Za male prostore

Ove sorte uspjet ćete uzgojiti na balkonu čak i najesen, no pripazite na odabir posude za sadnju!

balkon
Foto: Shutterstock
1/5
04.10.2024.
u 08:00

Možete li voćnjak posaditi na balkonu? Iako je mnogima od nas percepcija voćnjaka prostrana lokacija, trend uzgoja voćki na balkonu sve je popularniji među urbanim vrtlarima.

Mnogi se pitaju je li moguće uzgojiti voće u tako ograničenom prostoru, posebno tijekom jeseni kada se temperature počinju spuštati. Odgovor je – da! Uz pravilnu njegu, odabir odgovarajućih sorti i nekoliko trikova, možete uživati u vlastitom, domaćem voću, bez obzira na veličinu svog balkona.


Koje sorte odabrati?

Prvo pitanje koje si morate postaviti jest: koje voće želite uzgajati i koje vrste mogu uspjeti na vašem balkonu? Neke vrste voćki bolje podnose uvjete na balkonu i hladnije temperature od drugih, a među popularnijima su:

  • Limun, naranča kumkvat, odnosno citrusi, koji su odličan izbor za balkone jer su relativno otporni i lako ih je održavati u posudama.

  • Jabuke i kruške, odnosno patuljaste sorte jabuka i krušaka, idealne su za balkonski uzgoj.

  • Trešnje i višnje također dolaze u patuljastim sortama koje su pogodne za manje prostore.

  • Smokve su iznimno izdržljive i mogu podnijeti razne uvjete, uključujući hladnije temperature.

  • Maslina je mediteranska biljka koja voli sunce i toplinu, ali može preživjeti i hladnije zime uz odgovarajuću zaštitu.

Budući da danas gotovo sve vrste voćki možemo pronaći u patuljastim, odnosno mini verzijama koje se lako mogu posaditi u prigodnim posudama, one su idealan odabir za balkone, ali i promjenjive vremenske uvjete. Osim patuljastih voćki, odličan odabir za balkone su bobice poput aronije, goji bobica, malina, kupina, ribizla, borovica, brusnica i sibirske borovnice koje se mogu saditi u ranu jesen.

Foto: Shutterstock


Kako odabrati posudu za sadnju?

Sadnja voćke na balkonu zahtijeva pažljiv odabir posude. Veličina posude trebala bi odgovarati vrsti voćke koju sadite. Voćke s dubljim korijenjem, poput jabuka ili trešanja, zahtijevaju veće i dublje posude. Pri odabiru posude također je važno obratiti pažnju na odabir materijala. Primjerice, drvene ili kamene posude bolji su izbor od keramičkih jer one mogu popuštati prilikom širenja voćke u korijenu, dok plastične nisu dobar izolator.

Priprema za sadnju

  • Odaberite posudu koja ima dobru drenažu. Postavite sloj kamenčića ili šljunka na dno kako biste osigurali odvodnju viška vode.

  • Koristite kvalitetnu zemlju za sadnju, bogatu hranjivim tvarima. Po mogućnosti, pomiješajte je s kompostom kako biste poboljšali strukturu i plodnost tla.

  • Pažljivo postavite voćku u sredinu posude i napunite je zemljom. Dobro utisnite zemlju oko korijenja kako bi biljka bila stabilna.

  • Nakon sadnje, obilno zalijte voćku kako bi se zemlja slegla i korijenje počelo upijati vlagu.


Održavanje voćaka

Uzgoj voćki na balkonu nije samo u sadnji i ubiranju plodova. Ključ uspjeha leži u redovitom održavanju koje osigurava zdrav rast i obilan urod. Održavanje voćnjaka na balkonu uključuje niz aktivnosti koje trebaju biti prilagođene specifičnim potrebama biljaka, uvjetima na balkonu i sezonskim promjenama.

U prosjeku, voćke na balkonu treba zalijevati svaki drugi dan, ali uvijek provjerite vlagu tla prije nego što zalijete. Zimi, smanjite učestalost zalijevanja, ali ne dopustite da se tlo potpuno osuši. Ako koristite vodu iz slavine, neka odstoji nekoliko sati kako bi ispario klor. Također, redovita gnojidba ključna je za osiguranje dovoljne količine hranjivih tvari koje će podržati rast i razvoj voćki na balkonu. Koristite organska gnojiva, kao što su kompost ili peleti, koji polako oslobađaju hranjive tvari.

  • U zimskim mjesecima, dok biljke miruju, izvršite osnovnu rezidbu kako biste uklonili oštećene ili mrtve grane i oblikovali biljku. Ovo je idealno vrijeme za formiranje krošnje. Kada temperature počnu padati, važno je pripremiti voćke na balkonu za zimu kako bi preživjele hladnoću i bile spremne za proljeće.

  • Ako imate mogućnost, premjestite osjetljivije biljke u zatvoreni prostor ili u zaklonjen dio balkona. Ako biljke ostaju vani, osigurajte im dodatnu zaštitu.

  • Koristite zaštitne tkanine kako biste omotali biljke i zaštitili ih od mraza. Posude možete izolirati dodatnim slojem stiropora ili novina kako biste zaštitili korijenje od smrzavanja.

  • Zimi biljke trebaju manje vode pa zalijevanje prilagodite smanjenim potrebama. Pazite da voda ne stagnira u posudama jer to može dovesti do truljenja korijenja.

Foto: Shutterstock

 

Kako najbolje iskoristiti mali prostor?

Kad je riječ o malim kvadraturama balkona, važno je što praktičnije iskoristiti prostor. Jedan od najvažnijih faktora uspjeha na malom balkonu je odabir pravih sorti voćki koje su prilagođene uzgoju u ograničenom prostoru. Odaberite patuljaste sorte voćki koje su uzgojene specifično za male prostore. Patuljaste jabuke, kruške, breskve, šljive i agrumi (poput limuna i mandarina) idealni su jer ostaju kompaktni, a i dalje daju obilan urod. Prigodne su i stupaste sorte koje rastu u visinu, a ne u širinu, što ih čini savršenima za uzgoj u uskim prostorima. Takve sorte jabuka, trešanja ili krušaka mogu se uzgajati uz zidove ili na rubu balkona.

Na malim balkonima, vertikalni prostor je vaša najveća prednost. Iskoristite zidove, ograde i druge vertikalne površine za uzgoj voćki. Postavite vertikalne vrtove ili zidne nosače na koje možete objesiti posude s voćkama. Tako ćete osloboditi podni prostor i omogućiti uzgoj većeg broja biljaka. Također, možete odabrati i rešetke pergole za voćke jer mogu rasti u visinu ili se penjati, poput stupastih voćki. Ovo ne samo što štedi prostor već može stvoriti ugodnu zelenu oazu na vašem balkonu.


A što s plodovima?

Kad ste uspješno uzgojili voćke na balkonu, a plodovi počnu sazrijevati, prirodno je zapitati se što učiniti s urodom. Iako se možda čini da male količine voća nisu dovoljne za veće projekte, postoji mnogo kreativnih načina kako iskoristiti urod i uživati u plodovima iz vlastitog balkona.

Foto: Shutterstock

Ako imate nešto veći urod, razmislite o izradi domaćih džemova ili marmelada. Čak i mala količina voća može se pretvoriti u ukusne namaze koje možete koristiti tijekom cijele godine.

  • Za izradu džema ne trebate puno voća. Jagode, maline, breskve idealne su za džemove. Dovoljno je voće skuhati sa šećerom i malo limunovog soka te pohraniti u sterilizirane staklenke. Kombinirajte različite vrste voća za jedinstvene okuse. Na primjer, kombinacija breskvi i malina stvara prekrasan, sladak i lagano kiselkast džem.

  • Zamrzavanje je brz i jednostavan način očuvanja viška uroda. Zamrznuto voće može se koristiti za smoothieje, kolače, ili kao dodatak jogurtima i pahuljicama. Voće poput bobičastog voća, breskvi ili marelica operite, osušite i rasporedite u jednom sloju na pladanj za zamrzavanje. Kada se voće zamrzne, prebacite ga u vrećice ili posude za zamrzavanje.

  • Izrada domaćih sokova i sirupa još je jedan sjajan način za korištenje uroda, posebno ako imate veće količine voća. Voće kuhajte sa šećerom dok ne dobijete gust sirup. Voćni sirupi su izvrsni za prelijevanje preko palačinki, sladoleda ili kao dodatak pićima.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Ako pak nemate mjesta na vašem balkonu, uvijek se možete osloniti na gradske javne voćnjake. Inspirirani uspješnim primjerima urbanog vrtlarstva u Danskoj, JYSK je pokrenuo mrežu sadnje od kojih je prvi grad Velika Gorica. Velikogorički javni urbani voćnjak ima 94 sadnice od toga 19 starih sorti voćki, poput duda, lijeske, borovnice, jabuke, kupine, maline, ogrozda, smokve i trešnje.

Sadržaj nastao u suradnji s JYSKom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije