OŠ Nikole Andrića

Otvorena obnovljena škola u Vukovaru: Obnova se čekala preko 20 godina, uloženo 25 milijuna kuna

Vukovar: Ministar Fuchs nazočio otvorenju novoobnovljene zgrade OŠ Nikole Andrića
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
05.09.2022.
u 16:09

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako je obnova ove škole trajala nedopustivo dugo, ali i da je ona konačno završena te da je Vukovar dobio još jedan kvalitetan obrazovni objekt

Svečanim presijecanjem vrpce otvorena je novoobnovljena Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru koja je do sada bila jedina vukovarska neobnovljena osnovna škola. Obnova je trajala 4 godine, a u njenu obnovu i opremanje uloženo je 25 milijuna kuna.

I riječi učenika, koji su vodili program, dovoljno su rekle kada su podsjetili na neke od starih narodnih poslovica kao što su "tko čeka taj se i načeka" i "strpljen spašen". Podsjetili su i kako im je iz godine u godinu govorilo se kako obnova kreće sljedeće godine i da se ta sljedeća godina čekala preko 20 godina. Škola je sada konačno obnovljena te je OŠ Nikole Andrića dobila dodatne četiri učionice, ali i opremljene kabinete, blagovaonicu, sportsku dvoranu...

Ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka kazala je kako je u obnovu i opremanje škole uloženo oko 25 milijuna kuna.

- Škola trenutno ima oko 200 učenika od kojih je 25 prvašića. Nastava se odvija dvojezično i u jednoj smjeni. Djeca su oduševljena i ulaskom u školu rekla su da imaju "kraljevsku školu" – rekla je Kotromanović Sauka.

A o uvjetima u kojima se nastava odvijala govori i to da su preselili u drugu školu prije četiri godine iz sigurnosnih razloga. Do tada je škola bila prepuna ratnih rana, stolarija nije valjala, puhalo je na sve strane, prokišnjavalo, instalacije su bile loše, a događalo se i da je neke učionice zatvarala sanitarna inspekcija.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako je obnova ove škole trajala nedopustivo dugo, ali i da je ona konačno završena te da je Vukovar dobio još jedan kvalitetan obrazovni objekt.

Radovan Fuchs
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- U Hrvatskoj i Vukovaru imamo još škola koje nemaju ispunjene određene uvjete i rade u dvije smjene. Stoga će uskoro biti raspisan javni poziv za dogradnju, izgradnju, adaptaciju i opremanje školskih objekata koji će kontinuirano biti otvoren i gdje će svi koji budu ispunjavali uvjete i imali pripremljene projekte dobiti sredstva. Cilj nam je da do 2027. godine bude završena potrebna infrastruktura i da se stvore uvjeti za jednosmjenski rad u osnovnim školama – rekao je Fuchs.

Najavio je i kako će uskoro na sjednici Vlade biti prezentirane mjere koje će reći kako će škole pokrivati troškove grijanja i plina kao i potrošnju električne energije. Sve se to pak događa u vrijeme kada je ove godine prvi razred osnovnih škola upisalo oko 36.000 prvašića manje, odnosno oko 4.000 prvašića manje nego ranijih godina.

Po riječima župana Vukovarsko – srijemske županije Damira Dekanića, samo u ovoj županiji je u ovu školsku godinu upisano 400 učenika manje kao i da su radi manjka učenika tri područne škole zatvorene.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako je ova škola obnovljena 31 godinu poslije rata te da je samo od kako je on gradonačelnik Vukovara izmijenjalo se pet ministara obrazovanja prije nego je škola obnovljena. Inače, postupak obnove OŠ Nikole Andrića započeo je dok je ministrica obrazovanja bila Blaženka Divjak. Treba znati i kako je 80 posto sredstava za obnovu osigurala Vlada RH, a Vukovarsko - srijemska županija i Grad Vukovar po preostalih 10 posto sredstava.

VIDEO Od danas obvezne dvojne cijene: Veći font eura buni potrošače, a probleme može stvarati i vraćanje novca

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:36 06.09.2022.

Samo 20 godina za jednu školu u Vukovaru, onom Vukovaru kojega su usta puna svakog političara i svake godine gledamo isti folklor. Naime činjenica je da se organizirala humantarna akcija za obnovu škole u Vukovaru novac bi se prikupio u 7 dana a škola izgradila za 6 mjeseci, ali domoljubima to nije bilo po volji, oni traže žrtvu, oni ne mogu podnijeti da Vukovar može biti razvijen grad odvojen od prošlosti, oni to ne žele!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije