Vinkovci

Gradonačelnik Karlić otvorio izložbu kataloga samostalnih i skupnih izložbi Antuna Babića

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
28.05.2014.
u 23:25

- Moje je vrijeme isteklo, ne samo ovdje pred mikrofonom već i u životu kada moram sabrati i podvući crtu - rekao je Antun Babić.

Vinkovački je gradonačelnik, Mladen Karlić, večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorio izložbu kataloga 40 samostalnih i 250 skupnih izložbi vinkovačkog akademskog kipara i grafičara Antuna Babića na kojoj su osim autora, govorili književnik i kritičar, prof. dr. sc. Pavle Bogdan Mesinger i akademski slikari prof. likovne kulture Marko Šošić.

Mesinger se prisjetio početaka prijateljevanja s Babićem s kraja 40-tih prošlog stoljeća i prvog teksta o Babićevom stvaralaštvu iz 1963. ali i prvog pojavljivanja Babićeva imena sa skupinom mladih likovnjaka 1950. u lokalnom kulturnom časopisu.

- Kada sam se vratio u Vinkovce nakon studija na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, profesor Babić mi je pomogao u prvim koracima kad sam mislio da su mi otvorene sve galerije i da će svi kupovati moje slike. Sjećam se da je u jednom katalogu za nas mlade vinkovačke umjetnike napisao da smo "mladi lavovi" što nam je imponiralo i bilo veliki poticaj - prisjetio se Marko Šošić. Antun Babić je rekao kako je uvijek s radošću primao mlade umjetnike koji su se, kao i on 1950., nakon diplomiranja vratili u Vinkovce.

- Kada sam se ja vratio nakon studija u Vinkovce, osim mene, akademski slikari su bili još Božo Kopić i Joza Matakovića, a danas ima više od deset akademskih slikara i kipara. Vinkovci su nekada bili na repu likovnih događanja jer središte je bilo u Zagrebu. Zato mi je uvijek bila želja razbiti mit o provinciji. Jedan je kritičar rekao kako Vinkovci nisu znali kakvog su umjetnika imali, a ja sam mu rekao kako ni sada ne znaju - našalio se Babić dodajući kako "nisam baš skroman". Dodao je kako nije od onih koji ne vole novac, ali kada je umjetniku na prvom mjestu novac, tu prestaje umjetnost. - Moje je vrijeme isteklo, ne samo ovdje pred mikrofonom već i u životu kada moram sabrati i podvući crtu - rekao je Antun Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije