PRIJAVITE SE

Ovo je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj, evo kako možeš osigurati besplatni posjet za svoju ekipu

Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio vrh Risnjaka u Gorskom kotaru
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
01.10.2024.
u 09:00

Najveći ekološki projekt Rezolucija Zemlja i ove je godine pripremio Mali zelen natječaj, a jedna od nagrada je i besplatni izlet

Kap po kap- promjena! Male borbe nadahnjuju i pokreću kotače velikih odluka. Zbog toga je važno da se najmlađi članovi našeg društva pridruže borbi za svijet kakav želimo u budućnosti. Jedno od područja djelovanja gdje je takva praksa nužna jest očuvanje našeg planeta stoga je u sklopu Večernjakovog ekološkog projekta Rezolucija Zemlja po treći put pokrenut "Mali zeleni natječaj", namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. 

Rezolucija Zemlja najveći je ekološki projekt u Hrvatskoj s ciljem podizanja svijesti o zaštiti i očuvanju okoliša, pokrenut kako bi potaknuo svakog pojedinca na aktivan angažman i svjesno sudjelovanje u zaštiti okoliša. Uslijed sve većih posljedica na klimatske promjene koje su uvjetovane čovjekovim djelovanjem, a one su sve vidljivije ukazujemo na to koliko su teme vezane za okoliš, ekologiju i ekološku osviještenost prijeko potrebne.

A "Mali zeleni natječaj" dio je aktivnog nastojanja da uspijemo u svom cilju. Dosad smo okupili 250 škola, a ideja je đacima ponuditi prostor za izražavanje kreativnosti, uz teme kroz koje se provlači ekološka nit. Najvažnije je, pritom, pustiti mašti na volju i u potpunosti se prepustiti zadacima koji su podijeljeni u tri skupine, a s obzirom na dob sudionika. Upravo kroz kreativne izazove, natjecatelji će pokazati kako mogu postati mali, ali moćni protagonisti u spašavanju Zemlje od klimatskih izazova.

VEZANI ČLANCI: 

Najmlađi sudionici ovog natječaja, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole trebaju izraditi strip priču na temu  "Moj zeleni strip". Najljepše priče dolaze uz najjaču pouku, a upravo su one o spašavanju Zemlje iznimno važne za svakoga od nas. Iz dana u dan takvih je priča potrebno sve više stoga je cilj ove kategorije sadržajno i slikom osmisliti kratki strip koji se osvrće na neku od gorućih ekoloških tema. Koja ćete imena nadjenuti vašim protagonistima? Tko su njihovi prijatelji i saveznici? S kakvim se problemima susreću i koju pouku žele prenijeti? 

Oni malo stariji, osnovci iz skupine od petog do osmog razreda, trebaju se okušati u formiranju videozapisa za "Zeleni TikTok". Zamislite da ste "zeleni" influenceri i svoje vršnjake želite educirati o nekoj od tema vezanih uz održivost i ekologiju. Izaberite područje interesa o kojemu želite pričati i osmislite način na koji biste ga željeli predstaviti na društvenim  mrežama. Poslužite se svim opcijama, filterima i tranzicijama koje TikTok nudi i oplemenite ga sadržajem koji vam je važan. Zanima li vas zaštita ugroženih vrsta? Imate super prijedloge za kupovinu bez ambalaže? Želite osvijestiti svoje vršnjake o tome kako spriječiti nastajanje otpada od hrane?

Naposljetku, srednjoškolci imaju priliku osmisliti "Zeleni izum budućnosti". Održiva budućnost u rukama je mladih generacija. Naš planet vapi za rješenjima koja bi osigurala održiviji i zeleniji život, a upravo bi se glasovi djece i mladih trebali najviše čuti. Od uštede energije i gospodarenja otpadom do praktičnih ideja koje mogu poslužiti u kućanstvu- područje djelovanja je zaista široko, na vama je da izaberete nišu i pustite mašti na volju. Kako izgleda izum koji će nam pomoći u očuvanju Zemlje ili u smanjenju utjecaja klimatskih promjena na okoliš? Čemu bi služio? Tko bi ga i kako mogao koristiti? Na koji način će služiti generacijama koje dolaze?

Fond nagrada uključuje:

  • 3x prijevoz i ulaznice za Nacionalni park  Risnjak za cijeli razred pobjednika kategorije (nagradu je moguće iskoristiti između 1. ožujka 2025. do 1. svibnja 2025.)
  • 3x pretplata na Večernji list Premium i Večernji list e-novine za cijeli razred pobjednika kategorije
  • 3x10 ekskluzivnih fotografija prirode iz arhive foto i video agencije Pixsell za razred pobjednika kategorije

Natječaj traje od 20. rujna 2024. do 31. siječnja 2025. godine. Prijava i predaja radova moguća je u navedenom razdoblju, a nagradu je moguće iskoristiti u prvoj polovici 2025. godine. Ostala pravila nagradnog natječaja potražite na linku.

Započnite maštati, pišite, crtajte i oblikujte! “Mali zeleni natječaj“ čeka baš vas. Više održivih tema potražite na portalu Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Argentinski grad bori se s invazijom papiga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije