KULTNI ZRAKOPLOV U AKCIJI

Ovo će biti početna misija F-16 u Rusiji: Objavljene fotografije borbenih aviona, oružje koje nose sve otkriva

F-16
Screenshot/X
08.08.2024.
u 09:34

Službeni video i fotografije pokazuju nove F-16 naoružane samo projektilima zrak – zrak.

Ukrajina je konačno dobila prvu seriju američkih borbenih aviona F-16 od NATO-a. Službeni videozapisi i fotografije prikazuju nove F-16 naoružane samo projektilima zrak-zrak, što daje naslutiti koje bi mogle biti njihove početne zadaće. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je prve službene snimke F-16 u akciji, nazivajući njihov dolazak "novom fazom razvoja" za ukrajinske zračne snage. Do sada je Kijev koristio samo stare sovjetske borbene avione.

Unatoč velikim očekivanjima, američki generali, ukrajinski dužnosnici i stručnjaci upozoravaju da F-16, iako snažan, neće nužno biti ključan faktor. Suočit će se s teškim operativnim uvjetima zbog ruskih zrakoplova i sofisticiranih sustava protuzračne obrane, a Ukrajina neće imati dovoljno aviona da napravi značajan utjecaj, smatraju neki.

Ipak, ovisno o konfiguraciji naoružanja, F-16 može biti vrlo učinkovit u određenim ulogama. Jedan video koji je Zelenski objavio u nedjelju sugerira koje bi misije novi borbeni avioni mogli prvo obavljati protiv Rusa. Snimke pokazuju ukrajinski F-16 naoružan projektilima AIM-120 AMRAAM i AIM-9. Ova konfiguracija, koja ne uključuje projektile zrak-zemlja, sugerira da bi Ukrajina mogla koristiti F-16 ponajprije za zračne borbe, umjesto za blisku zračnu podršku ili uništavanje neprijateljske protuzračne obrane, primijetio je Business Insider.

Neki stručnjaci prepoznali su AIM-120 u videu kao varijantu CATM-120B, koja se koristi za obuku. AIM-120 je projektil za sve vremenske uvjete s aktivnim radarom, a dolazi u različitim varijantama s različitim dometima i sposobnostima. Ukrajinski dužnosnici ranije su najavili mogućnost dobivanja najnovijih projektila AIM-120D, ali stručnjaci sumnjaju u to zbog rizika da padnu u ruske ruke. Vjerojatnije je da će Ukrajina dobiti starije varijante poput AIM-120C.

VEZANI ČLANCI:

Drugo oružje vidljivo na snimkama jest AIM-9 Sidewinder, nadzvučni projektil kratkog dometa koji se koristi od 1950-ih. Ukrajina posjeduje varijantu AIM-9M s dometom od više od 15 kilometara, a postoji mogućnost da će dobiti najnoviju varijantu AIM-9X. Osim projektila zrak-zrak, F-16 je opremljen i sustavom PIDS+ za otkrivanje prijetnji poput neprijateljskih projektila. Stručnjaci sugeriraju da ova konfiguracija nagovještava početnu uporabu F-16 za unutarnju zračnu obranu protiv dronova i krstarećih projektila.

Ukrajina bi mogla koristiti F-16 i za borbu protiv ruskih zrakoplova poput Su-34, MiG-31 ili Su-35, ali to bi, smatra Business Insider, bio izazov zbog taktika i dometa ruskih zrakoplova te njihovih sustava protuzračne obrane. Iako su F-16 viđeni samo s zrak-zrak projektilima, to ne znači da neće biti korišteni i za misije zrak-zemlja. Ukrajina već posjeduje američke projektile AGM-88 HARM za uništavanje radarskih sustava, koji će biti učinkovitiji kada se lansiraju s F-16.

Podsjetimo, F-16 američke proizvodnje kultni je borbeni zrakoplov koji već 50 godina služi kao glavna snaga NATO saveza i mnogih zračnih snaga širom svijeta. Iako su ti avioni novi u Ukrajini, zapravo se radi o starijim modelima koje su Ukrajini donirali zapadni saveznici poput Belgije, Danske, Nizozemske i Norveške. Ove zemlje planiraju isporučiti više od 60 F-16 aviona Ukrajini tijekom sljedećih mjeseci, ali dostava bi mogla biti spora. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije precizirao koliko je F-16 aviona stiglo ni iz kojih zemalja su došli. U kolovozu 2023. godine američki predsjednik Joe Biden dao je dopuštenje da se ovi rabljeni avioni isporuče Ukrajini, premda SAD neće osigurati svoje vlastite avione.

FOTO BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

F-16
1/19
Ključne riječi

Komentara 37

CE
CenzuriranUskoro
11:39 08.08.2024.

SAD tada još nije bio nuklearna sila, a pitaj pročitaj kako su se zadrani i zagrepčani proveli od tada do kraja rata. Tako da opet biti trabant (satelit) velikih nikada nije bila dobra ideja. Sada se umišljamo da smo neki faktor u NATO savezu, a saveznici bi nas rado prodali za 20 USD jeftiniji barel nafte na tržištu. Trebamo se što manje miješati u sukob nuklearnih sila.

LI
LikaDika
10:36 08.08.2024.

Znam samo da ce rusija dozivjeti totalni fijasko u Ukrajini.

CE
CenzuriranUskoro
12:00 08.08.2024.

Bez slike iz AWACS-a ti F16 će biti u jako podređenom položaju i protiv klasičnog bombardera naoružanim raketama. Vrlo vjerojatno će popunjavati rupe u obrani od raketa, jer i da dobivaju sliku iz AWACS-a to će Rusi i očekivati pa će ometati signale ciljano znajući tko im pruža tu uslugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije