EUROPARLAMENTARAC U BOLNICI

'U ozbiljnom, ali stabilnom je stanju': Kako su prosvjedi branitelja i 'Fredova rezolucija' obilježili političku karijeru Predraga Matića

Zagreb: Forum žena SDP-a ispred Palače pravde upozorio na sve učestalije obiteljsko nasilje
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
14.08.2024.
u 18:54

Rođeni Požežanin već godinama uživa veliko povjerenje građana, što se i potvrdilo na euroizborima 9. lipnja kada je osvojio mandat u EU parlamentu s druge pozicije SDP-ove liste i nešto više od 17 tisuća glasova

Ozbiljno, ali stabilno stanje je europarlamentarca Predraga Freda Matića, potvrđeno nam je u SDP-u, nakon što je bio zadržan u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč. Zbog situacije obitelj ne želi iznositi detalje o njegovom zdravstvenom stanju u javnost te moli za privatnost i razumijevanje, poručeno je iz SDP-a, uz želje za brz oporavak. 

Fred Matić, kao drugi puta izabrani europarlamentarac iz redova SDP-a, još se 8. srpnja zadnji puta oglasio na svojim društvenim mrežama, vezano uz objavljeni indeks rodne ravnopravnosti u EU. On je i u prošlom sazivu EU parlamenta djelovao dijelom grupacije socijaldemokrata S&D, zajedno sa svojim kolegama Biljanom Borzan, Toninom Piculom te Romanom Jerković, a u novom sazivu izabran je na mjesto potpredsjednika Odbora za prava žena i ravnopravnosti, kao i na mjesto zamjenika u Odboru za vanjske poslove. 

Rođeni Požežanin već godinama uživa veliko povjerenje građana, što se i potvrdilo na euroizborima 9. lipnja kada je osvojio mandat u EU parlamentu s druge pozicije SDP-ove liste i nešto više od 17 tisuća glasova. Fred Matić svoju želju za poboljšanjem položaja žena u Hrvatskoj već je nekoliko puta dokazao, što kroz rad u Parlamentu te na zakonskim aktima, ali što i u vidu prosvjeda. Jedan od posljednjih na kojima je Matić ''dao svoj obol'' bio je i prosvjed protiv molitelja na trgovima u inicijativi ''Muževni budite'', kada je u više navrata stao uz udruge i žene

POVEZANI ČLANCI:

Slavonac s diplomom Filozofskog fakulteta postao je poznat u javnosti još tijekom Domovinskog rata kada se bio pridružio braniteljima Vukovara u obrani na Trpinjskoj cesti, a bio je i zarobljen u tri navrata te je proveo 9 mjeseci u srpskim logorima. Nagnat vlastitim iskustvom, Matić je svoju političku karijeru započeo pa 2010. postao savjetnikom za branitelje tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, a u vladi Zorana Milanovića godinu nakon postaje i ministrom branitelja. U njegovo vrijeme objavljen je prvi Registar branitelja te su braniteljima uručeni stanovi, a upravo on bio je na meti skupine koja je šatorima prosvjedovala ispred Ministarstva branitelja. 

Kao nositelj liste u 5. izbornoj jedinici za ovogodišnje parlamentarne izbore, Fred Matić je u intervjuu za Večernji list poručio kako je ''micanje nesposobnih, bahatih i osvjedočenih lopova s vlasti njegov prioritet, što je iznad svih osobnih želja i interesa''. Dotaknuo se i tadašnjeg nasilja skupine huligana u Vukovaru, ali i svog doba iz ministra branitelja. 

>> VEČERNJI TV Sučeljavanje u 5. izbornoj jedinici uoči parlamentarnih izbora

- Kada sam bio ministar branitelja, zalagao sam se za to da svi hrvatski branitelji optuženi za ratne zločine imaju svakovrsnu maksimalnu potporu sustava, ali da poslije pravomoćnih presuda onima koji su počinitelji bude vraćena zadnja lipa uložena u njihovu obranu. To je moj stav i sada i zauvijek i ne vidim da bi moglo i smjelo biti drukčije, osim za dodvoravanje "dvostrukim konotacijama" - poručio je.

Još je 2021. podigao buru u javnosti kada je bila usvojena Rezolucija EU parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, a dotiče točaka poput dostupnosti higijenskih proizvoda, seksualnog odgoja i kontracepcije i sigurnog pobačaja. Ono što je tada bilo uzburkalo javnost je bila zabrana o prizivu savjesti kod pobačaja, no u konačnici je bila prihvaćena s 378 glasova za. Osim toga, Fred Matić bio je vrlo aktivan i u vrijeme prosvjeda koji su bujali zbog slučaja Mirele Čavajde još 2022., kada je jasno poručio kako vlasti HDZ-a, koji nije donio novi zakon o pobačaju, neće dopustiti ''da ulaze u tuđe domove, gaćice, a i u utrobu''. 

- Može se primijetiti da pripadnici lijevog centra i ljevice nikada i ni na koji način ne ulaze u sferu privatnog života bilo koga, dok desnica ima neodoljivu potrebu živjeti tuđe živote, naravno, na jedan način koji je neodgovoran i ne podrazumijeva nikakve posljedice. Takvo zamišljanje života mogu slobodno provoditi u svojim obiteljima, ja nemam apsolutno ništa protiv toga - poručio je tada.

Komentara 1

AJ
ajdenerise
12:33 15.08.2024.

Ja mu želim da ozdravi, zbog njegove obitelji i jer je relativno mlad. Sve drugo u vezi njega... Izrazito antipatičan, uhljeb, zlobno neduhovit, ispunjen mržnjom... Žuč je baš ono što prosipa na one koje očito mrzi. Netolerantan i kvaran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije