POSTOJI RAZLOG

Dižu živce: Evo zašto su nam nametnuli plastične čepove koji se ne daju odvojiti od boce

Drinks bottle, disposable bottle, plastic bottle whose cap cannot be removed.
Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON/DPA
1/4
19.08.2024.
u 16:42

Ideja o pričvršćenim čepovima na plastičnim bocama živi još od 2018. godine kada je direktiva još bila predložena, a dobila je na zamahu godinu kasnije kada je i usvojena

Kupili ste bocu vode, otvorili je, a kad ono - čep je ostao pričvršćen. Potom ste i uzdahnuli, prisjećajući se da je to nova stvarnost neodvojivih čepova. Nazvana ''najgorom mogućom stvari'' koja se dogodila otkad su s mobitela maknuti utori za slušalice, direktiva Europske unije s kojom je ova praksa i krenula ima puno važnije i dublje značenje, koliko god nam smetali ti plastični ''stršuljci'' zbog kojih svakim gutljajem strahujemo da će tekućina završiti na našoj odjeći, ili još gore, na našoj elektronici.  

Ideja o pričvršćenim čepovima na plastici živi još od 2018. godine kada je direktiva još bila predložena, a dobila je na zamahu godinu kasnije kada je i usvojena. Tvrtkama je ipak dan rok do 3. srpnja ove godine da se sve boce manje od 3 litara konačno krenu i proizvoditi, a sada se tek ponegdje može naći još ona stara varijanta, s čepom u jednoj ruci, a bocom u drugoj. 

Smanjivanje plastičnog otpada, konkretan je argument kojeg je EU navela kada je predlagala ovu direktivu. On doista i je konkretan, uzimajući u obzir da godišnje proizvodimo oko 400 milijuna tona plastičnog otpada. Plastični čepovi tu su posebni problem jer oni često bivaju izgubljeni nakon otvaranja, a onda i završe u rijekama i morima i uništavaju prirodu i životinje. Tu je i problem njihove veličine.

- Čepovi se filtriraju kroz bubnjeve za prosijavanje jer su premali. Općenito svaka takva mala stvar riskira da bude izgubljena tijekom procesa provjere - pojašnjava situaciju Ross Lakhdari, stručnjak za kružno gospodarstvo u PA Consultingu, za Independent. Dodatno, jer su maleni, životinje ih često mijenjaju za hranu, zbog čega ih je organizacija Seas at Risk uvrstila među pet najštetnijih vrsta oceanskog smeća. 

POVEZANI ČLANCI:

Unatoč prvotnom prosvjedu tvrtki koje su grmjele kako je takve boce prezahtjevno napraviti, Coca-Cola uvela ih je u Europi još 2022., a potom su krenule i druge, među njima i hrvatske tvrtke. Britanci su, primjerice, postavili pitanje zašto oni moraju imati boce bez odvojivog čepa, a odgovor je jednostavan - nije isplativo imati dvije različite proizvodnje, pa zbog zakonskih regulativa EU oni se primjenjuju i drugdje. 

A za sve one koji ne mare pretjerano za ptice, biljke i ostali živući svijet koji je na udaru zbog plastike, već im je prioritet popiti vodu bez da se pritom ne proliju, postoji rješenje - samo treba povući plastični čep preko vrha i on će ostati sa strane, nimalo ne smetajući pri ispijanju.

>> FOTO Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Drinks bottle, disposable bottle, plastic bottle whose cap cannot be removed.
1/19

Foto: VL

Komentara 19

ČE
četvrti
18:55 18.08.2024.

Argumenti o doprinosu boljoj reciklaži su isprazni. Suprotno: oni reciklažu pokupljuju jer su boca i čep dva različita materijala (PE i PET) . Dakle još jedna administrativna odluka koja nema veze sa stvarnošću.

MA
madmaximo
19:56 19.08.2024.

Svakog polomim tako da postane odvojivi čep ... ali pazim da je uvijek na boci

TR
Tripoli
16:38 18.08.2024.

Te čepove baš i nije teško odvojiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije