STANOVNICI IŽA U MUKAMA

Otočić kraj Zadra ostao bez liječnika: 'Ovo se nikada nije dogodilo, prepušteni smo sami sebi'

Foto: unsplash
1/4
03.09.2024.
u 13:12

Privremeno rješenje pronađeno je zahvaljujući tehnologiji koja omogućava liječniku s otoka Ugljana da propisuje terapiju i izdaje uputnice pacijentima s Iža.

Problemi sa zdravstvenom skrbi na hrvatskim otocima nisu novost. Otočani, posebice starije stanovništvo, suočavaju se s brojnim izazovima kada je riječ o dostupnosti osnovnih medicinskih usluga, što postaje posebno izraženo tijekom zimskih mjeseci kada je broj stanovnika manji, a izolacija veća. Nedostatak liječnika samo je jedan od problema koji dodatno otežava život na otocima, gdje se mnogi oslanjaju na povremene posjete liječnika ili tehničara, dok u hitnim slučajevima često ovise o vremenskim uvjetima i raspoloživosti prijevoza.

Pa tako, najnoviji primjer ovog problema dolazi s otoka Iža, koji je ostao bez liječnika nakon što je otišao i posljednji koji je ondje radio protekle dvije godine. Ovaj odlazak stvorio je velike poteškoće za stanovnike Iža, od kojih je većina starija populacija, koja sada ostaje bez prijeko potrebne medicinske skrbi. 

Ekipa HRT-a posjetila je otok Iž, administrativno pripadajući gradu Zadru, kako bi izvijestila o ovoj situaciji. Prema riječima Mladena Lovrina, predsjednika MO Mali Iž, zimi na otoku boravi 50-60 ljudi, dok ljeti brojka raste na oko dvije i pol tisuće. "Bez doktora je danas gotovo nezamislivo. Čak smo skupili novac da mu kupimo opremu, ali doktora još nema", poručio je Lovrin.

VEZANI ČLANCI: 

Jedina veza sa zdravstvenim sustavom trenutno je medicinski tehničar Damjan Sutlović, koji napominje da može obavljati osnovne medicinske zadatke, poput mjerenja tlaka, no bez ovlasti za ozbiljnije zahvate. "Ne bih trebao davati niti injekciju ako je doktor ne ordinira. U pripravnosti sam 24 sata dnevno", ističe Sutlović, koji pokriva ambulante na Velom i Malom Ižu.

Zimska populacija Velog Iža broji oko 250 stanovnika, a prema riječima Siniše Kulišića, predsjednika MO Veli Iž, otok se suočava s brojnim problemima, uključujući i druge esencijalne usluge, poput pošte, opskrbe i trgovine. No, nedostatak liječnika sada je postao ključni izazov.  "Veli Iž i Mali Iž imaju zgradu ambulante od 30-ih godina prošlog stoljeća. Nikad se nije dogodilo da nemamo doktora, dapače, imali smo i zubara, imali smo i rengen," kazao je Siniša Kulišić. 

>>> FOTO Ovo su najmanje naseljeni otoci u Hrvatskoj: Za pola ih niste čuli, a na jednom živi samo jedna osoba

1/27

Privremeno rješenje pronađeno je zahvaljujući tehnologiji koja omogućava liječniku s otoka Ugljana da propisuje terapiju i izdaje uputnice pacijentima s Iža. Postoji i mogućnost da će liječnik početi dolaziti brodom jednom ili dvaput tjedno, što bi omogućilo obavljanje djelomičnih pregleda na licu mjesta.

Stanovnici Iža, poput Eve Švorinić s Malog Iža, nadaju se da će ovo rješenje biti brzo provedeno. "Ovdje su većinom stariji ljudi koji ne mogu putovati u Zadar. Ako doktor ne dođe, mi smo prepušteni sami sebi", zaključila je Švorinić.

>>> FOTO Svjetski poznata plaža u Istri postaje opasna za turiste: Ne pomažu ni brutalne kazne

1/17

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije