RAT U UKRAJINI

Britanski ministar: Ne idemo nikamo, Putine, odlučni smo 'dugoročno' pružati pomoć Ukrajini

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.01.2023.
u 18:20

Njemačka će dopustiti da se Ukrajini pošalju tenkovi njemačke proizvodnje kako bi pomogli zemlji u obrani od Rusije ako se SAD složi da će poslati svoje tenkove, rekao je izvor iz njemačke vlade Reutersu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži da se ukrajinska vojska opskrbi s još oružja te je pozvao zapadne saveznike na "odlučnost i brzinu" u donošenju odluka. Obraćajući se prepunom skupu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu putem video veze u srijedu, ukrajinski predsjednik je upozorio da "tiranija nadmašuje demokraciju".

Poštovani čitatelji o ratu u Ukrajini čitajte na novom linku

Tijek događaja:

18:20 - Britanski ministar obrane Ben Wallace kaže da je Ujedinjeno Kraljevstvo upravo započelo još jedan krug osnovne obuke ukrajinskih vojnika, s ciljem obuke najmanje 20.000 ukrajinskih vojnika za odbijanje ruske agresije.

"Ne idemo nikamo, gospodine Putine. Ovdje smo na duge staze. Mi stojimo uz Ukrajinu. Morate napraviti promjenu. Morate napustiti Ukrajinu" zaključio je u govoru.


18:15 - Ministar obrane Litve, Arvydas Anušauskas, rekao je da će nekoliko zemalja najaviti slanje tenkova Leopard 2 u Ukrajinu na sutrašnjem sastanku ministara obrane u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Anušauskas je za Reuters rekao: Neke od zemalja će sigurno poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, to je garantirano.

Ukupan broj oklopnih vozila obećan na sutrašnjem sastanku ići će u stotine, rekao je Anušauskas.


16:00 - Većina Nijemaca ne podržava izvoz borbenih tenkova Leopard 2 i smatra da je zemlja učinila dovoljno, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak. Od ukupno 2.025 ispitanika 43 posto bilo je protiv isporuke, a samo 39 posto bilo je 'za'. Još 16 posto nije izrazilo stajalište, pokazalo je istraživanje koje je za DPA proveo institut za ispitivanje javnog mnijenja YouGov.

Od ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu dana, Njemačka je Ukrajini isporučila oružje i vojnu opremu u vrijednosti većoj od 2,2 milijarde eura, uključujući teško topništvo i sustave protuzračne obrane.

Svaki treći ispitanik (33 posto) smatra da je to već previše. Drugih 24 posto kaže da je količina isporuka odgovarajuća, dok 25 posto zahtijeva veću njemačku vojnu potporu Ukrajini. Unatoč suzdržanosti ispitanika YouGov ankete prema tome da njihova zemlja izvozi tenkove, većina se ne protivi tome da druge zemlje to učine. Ukupno bi 47 posto bilo za to, 38 posto bilo bi protiv i 16 posto neodlučnih. Berlin, koji ih i proizvodi, mora odobriti bilo kakav transfer svojih tenkova, koje 20 zemalja ima u svojim arsenalima.

Poljska i Finska već su rekle da će poslati Leoparde u Ukrajinu. Za razliku od tenkova iz sovjetske ere koji čine većinu teškog naoružanja Ukrajine, njemački tenkovi imaju napredne mogućnosti kao što je termalna optika.

Prošli tjedan njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je, komentirajući poljske planove za izvoz tenkova, da neće spriječiti Varšavu da ih pošalje. "Njemačka ne bi trebala stajati na putu kada druge zemlje donose odluke o podršci Ukrajini, bez obzira na odluku koju Njemačka donese", rekao je Habeck na zatvorenom sastanku izvršnog odbora parlamentarne skupine Zelenih u Berlinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz tek treba donijeti konačnu odluku o tom pitanju.

Njemačka vlada suočit će se s velikim testom u petak kada bi se ministri obrane pedesetak ukrajinskih saveznika trebali sastati u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu u jugozapadnoj Njemačkoj kako bi razgovarali o daljnjoj vojnoj pomoći Kijevu u borbi protiv ruskih snaga. Isporuka zapadnih tenkova bit će u središtu razgovora. 

Ovaj tjedan Britanija je pojačala pritisak na Njemačku odlučivši da bude prva europska zemlja koja šalje zapadne tenkove, što je odluka koju je Kijev zdušno pozdravio.


15:53 -  Velika Britanija planira poslati Ukrajini 600 projektila Brimstone, rekao je u četvrtak britanski ministar obrane Ben Wallace. Wallace se sastao s drugim ministrima obrane u vojnoj bazi Tapi u Estoniji. Predstavio je pojedinosti već najavljenog paketa vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove Challanger i pojasnio koje tipove projektila će poslati.

"Mogu reći da ćemo na bojišnicu poslati i još 600 projektila Brimstone koji će biti jako važni da se pomogne Ukrajini da dominira", rekao je. Wallace je rekao da je jedinstvo Zapada nasuprot invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina i dalje snažno i da su saveznici odlučni pružati pomoć "dugoročno". "Ako predsjednik Putin računa na to da će nam ove godine dosaditi, vara se. Napravit ćemo planove za ovu i iduću godinu i za godinu poslije toga i za dalje", rekao je.


12:39 - Švedska vlada objavila je da će poslati novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini koja će uključivati borbena oklopna vozila te je naredila svojim oružanim snagama da pripreme pošiljku topničkog sustava Archer. Oružje je vrijedno 429 milijuna američkih dolara i uključivat će i protutenkovsko oružje NLAW.

"Vojna pomoć Ukrajini apsolutno je ključna", rekao je premijer Ulf Kristersson novinarima.

"Ukrajinske želje jako su utjecale za našu odluku".

Švedska će poslati oko 50 borbenih oklopnih vozila Type 90. Vlada nije rekla koliko će sustava Archer poslati.

Pred prezentaciju pomoći u četvrtak, Švedska je najavila oko 5 milijardi švedskih kruna vojne pomoći Ukrajini i nekoliko pošiljki humanitarne opreme.


12:35 - Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je da su zauzeli selo nadomak Bahmuta koji mjesecima opsjedaju no priznao je da taj grad neće tako brzo pasti  pri čemu je jasno pohvalio organiziranost ukrajinskog otpora. U audio poruci objavljenoj na svojoj stranici, Prigožin je rekao "Možemo sa sigurnošću reći da je naselje Kliščivka, jedno od većih predgrađa Bahmuta, potpuno pod nadzorom postrojbi Wagner".

KIiščivka, koja je prije rata imala oko 400 stanovnika, nalazi se 9 kilometara od središta Bahmuta koji Wagnerovci mjesecima pokušavaju osvojiti.  Prigožin je, međutim, priznao da Wagner neće uspjeti tako brzo poraziti ukrajinske snage.

"Protivno različitim ocjenama da ukrajinske oružane snage bježe iz Artemovska (što je ruski naziv za grad Bahmut), to nije točno", napisao je. 

"Ukrajinske snage rade učinkovito, skladno. Od njih trebamo mnogo naučiti", objavio je.

"No u svakom slučaju vojnici Wagnera napreduju, metar po metar", ustvrdio je.


12:32 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak oklijevanja Njemačke da odobri isporuku teških tenkova jer to "nije dobra strategija".

"Postoje trenuci kada se ne smije oklijevati niti uspoređivati. Kada netko kaže 'isporučit ću tenkove ako to učini netko drugi'", rekao je Zelenski kao sudionik videokonferencije održane tijekom doručka na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu. Time je komentirao medijske informacije da je Berlin spreman odobriti isporuku svojih tenkova Leopard, ako Sjedinjene Države pristanu isporučiti napredne tenkove Abrams.

Iz američkih izvora doznaje se da bi Washington trebao odobriti oklopna vozila Stryker Ukrajini, ali nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući M1 Abrams.

"Mislim da to nije dobra strategija", rekao je Zelenski. "Naš cilj je osloboditi cjelokupni teritorij", rekao je ukrajinski čelnik u video obraćanju. Ukrajina će vratiti pod svoj nadzor poluotok Krim što ga je Rusija anektirala 2014., rekao je nadalje Zelenski. Zapadne partnere zato je pozvao da mu pošalju više oružja.

"Krim je naša zemlja, naš teritorij, naše more i naše planine. Dajte nam oružje i vratit ćemo naše zemlje", poručio je.

Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini. Isporuka tenkova i protuzračne obrane mora se dogoditi čim prije moguće. "Nemamo vremena, svijet nema vremena", upozorio je Zelenski.


8:49 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak da je na "putu za Kijev" gdje će razgovarati o novim mjerama potpore Ukrajini s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je zatražio brže isporuke oružja.

Dvojica čelnika razgovarat će o "konkretnim mjerama (...) kako bi Ukrajina bila snažnija", izjavio je Charles Michel u poruci na Twitteru.

Saveznici NATO-a obećali su Kijevu "snažniju podršku isporukama teškog i modernijeg oružja" oružja kako bi se ukrajinski vojnici mogli suprotstaviti ofenzivama Rusije.

krajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je svoj poziv saveznicima da mu pošalju borbene tenkove te je zamolio da se poveća "brzina donošenja odluka" koje se tiču takvih dostava.

Strane zemlje iznova su se pokazale kao previše "neodlučne" u svome djelovanju da se suprotstave Rusiji, čak iako su naposljetku povukle ispravne odluke.


8:40 - Rusija je otvorila kazneni postupak protiv američkog državljanina zbog sumnje u špijunažu. U priopćenju je ruska Federalna sigurnosna služba  rekla kako se vjeruje da je osumnjičenik prikupljao "biološke obavještajne podatke". Međutim, nije rečeno je li osumnjičenik uhićen ili ne.

Posljednjih godina, određeni broj američkih državljana pritvoren je pod kaznenim optužbama u Rusiji, a neki su na kraju oslobođeni u zamjenu za Ruse zatočene u Americi.


8:37 - Ukrajinska državna televizija Suspilne javlja da je Yaroslav Yanushevych, ukrajinski guverner djelomično okupirane regije Herson, za koju Ruska Federacija tvrdi da ju je anektirala, rekao da je regija jučer više puta granatirana i da su četiri osobe ozlijeđene.


8:00 -  U novom izvješću britanskog ministarstva obrane navodi se da Rusija "vjerojatno razmatra" raspoređivanje malog broja svojih novih glavnih borbenih tenkova T-14 Armata u Ukrajini. U prosincu prošle godine slike su pokazale tenkove na poligonu za obuku u južnoj Rusiji - to je uslijedilo nakon što su provladini ruski mediji tvrdili da se T-14 pripremaju za raspoređivanje. Iako je "nejasno" je li Rusija premjestila taj tip u Ukrajinu, bilo kakvo raspoređivanje T-14 "vjerojatno će biti visokorizična odluka za Rusiju", navodi ministarstvo.

"Ako Rusija rasporedi T-14, to će vjerojatno prvenstveno biti u propagandne svrhe. Proizvodnja je vjerojatno samo u niskim desetkama", stoji u izvješću.

Tenkovi T-14 opremljeni su sustavom zaštite od dronova, naprednim senzorima i bespilotnim letjelicama. Njegov zaštitni oklop pruža visoku izdržljivost i može izdržati ekstremne temperature.


7:05 - Helikopter u kojem se nalazio ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrsky srušio se pokraj dječjeg vrtića i stambene zgrade u Brovaryju pokraj Kijeva. Četrnaest ljudi je poginulo, uključujući Monastyrskyja, druge dužnosnike ministarstva i jedno dijete, rekao je Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju naciji. Ranjeno je još 25 osoba, uključujući 11 djece. Dodao je da je istraga otvorena "kako bi se razjasnile sve okolnosti katastrofe".

Dmytro Serbyn, koji je bio u svom stanu kada se helikopter srušio, pohitao je u pomoć djeci čim je vidio plamen kako se nadvija nad vrtićem. "Tražili su svoje roditelje, djeca su plakala... lica su im bila prekrivena krvlju", rekao je Serbyn za AFP.

Ukrajina nije tvrdila da je Rusija izravno sudjelovala u padu helikoptera, ali je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je tragedija posljedica rata. “U ratu nema nesreća. Sve su to rezultati rata”, rekao je Zelenski. 


7:00 -Njemačka će dopustiti da se Ukrajini pošalju tenkovi njemačke proizvodnje kako bi pomogli zemlji u obrani od Rusije ako se SAD složi da će poslati svoje tenkove, rekao je izvor iz njemačke vlade Reutersu. Njemački kancelar Olaf Scholz proteklih je dana iza zatvorenih vrata nekoliko puta to naglasio, rekao je izvor, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

Fokus je posebice na Njemačkoj, koja ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tankova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je prisutnima na gospodarskom forumu u Davosu da se boji da Rusija priprema novu ofenzivu u Ukrajini unutar nekoliko mjeseci i da je stoga krucijalno omogućiti dodatnu potporu vladi u Kijevu s modernim tenkovima i projektilima.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri.

Berlin kaže da će odluka biti prva na rasporedu Borisa Pistoriusa, novog njemačkog ministra obrane. Pistorius će u četvrtak ugostiti američkog ministra obrane Lloyda Austina.

SAD se obvezao na otprilike 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini protiv ruskih snaga.

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da se sljedeće očekuje da administracija Joea Bidena odobri oklopna vozila Stryker Ukrajini, no da nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući i M1 Abrams.

Ovaj tjedan, Britanija je povećala pritisak na Berlin time što je postala prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove, obećavši eskadron svojih Challengera, no za Leoparde se tvrdi da su najbolja opcija za Ukrajinu.

The Wall Street Journal, citirajući više njemačke dužnosnike, prvi je izvijestio o uvjetima Berlina o isporuci svojih tenkova. Sueddeutsche Zeitung i Bild su također prenijeli vijest.

Ključne riječi

Komentara 28

HR
Hrvoje5
13:00 20.01.2023.

britanci, ne da nikud ne idete, nego ste već otišli a bogme se ne vraćate

ZP
zeljko.posaric.9
11:19 19.01.2023.

Eto kad brišu svaki realni komentar. Još jednom, ovaj rat pokazao da je svaki tenk osjetljiv na moderno protutenkovsko oružje. Da ih pošalju, armate bi gorjele kao i svaki drugi tenk. Iz istog razloga niti meričani neće slat svoje abr,abramse.

XA
xaron
20:37 19.01.2023.

Šalje se mnogo tenkova i stotine oklopnih vozila i to iz raznih zemalja što je veliki logistički problem za održavene, obuku…Primjer iz Španjolske dosta govori - oni su jednostavno prestali popravljati Leoparde koji su se stalno kvarili. To upuçuje da če večina vozila biti za jednokratnu upotrebu, tj. kad se pokvari samo ga ostavi tu gdje jaste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije