RAT U UKRAJINI

Objavljene fotografije majke i kćeri poginule u padu helikoptera; Duda strahuje od novog napada Rusa

Pad helikoptera u Ukrajini
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL
1/18
18.01.2023.
u 23:52

Ruski rat u Ukrajini vjerojatno će "trajati još neko vrijeme" i sada je trenutak za povećanje vojne pomoći, rekao je američki državni tajnik

Rusija je najavila "velike promjene" u svojim oružanim snagama od 2023. do 2026. Osim administrativnih promjena, ministarstvo obrane priopćilo je da će ojačati borbene sposobnosti svojih pomorskih, zračnih i strateških raketnih snaga. Više ljudi, uključujući ukrajinskog ministra unutarnjih poslova i druge visoke dužnosnike ministarstva, poginuli su u srijedu kada se helikopter srušio u blizini Kijeva u gradu Brovari, rekao je šef nacionalne policije. Guverner regije Kijev rekao je ranije u srijedu da se helikopter srušio u blizini vrtića i stambene zgrade.

Poštovani čitatelji o ratu u Ukrajini čitajte na novom linku.

Tijek događaja:

23:50 - Njemačka će dopustiti slanje tenkova Ukrajini ako SAD pošalje svoje

Njemačka će dopustiti da se Ukrajini pošalju tenkovi njemačke proizvodnje kako bi pomogli zemlji u obrani od Rusije ako se SAD složi da će poslati svoje tenkove, rekao je izvor iz njemačke vlade Reutersu.

Njemački kancelar Olaf Scholz proteklih je dana iza zatvorenih vrata nekoliko puta to naglasio, rekao je izvor, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Zapadni saveznici će se sastati u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj u petak kako bi ponudili više oružja Ukrajini.

Fokus je posebice na Njemačkoj, koja ima moć veta na bilo koju odluku o slanju tankova Leopard, koji se nalaze diljem Europe u zemljama NATO članicama i za koje se smatra da su najprikladniji za Ukrajinu.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Njemačka odobri.

Berlin kaže da će odluka biti prva na rasporedu Borisa Pistoriusa, novog njemačkog ministra obrane. Pistorius će u četvrtak ugostiti američkog ministra obrane Lloyda Austina.

SAD se obvezao na otprilike 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini protiv ruskih snaga.

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli su da se sljedeće očekuje da administracija Joea Bidena odobri oklopna vozila Stryker Ukrajini, no da nije za to da šalje vlastite tenkove, uključujući i M1 Abrams.

Ovaj tjedan, Britanija je povećala pritisak na Berlin time što je postala prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove, obećavši eskadron svojih Challengera, no za Leoparde se tvrdi da su najbolja opcija za Ukrajinu.

The Wall Street Journal, citirajući više njemačke dužnosnike, prvi je izvijestio o uvjetima Berlina o isporuci svojih tenkova. Sueddeutsche Zeitung i Bild su također prenijeli vijest.


22:57 - Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je fotografije dvije osobe koje su jutros poginule u padu helikoptera.

''Malena Milana i njena majka Olena poginule su danas nakon pada helikoptera. Milanina sestra i njen otac Oleksandar izgubili su njima dvije najvažnije osobe'', objavio je Geraščenko te izrazio obitelji sućut.


21:35 - Govoreći na panelu nakon obraćanja Volodimira Zelenskog na Gospodarskom Forumu u Davosu, poljski predsjednik Andrzej Duda kazao je da se boji da Rusija priprema novu ofenzivu u Ukrajini u idućih nekoliko nekoliko mjeseci.

Ključno je pružiti dodatnu podršku Kijevu modernim tenkovima i projektilima, dodao je Duda.

''Rusija je još uvijek vrlo jaka i bojimo se da se spremaju za novu ofenzivu za nekoliko mjeseci pa je ključno poslati dodatnu podršku Ukrajini, konkretno moderne tenkove i moderne rakete'', kazao je.


20:10 - Lavrov: Rusija spremna poslati vojsku na armensko-azerbajdžansku granicu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna poslati vojsku na armensko-azerbajdžansku granicu kako bi se smanjile tenzije između dvije zemlje, no čvrsti stav Erevana zasad je priječio tu opciju.

Došlo je do porasta tenzija između Armenije i Azerbajdžana zbog blokade jedine ceste s izravnim pristupom u osporavanu regiju Nagorno-Karabah proteklih tjedana.

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, a dvojica političara su razgovarala o koracima da se ponovno započnu bilateralni razgovori s Azerbajdžanom, rekao je američki State Department.

Lavrov je rekao da je Rusija i dalje spremna poslati misiju u regiju unutar okvira Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza kojeg predvodi Moskva i kojeg je Armenija članica, ali ne i Azerbajdžan.

No na putu se našlo prijašnje inzistiranje Erevana da se uključi osuda ponašanja Azerbajdžana.

"Imali smo poteškoće povezane sa situacijom u Armeniji, kad su naši armenski prijatelji inzistirali da se pošalje misija CSTO-a na granicu s Azerbajdžanom kako bi se tamo osigurala određena sigurnost", rekao je Lavrov na konferenciji za medije u srijedu.

"Dogovorili smo se o dokumentu i parametrima misije, no nije bilo moguće usvojiti ga, jer je Armenija krenula inzistirati da se u dokument uključi teška osuda Azerbajdžana."

Rusija je saveznik Armenije, no također teži dobrim odnosima s Azerbajdžanom.

Najnovije tenzije tiču se blokade Koridora Lačin koji povezuje Armeniju s regijom Nagorno-Karabah, međunarodno priznatoj kao dio Azerbajdžana, ali koju kontrolira etnička armenska manjina, uz pomoć Armenije.

U pozivu s armenskim premijerom, Blinken je "izrazio duboku zabrinutost zbog pogoršavanja humanitarne situacije u Nagorno-Karabahu, koja je posljedica blokade Koridora Lačin", rekao je State Department.

Azerbajdžanci koji se nazivaju ekološkim aktivistima blokirali su cestu na više od mjesec dana u onome što kažu da je spor po pitanju ilegalnog armenskog rudarenja. Erevan tvrdi da su to agitatori koje podupire vlada.

Slijepa točka u odnosima zemalja vidi se kao test ruske sposobnosti da umiri neprijateljstva u svome dvorištu.

Dužnosnici u Armeniji postali su izrazito bijesni na odbijanje Moskve da iskoristi svoje mirovne snage u regiji da okonča blokadu, dok je Moskva kritizirala armenske pokušaje da Europska unija posreduje u pregovorima.

"Unatoč tome što smo saveznici... Armenija radije pregovara s Europskom unijom", rekao je Lavrov u Moskvi.

Rekao je da bi bilo kakva prisutnost EU-a u regiji bez privole Bakua bila kontraproduktivna.


19:45 -  Najmanje 14 ljudi poginulo je u srijedu u padu helikoptera ukrajinske državne službe za izvanredne situacije (SES) u kojem se nalazio ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij s dužnosnicima, doznaje se iz najnovijeg izvješća. Monastirskij je letio na prvu crtu bojišnice, no helikopter Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters, ex-Eurocopter) se srušio u gradu nedaleko od Kijeva. 

U padu helikoptera na područje dječjeg vrtića u gradu Brovariju poginulo je dijete, a na mjestu nesreće je odmah izbio požar koji je zahvatio obližnju 14-katnice i tri automobila. SES navodi da je u toj nesreći ozlijeđeno 25 ljudi, među kojima je 11 djece te da raščišćavanje mjesta nesreće i dalje traje. Uz 42-godišnjeg Monastirskija, poginuli su i njegov zamjenik Jevhen Jenin i državni tajnik u ministarstvu Jurij Lubkovič.

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL

Ukrajinske službe sigurnosti istražuju sve scenarije, uključujući i "namjerni čin destrukcije". Pomoć u istrazi uzroka nesreće ponudila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Iz više izvora se doznaje da je helikopter vjerojatno letio za Dnipro ili na područje Harkiva. Sućut su izrazili i strani dužnosnici među kojima su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, ured britanskog premijera i veleposlanstvo SAD-a.

Zasad nije jasno što je prouzročilo pad helikoptera u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. Rusija se nije oglasila, a ukrajinski dužnosnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području.


19:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je svoj poziv saveznicima da mu pošalju borbene tenkove te je zamolio da se poveća "brzina donošenja odluka" koje se tiču takvih dostava.

"Vrijeme koje slobodan svijet koristi za razmišljanje teroristička zemlja koristi za ubijanje", rekao je Zelenskij obrativši se video pozivom poslovnoj i političkoj eliti na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom skijaškom odmaralištu Davosu.

Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Strane zemlje iznova su se pokazale kao previše "neodlučne" u svome djelovanju da se suprotstave Rusiji, čak iako su naposljetku povukle ispravne odluke. "Tiranija premašuje demokraciju"; rekao je. "Zalihe zapadnih tenkova moraju premašiti još jednu invaziju ruskih tenkova."


15:53 - Kanada je najavila da će Ukrajini donirati 200 oklopnih transportera. Potez je uslijedio tijekom posjeta Kijevu kanadske ministrice obrane Anite Anand.

“Danas mi je drago potvrditi naš sljedeći paket vojne pomoći. Vozila nude vrhunsku, najbolju tehnologiju u klasi i na njih se lako može montirati oružje. Ova vozila, također, omogućuju siguran prijevoz osoblja i opreme", kazala je Anand, prenosi The Guardian.

Anita Anand u Kijevu
Foto: NACHO DOCE/REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je putem društvenim mrežama.

“Na ovaj težak dan za Ukrajinu, naši prijatelji nastavljaju nas podržavati. Hvala Justinu Trudeauu i kanadskom narodu na još jednom paketu obrambene pomoći koji je danas u Kijevu najavila Anita Anand. Danas ukrajinska vojska treba 200 oklopnih transportera više nego ikad. Zajedno idemo prema pobjedi!”, poručio je.


15:35 - Broj poginulih u padu helikoptera nedaleko od Kijeva još uvijek nije u potpunosti jasan. Lokalni dužnosnici ranije su procijenili da je poginulo 18 osoba, ali predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se utvrđuje točan broj žrtava. On je potvrdio da je poginulo najmanje 15 ljudi, uključujući troje djece i ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Da je poginulo 18 osoba ranije je kazao regionalni guverner Oleksiy Kuleba, a Kiril Timošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, istaknuo je kasnije kako ima 16 žrtava. 

Prema posljednjim informacijama koje prenose CNN i Sky News, hitne službe tvrde da je poginulo 14 osoba, među kojima i jedno dijete. 


15:15 - Zemlje članice EU-a trebaju povećati vojnu, političku i humanitarnu pomoć Ukrajini suočenoj s agresijom koja je proizvela "tektonsku promjenu u geopolitičkom okruženju", stoji u godišnjem izvješću o vanjskoj i sigurnosnoj politici koju je Europski parlament usvojio u srijedu. Europarlamentarci poručili su izvješćem usvojenim velikom većinom glasova "da brojne autokracije diljem svijeta pomno prate odgovor EU-a na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i da će on imati presudan utjecaj na određivanje njihova ponašanja na međunarodnoj sceni". Zbog toga EU i države članice "da bi bile vjerodostojan akter, trebaju povećati svoju vojnu, političku i humanitarnu pomoć Ukrajini i ojačati svoju obranu u borbi protiv ruskih prijetnji europskoj sigurnosti"

U izvješću stoji i da je "tektonska promjena u geopolitičkom okruženju prouzročena ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu i drugim međunarodnim izazovima" poput sve asertivnije kineske vanjske politike i klimatske krize ukazuju da je potrebna "brža i odlučnija provedba koncepta strateške suverenosti i geopolitičko buđenje EU-a", ali i bliža suradnja s NATO-om i "savezinicima istomišljenicima diljem svijeta".

U izvješću je i prijedlog da Europskoj uniji pripadne stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a. Eurozastupnici smatraju i da treba kvalificiranom većinom odlučivati o pitanjima bez vojne implikacije, "posebno ako se odnose na sankcije i ljudska prava".

Izvješćem o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, koje je također usvojeno u srijedu s 459 glasova za, poziva se njemačkog kancelara Olafa Scholza da isporuči tenkove Leopard 2 Ukrajini bez odgode.


15:03 - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objavila je da je Kijevu ponudila potporu Njemačke u istrazi čiji je cilj razjašnjenje uzroka pada helikoptera u kojem je, prema prvim procjenama, poginulo 18 ljudi, uključujući i njezinog kolegu, ukrajinskog ministra Denisa Monastirskija.

Nesreća je "užasna vijest", navela je Faeser u priopćenju za javnost, rekavši da je jako "tužna" zbog smrti svog kolege i njegovih suradnika te zbog činjenice da su stradala i djeca. 

To još jednom pokazuje golem danak koji Ukrajina plaća u ovom ratu, ocijenio je kancelar Olaf Scholz u objavi na svom Twitteru.

"Naše misli na ovaj tužan dan usmjerene su prema rodbini žrtava i ozlijeđenima", kao i prema šefu države Volodimiru Zelenskom "koji je danas izgubio svog ministra unutarnjih poslova", dodao je.


14:50 - Šef ukrajinske nacionalne policije Igor Klymenko imenovan je vršiteljem dužnosti ministra unutarnjih poslova nakon što je Denys Monastyrsky poginuo, prenosi The Guardian.


14:06 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjeti tvornici oružja u St Petersburgu obraćajući se radnicima tvornice i novinarima, rekao je da "ne sumnja" da je ruska pobjeda u Ukrajini "neizbježna".  Ruski čelnik također je ustvrdio da akcije Moskve u Ukrajini imaju za cilj zaustaviti "rat" koji već godinama bjesni u istočnoj Ukrajini.

>> OPŠIRNIJE


13:59 - Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je predistragu o padu helikoptera. SBU je na Facebooku objavio da se "razmatra nekoliko verzija tragedije", uključujući "kršenje pravila letenja, tehnički kvar helikoptera, namjerne radnje uništenja helikoptera", prenosi CNN.


13:17 - Broj poginulih u jutrošnjoj nesreći u blizini Kijeva sada je ažuriran na 16, prema Kirilu Timošenku, zamjeniku šefa ureda ukrajinskog predsjednika. Regionalni guverner Oleksiy Kuleba ranije je rekao da je poginulo 18 ljudi.

Timošenko je objavio da je još 30 ljudi ozlijeđeno, uključujući 12 djece. 

Devet osoba za koje je potvrđeno da su mrtvi bili su u helikopteru, rekli su dužnosnici.


13:10 - Dužnosnici ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova bili su na putu za Harkiv prije nego što se njihov helikopter jutros srušio, prema regionalnom načelniku policije Harkiva, prenosi CNN.

"Danas sam trebao poželjeti dobrodošlicu, rukovati se, upoznati... ne samo vođe, ne, nego i prijatelje koje sam poštovao i čekao", napisao je Volodimir Timoško. 

"Danas sam razgovarao sa svima koji su bili u helikopteru i odvezao se susresti se s njima", dodao je. Istaknuo je kako je njihova smrt "nenadoknadiv gubitak".

Državna hitna služba Ukrajine istaknula je kako je helikopter "više puta sudjelovao u prijevozu osoblja do hitnih mjesta". Kako navodi, letjelice "Super Puma" ES-225 koriste se "često zbog mogućnosti prijevoza dostatnog broja ljudi u isto vrijeme".

"Posada je bila obučena za izvršavanje zadataka u teškim uvjetima i imala je potreban broj sati naleta na helikopterima ES-225", dodaje se.


12:49Papa Franjo osudio je ruski raketni napad na stambenu zgradu u kojemu je poginulo 45 ljudi, među njima dvoje djece, u istočnom ukrajinskom gradu Dnipru nazvavši napad srceparajućim. Kao u gotovo svim svojim javnim nastupima otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle veljače, Franjo je apelirao na mir na svojoj tjednoj općoj audijenciji u Vatikanu.

"Prošle subote još jedan raketni napad prouzročio je mnoge civilne žrtve, među njima i djecu. Dijelim srceparajuću bol članova obitelji", rekao je.

"Snimke i izvješća o ovoj tragičnoj epizodi snažan su apel svim ljudima savjesti. Čovjek ne može ostati ravnodušan", rekao je.

Potvrđeno je da je u napadu ubijeno ukupno 45 ljudi. Ukrajina kaže da je stambenu zgradu pogodio ruski projektil Kh-22. Kremlj je priopćio da u valu raketnih napada u subotu nije gađana ni jedna stambena zgrada.


12:16 - Ukrajinske službe za hitne slučajeve objavile su kratak pregled vremenskog okvira pada helikoptera. Helikopter se srušio u 8.20 ujutro po lokalnom vremenu oštetivši zgradu predškolske ustanove s naknadnim požarom, prozore na četrnaesterokatnoj stambenoj zgradi i tri automobila. Do 9.06 sati po lokalnom vremenu nastali požar je lokaliziran na površini od 500 četvornih metara, a do 9.26 sati je i ugašen. U akciji spašavanja sudjeluje 127 osoba i 30 vozila hitne pomoći, prenosi CNN.


12:08 - Sjedinjene Države šalju streljivo uskladišteno u Izraelu Ukrajini, objavio je u srijedu New York Times. Izraelski dužnosnik potvrdio je izvješće Reutersu kazavši da je bivši premijer Yair Lapid to odobrio premda SAD za to ne treba službeno odobrenje. Pentagon desetljećima drži streljivo u skladištima u Izraelu za slučaj rata ili za pomoć drugim američkim saveznicima. Po New York Timesu, Washington je prošle godine odlučio poslati Ukrajini oko 300.000 topničkih granata kalibra 155 milimetara. Oko polovice tog oružja poslano je Europi odakle će biti poslano Ukrajini, navodi list.

"Američka oprema koja je bila uskladištena u Izraelu predana je američkim oružanim snagama prije nekoliko tjedana na njihov zahtjev", rekao je glasnogovornik izraelske vojske. 

Američko veleposlanstvo u Izraelu nije imalo komentara. Ukrajinski veleposlanik Jevgen Kornijčuk rekao je Reutersu telefonom da ne zna je li izvješće istinito. Rusko veleposlanstvo nije imalo komentara. Izrael je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, no pomoć je ograničio na humanitarnu pomoć i zaštitnu opremu.


11:38 - Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut ukrajinskim političarima i obiteljima žrtava u padu helikoptera blizu Kijeva i naglasio da Hrvatska nastavlja stajati uz ukrajinsku vladu i narod. 

>> OPŠIRNIJE


11:35 - Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly na Twitteru je komentirao pad helikoptera u Ukrajini. 

"Denys je bio pravi prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva. Spremni smo podržati Ukrajinu na koji god način možemo", naveo je govoreći o ukrajinskom ministru unutarnjih poslova Denysu Monastyrskom.


11:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nesreću, u kojoj su poginuli ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrskyi i nekoliko članova njegovog tima, kao "užasnu tragediju" i "crno jutro".

“Danas se dogodila strašna tragedija. Srušio se helikopter državne hitne službe, a na mjestu nesreće izbio je požar. Točan broj žrtava tragedije trenutno se utvrđuje. Među njima su ministar unutarnjih poslova Ukrajine Denys Monastyrskyi, njegov prvi zamjenik Yevhen Yenin, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Yuri Lubkovych, njihovi pomoćnici i posada helikoptera. Ozlijeđeno je 25 osoba, među kojima desetero djece. Umrlo je troje djece. Bol je neopisiva. Helikopter je pao na područje jednog od vrtića. Naložio sam sigurnosnoj službi Ukrajine da u suradnji s nacionalnom policijom Ukrajine i drugim ovlaštenim tijelima utvrdi sve okolnosti onoga što se dogodilo. Sve službe rade na mjestu tragedije. Moja sućut svim obiteljima i prijateljima žrtava. Denys, Yevhen, Yuri, tim ministarstva unutarnjih poslova… pravi domoljubi Ukrajine. Neka počivaju u miru. Neka počivaju u miru svi oni čiji su životi oduzeti ovog crnog jutra", naveo je Zelenski. 


10:57 - Oleksiy Kuleba, guverner Kijeva, objavio je na Telegramu posljednje informacije vezane uz situaciju u Brovariju.

"U tijeku je akcija spašavanja na mjestu tragedije. Analiza krhotina je u tijeku. Djeca iz vrtića su u drugoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, a s njima rade nadležne službe. Okolnosti katastrofe trenutno se istražuju. Sve hitne službe su na terenu", naveo je. 


10:50 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal napisao je na Telegramu, nakon pada helikoptera, kako će odmah biti uspostavljena posebna istražna skupina. Nesreću je opisao kao "veliki gubitak za vladin tim i cijelu državu", prenosi The Guardian.


10:31 - Zasad nije jasno što je prouzročilo pad helikoptera u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. Rusija se nije oglasila, a ukrajinski dužnosnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području.

"Nažalost, to se dogodilo s helikopterom državne hitne službe koji je provodio svoju zadaću", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za Apostrof TV.


10:26 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je tiskovnu konferenciju u Moskvi. Šef ruske diplomacije oštro je govorio o SAD-u, te poručio da Zapad preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije.

>> OPŠIRNIJE


10:20 - Predsjednik Verhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefanchuk opisao je pad helikoptera u Ukrajini kao "strašnu tragediju". 

"Ogroman gubitak. Gubitak za obitelj i Ukrajinu. Osobni gubitak... Denys Monastyrskyi... Prijatelju... Nije fer", naveo je te izazio sućut obitelji.


10:10 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zauzeo se u srijedu da se dostave tenkovi i više opreme Ukrajini kako bi još snažnija pružala otpor ruskom agresoru. 

“Mi u Europskoj uniji nastavljamo podupirati Ukrajinu koliko god bude trebalo. Sada je vrijeme za više opreme i ja sam osobno za to da im se dostave tenkovi”, rekao je Michel u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

U posljednje vrijeme jača pritisak da se Ukrajini dostave zapadni tenkovi. Velika Britanija je najavila da će poslati svoje tenkove Challenger 2, a to otvara put da i Njemačka pošalje svoje Leoparde. Njemački kancelar Olaf Scohlz protivio se da jedino Njemačka šalje tenkove i sada nakon britanske odluke ta je prepreka uklonjena. Liberalni zastupnik iz Belgije Guy Verhofstadt objavio je da je 112 zastupnika Europskog parlamenta zatražilo promjenu strategiji i slanje tenkova i projektila dugog dometa Ukrajini.


11:05 - Broj poginulih u padu helikoptera popeo se na 18. Oleksiy Kuleba, guverner Kijevske regije, rekao je da je troje djece među 18 poginulih, prenosi The Guardian. 

"Zna se za 29 ranjenih, među kojima 15 djece. Unesrećenima se pruža sva potrebna pomoć. Sve hitne službe su na terenu", objavio je na Telegramu. 


9:42 - Ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrskyi, njegov prvi zamjenik Yevhen Yenin i državni tajnik ministarstva Yurii Lubkovych su među poginulima u padu helikoptera, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Anton Gerashchenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, objavio je na Twitteru: "Moji kolege, moji prijatelji. Kakav tragičan gubitak. Najdublja sućut njihovim obiteljima", napisao je.

9:26 - Šesnaest ljudi poginulo je u padu helikoptera u gradu Brovary, u regiji Kijev. Helikopter se srušio u blizini vrtića koji je u tom trenutku bio u funkciji, a među poginulima je dvoje djece. Među 22 osobe koje su hospitalizirane nalazi se još desetero djece. Državna televizija Suspilne, citirajući policijske dužnosnike, javlja da je devet mrtvih bilo u helikopteru, a da među žrtvama ima i dužnosnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Neki medijski izvori javljaju da su među mrtvima ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastyrsky i njegov prvi zamjenik Yevhen Yenin, ali to tek treba službeno potvrditi vlada.

Nepotvrđeni video objavljen na društvenim mrežama prikazuje zgradu u plamenu, a fotografije pokazuju barem jedno tijelo na tlu usred ruševina.

8:28 -  Prema izvješćima, helikopter se srušio pored vrtića u ukrajinskom gradu Brovary, u blizini Kijeva. Guverner Kijeva izvijestio je da ima žrtava na mjestu nesreće, a djeca su bila u vrtiću u trenutku nesreće. Kiril Timošenko je rekao da su hitne ekipe na mjestu događaja. Oleksiy Kuleba, guverner Kijeva, objavio je na Telegramu sljedeće: "U gradu Brovary helikopter je pao u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. U trenutku tragedije u vrtiću su bila djeca i zaposlenici ustanove. U ovom trenutku svi su evakuirani. Ima žrtava. Na mjestu nesreće rade hitna pomoć, policija i vatrogasci".

8:15 - U svom posljednjem priopćenju, britansko ministarstvo navodi da su se do kraja 16. siječnja ukrajinske snage vjerojatno povukle iz istočnog grada Soledara. U izvješću se dalje navodi da su ukrajinske snage vjerojatno uspostavile nove obrambene crte na zapadu. Rusko napredovanje prema Soledaru prvenstveno se sastojalo od Wagnerovih snaga i bila je "operacija podrške koja je imala za cilj omogućiti konačno zauzimanje većeg naselja Bakhmut", navodi se u izvješću.

7:08 -  Ukrajinsko zakonodavstvo ne dopušta Kijevu mirno rješavanje situacije u zemlji, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov za RIA Novosti. "Ali, sudeći prema zakonodavstvu, Ukrajina, s pravne točke gledišta, isključuje mogućnost pregovora", rekao je. Tako je Peskov odgovorio na pitanje je li Moskvi prihvatljiv stav Kijeva, posebice zahtjev za reparacije.

Kako pišu strani mediji ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi održati govor o ratu u Ukrajini, prema proruskom dužnosniku. Ruski čelnik će navodno dati izjavu tijekom proslave 80. obljetnice opsade Lenjingrada (sada Sankt Peterburg) u Drugom svjetskom ratu. Govori se da će se govor održati u Sankt Peterburgu.

Američki think tank Institut za proučavanje rata javlja da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u idućim danima, vjerojatno već 18. siječnja.

7:05 - Ruski rat u Ukrajini vjerojatno će "trajati još neko vrijeme" i sada je trenutak za povećanje vojne pomoći, rekao je američki državni tajnik. Antony Blinken je rekao da se "žestoke" borbe nastavljaju duž istočnog fronta Ukrajine - ali zapadni partneri su odlučni "pobrinuti se da Ukrajinci imaju ono što im je potrebno da povrate ono što su izgubili i da se nose s ruskom agresijom".

7:03 -  Operacija potrage i spašavanja u ruševinama nakon ruskog raketnog napada na stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Dnjipru u subotu je završena, priopćile su vlasti. Broj poginulih trenutačno iznosi 45, uključujući jedno dijete, rekao je načelnik vojne uprave. Najmanje 19 osoba i dalje je nestalo, a još 79 osoba je ozlijeđeno, prema lokalnim dužnosnicima.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič podnio je ostavku nakon negodovanja javnosti zbog njegovih komentara da je ruski projektil koji je pogodio zgradu u Dnjepru oborila Ukrajina. Ukrajinske zračne snage kažu da je stambeni kompleks pogođen ruskim projektilom Kh-22, za koji Kijev nema opremu da ga obori.

7:00 - Ukrajina je primila prvu tranšu u iznosu od 3 milijarde eura europske pomoći vrijedne 18 milijarda za 2023., rekao je u utorak predsjednik Volodimir Zelenski. "Ukrajina je primila prve tri milijarde eura novog makrofinancijskog programa vrijednog 18 milijarda eura" za potporu ukrajinskom gospodarstvu, izrazio je zadovoljstvo predsjednik na Twitteru.

Zahvalio je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i dvadeset sedmorici na njihovoj "čvrstoj potpori" Kijevu, gotovo 11 mjeseci nakon početka ruske invazije.

Europska unija je sredinom prosinca glasovala za tu novu financijsku pomoć Ukrajini, nakon teških pregovora zemalja članica.

Europljani su se konkretno obvezali da će svaki mjesec tijekom 2023. osigurati Ukrajini 1,5 milijardi eura kojima će financirati javnu potrošnju. Pomoć je u obliku zajma na 35 godina bez kamata, s mogućnošću otpisa duga.

Pomoć ipak prate neki uvjeti koje je postavio Bruxelles.

"EU mora biti siguran da će Ukrajina namjenski iskoristiti 18 milijarda eura", istaknula je za ukrajinsku mrežnu stranicu Eurointegration.com potpredsjednica vlade Olga Stefanišina, napominjući da su među uvjetima pitanja u vezi s "vladavinom prava" i suzbijanje korupcije. Europska omotnica treba pomoći održivosti ukrajinskog državnog proračuna, pošto je Zelenski ocijenio da mu u 2023. treba oko 45 milijarda dolara.

Ukrajinski Centar za gospodarsku strategiju misli da bi ukupna vrijednost zapadne pomoći (financijske, vojne i druge) Ukrajini u 2023. mogla dosegnuti 100 milijarda dolara, od čega više od 40 milijarda samo za oružane snage.

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar SAM
SAM
12:44 18.01.2023.

Amerikanci se baš trude zaustaviti rat.

UJ
ujna
09:30 19.01.2023.

Počeo se Zelenski rješavati kao Putin osoblja koje ga je počelo ugrožavati i to je jedina istina. Isti su to mentaliteti, ne zaboravite.

DU
Deleted user
09:50 19.01.2023.

Antoni Macierewicz bi mogao biti idealni kandidat za ekspertizu pada helikoptera francuske proizvodnje s motorom britanske proizvodnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije