Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETRES UREDA I DOMA

Ovo su bliski suradnici Obuljen Koržinek zbog kojih tužiteljstvo pretreslo Ministarstvo kulture

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
16.02.2024.
u 17:08

Sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, no niti jedan od njih u ovom trenutku nije uhićen.

Današnje pretrage u Ministarstvu kulture i medija povezane su s Davorom Trupkovićem, glavnim konzervatorom i bliskim suradnikom ministrice Nine Obuljen Koržinek, te Krešimirom Račićem, načelnikom Sektora za financijske poslove, investicije, lokalni i područni (regionalni) razvoj, potvrđeno je za N1 iz više neovisnih izvora.

Obojicu ih se provjerava zbog sumnji u plaćanje napuhanih faktura Geodetskog fakulteta, a od ranije je poznato da su europski istražitelji sumnjali da je Ministarstvo kulture plaćalo fakture za poslove koji uopće nisu odrađeni. I Trupkovića i Račića sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, no niti jedan od njih u ovom trenutku nije uhićen. 

GALERIJA: Pretres ureda i doma: Na meti EPPO-a jedan od najbližih suradnika ministrice?

Zagreb: Nina Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će
1/6

Inače, Davor Trupković je u Ministarstvu kulture bio je zadužen za provedbu ugovora o 3D skeniranju zgrada što je ministrica dogovorila s Geodetskim fakultetom odmah nakon potresa u Zagrebu i na Baniji 2020. godine. U veljači 2021. Trupković je imenovan za ravnatelja Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iako je trebao na toj poziciji biti četiri godine, već 2022. je razriješen i postavljen na poziciju glavnog konzervatora. Zanimljivo je da nakon razrješenja s dužnosti Trupković nije podnio imovinsku karticu zbog čega je dobio opomenu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Među tim suradnicima je i Krešimir Račić, kojem je danas također pretraživan ured. On je u ime ministarstva sudjelovao i kolektivnom pregovaranju za djelatnike u kulturi, pregovara i s udrugama, član je Tematske radne skupine za turizam i kreativno društvo za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030…. No sve to europske istražitelje ne zanima, kao Račićeva uloga u odobravanju isplata za 3D skeniranje, piše N1. 

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije