnije vratile. Govorile su mi: "Teta Viktorija, molim vas, 'ajte s nama." A di ću ja, dico? – kazala je baka Viktorija

Nevjerojatan požar koji je prošle noći buknuo kod Gornjih Tučepa zaprijetio je i lokalnom stanovništvu. Potresnu priču s jednom starijom mještankom, bakom Viktorijom, donose 24sata. Požar je, naime, došao do njezine kuće. – Nemam ja di. Ova kuća je sve što imam. Bilo je strašno, užasno. Ove dvi cure što tu žive dok rade na sezoni skupile su stvari otišle, ali su se kasnije vratile. Govorile su mi: "Teta Viktorija, molim vas, 'ajte s nama'." A di ću ja, dico? Ostat ću ovdi pa šta Bog da  – kazala je baka Viktorija i nastavila. – Sin nije mogao do mene jer je doli zapeo u prometu, nije se mogao probiti. A ja sam u jednu kesicu stavila svoje lijekove i par krpica za presvući se, sila tu na stolicu, na vrhu ovih skalina, gledala taj plamen ispred sebe i čekala sudbinu – rekla je 88-godišnja Viktorija Lalić rukom pokazujući šumu iznad svoje kuće u Tučepima.

FOTO Ovako izgledaju Tučepi nakon katastrofalnog požara

Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo, zahvatila i ranč, kuće i vozila
1/67

Vatra joj je stigla nadomak kuće, na nekih par stotina metara. Požar je cijele noći gasilo oko 250 vatrogasaca iz cijele Dalmacije. Gašenje im je otežavala bura koja je tijekom noći počela popuštati, a jutro poslije vjetar se smirio, što je gasiteljima olakšalo posao. U pomoć su im stigla i dva kanadera, pa je već prije podneva buktinja stavljena pod kontrolu.

Grgo Mijačika iz Podstupa priča kako su se vatrogasci cijelu noć probijali po šumi i makiji oko kuća i gasili vatru, a kad su obranili kuće, polijegali su po cesti od umora.

– Ova kuća je moja djedovina. Preko ljeta su tu sin i nevista i njihovo dvoje djece. Sinoć je djecu čuvala moja kćer, a oni nisu bili kod kuće. Kad sam čuo da je požar, odmah sam došao. Isti tren. I sin je došao, odveli smo djecu dolje na sigurno. Pripremili smo pumpu da gasimo vodom iz ovog malog bazena što smo ga stavili ispod kuće, ali nije bilo potrebe. Bilo je gadno. Kiša pepela je padala po nama – priča nam Grgo. Vodi nas iza kuće i pokazuje stabla koja su otpilili da plamen ne zahvati kuću. A plamen je došao doslovno na dva metra, zid je već pocrnio. Ovo mjesto meni je lijek za dušu i tijelo, ne znam što bih da sam izgubio ovu kuću – rekao je.

FOTOGALERIJA Mračna sudbina Motela Plitvice: Dugovi su golemi , nema radnika, direktor predložio otvaranje stečaja

Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo, zahvatila i ranč, kuće i vozila
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije