jedna od najtežih operacija

Ovako nešto se ne pamti u vojnoj povijesti, Izraelci pred izazovom: 'To je noćna mora, a Hamas čeka samo jedan potez'

Izrael objavio slike vojne operacije na sjeveru Pojasa Gaze.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
02.11.2023.
u 13:30

Bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske kazao je da se izraelska vojska suočava s "noćnom morom" izvodeći svoju vojnu operaciju u Gazi dok u isto vrijeme pokušava izbjeći smrt talaca

Žestoke bitke vode se između izraelske vojske i Hamasa.Tijekom noći borbe su se intenzivirale na sjeveru Pojasa Gaze. Izraelske obrambene snage tvrde da su na strani Hamasa ubijeni deseci njihovih pripadnika. IDF je rekao da je Hamas ispalio protutenkovske projektile, detonirao eksploziv i bacao granate na izraelske snage.

Odgovorili su, kaže IDF, topničkom vatrom, tenkovskom vatrom, zračnim udarom iz helikoptera i projektilnim napadom s mornaričkog čamca. IDF je također izvijestio o kopnenom sukobu između svojih trupa i Hamasa.

Bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske kazao je za Sky News da se izraelska vojska suočava s "noćnom morom" izvodeći svoju vojnu operaciju u Gazi, dok u isto vrijeme pokušava izbjeći smrt talaca. General Lord Dannatt rekao je da bi vjerojatno jedini način na koji bi Izrael mogao uspjeti bila "dugotrajna" operacija da se na kraju "istjera Hamas".

GALERIJA Rat Izraela i Hamasa

Izrael objavio slike vojne operacije na sjeveru Pojasa Gaze.
1/41

Oni koji su oteti 7. listopada nedvojbeno su držani u nekim od podzemnih tunela koje je izgradila militantna skupina, rekao je.

"U analima vojne povijesti ovo će biti jedna od najtežih operacija koje bilo koja vojska mora izvesti, a ključno je pitanje, kaže, kako pokušati postići svoj cilj uništenja Hamasa, a da ne budu sudionici u ubojstvu više od 230 talaca.

VEZANI ČLANCI: 

"Ovo je prava noćna mora, i iskreno, bit će to izazov i ne vidim kako će Izraelci to učiniti, osim da budu tamo na duge staze i nadaju se da će na kraju istjerati Hamas", dodaje general.

Video: Snimke izraelske vojske navodno prikazuju trupe koje djeluju u Gazi

Lord Dannatt rekao je da je Gaza, gdje živi dva milijuna ljudi, "užasno okruženje" za djelovanje vojske. "Iako je Izrael bio vrlo svjestan ratnih zakona, 'užasna je neizbježnost' da će tamo civili nastaviti umirati tijekom vojne operacije", rekao je.

"Ali Hamas bi mogao imati koristi od bilo kakvog prekida vatre, što bi im omogućilo da se pregrupiraju, ponovno procijene i vrate svoje pozicije", rekao je.

Podsjetimo, glasnogovornik izraelske vojske kaže da su uz potporu iz zraka i mora trupe sada probile Hamasove prednje crte obrane u sjevernom dijelu Gaze. Izraelski zapovjednik rekao je da su izraelske snage pred "vratima grada Gaze".

Tijekom noći u gradu su se mogle čuti glasne eksplozije i granatiranje, čak i u blizini bolnice Al-Quds, prema palestinskom Crvenom polumjesecu. Izraelske vlasti prethodno su upozorile bolnicu da se ljudi trebaju odmah evakuirati. Međutim, dužnosnici UN-a rekli su da je to nemoguće bez ugrožavanja života pacijenata.

 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Križari
Križari
13:58 02.11.2023.

Podrška Izraelu u borbi protiv terorista.

N2
Nürnberg 2
14:50 02.11.2023.

Hamas opet objavljuje video rada svojih boraca s minobacačima... Svi su u civilu i to je sve češća pojava.... pale li se lako lampice što hamas radi ili još ne? - kada ih IDF pogodi, onda će islamisti tvrditi da IDF ubija palestince civile....

ME
messer
14:38 02.11.2023.

Izrael nema izbora, ako stane, hamas će se pregrupirati i ponovi okolj od 07.10. Ovaj puta moraju ići do kraja i uništenja svih terorista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije