02.12.2013. u 12:00

Dobro je što će Ustav biti izmijenjen pa se ljudska i manjinska prava u Hrvatskoj više neće moći derogirati narodnim referendumom 


Da se razumijemo, na referendumu smo odlučivali o tome jesu li gejevi normalni ili nenormalni, jesu li oni građani prvog ili nekog nižeg reda. Nitko me ne može uvjeriti u suprotno, nitko pa ni formalno referendumsko pitanje na kojemu smo kao odlučivali hoćemo li i Ustavom brak definirati kao zajednicu žene i muškarca jer to je ionako već definirano Obiteljskim zakonom... Rezultatima nisam iznenađen. Nije mi trebala takva, referendumska vrsta potvrde jer sam i prije bio svjestan da otprilike dvije trećina mojih susjeda, baš kao i građana ove zemlje misli da su gejevi nenormalni. Ili barem da nisu sasvim normalni.

Dok su neki od njih to često i otvoreno izjavljivali – pred intimnim prijateljima, ali i pred brojnijom publikom – većina je ipak o tome ili šutjela ili dobro pazila gdje, pred kime i u koje doba dana ili noći govori ono što iskreno misli. Iako je ovo bio krunski dokaz, i prije referenduma bio sam svjestan da živim u homofobnoj, ksenofobnoj, netolerantnoj i općenito licemjernoj zajednici. Ostaje mi nadati se samo da ova šutljiva većina koja im je jučer “presudila”, više nikad neće biti u prilici presuditi nekoj drugoj manjini neposrednim demokratskim referendumskim izjašnjavanjem.

Mnogo ozbiljnih ljudi, baš kao i potpunih budalaša u zadnje vrijeme vrlo često lamentira o vrhunskoj vrijednosti neposredne demokracije. Govore da bi o svemu – o (ne)izgradnji gradske obilaznice, ali i o najkrupnijim političkim, ekonomskim i svjetonazorskim pitanjima – trebali odlučivati građani na referendumima. Lako mi je zamisliti kako bi spomenuta šutljiva većina vrlo vjerojatno zabranila umjetnu oplodnju, a sasvim sigurno ravnopravnu uporabu ćiriličnog pisma.

Naše društvo očito još uvijek nije zrelo, a po svemu sudeći proći će još mnogo vremena prije nego što će postati zrelo o delikatnim pitanjima prosuđivati hladno i racionalno. Stoga je dobro što će Ustav uskoro biti izmijenjen tako da se pitanja manjinskih i općenito ljudskih prava i sloboda više neće moći derogirati narodnim referendumom. Za našu prilično homofobnu zemlju veliki korak unaprijed bit će i novi Zakon o životnom partnerstvu.

Mnogi homoseksualci njime nisu zadovoljni jer i dalje neće smjeti posvajati djecu. No, za ovakvu Hrvatsku koja dvotrećinski kaže: “Pederi, stop!” novi je zakon vrlo progresivan. Želim vjerovati da će ovaj referendum, bez obzira na jučerašnje rezultate, ipak širom otvoriti vrata za puno smireniju javnu raspravu i o seksualnim i o svim drugim manjinama i da će društvo u kojem živim u doglednoj budućnosti biti pravednije prema svojim “drukčijim” susjedima i sugrađanima.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
14:50 02.12.2013.

Autor ovog teksta je izbezumljen. Demokracija je važeća samo kad se poklapa s onim u njegovoj glavi. Tipičan mentalni komunist. Primjer, prošle godine smo imali referendum za ulazak u EU. osobno, zaokružih protiv, ali izgubih, narod je odlučio "ZA", bitnu bitnu ulogu imala je opet vlast koja je radila kampanju za EU, suprotno stajalište se nije moglo čuti. I ovaj put je vlast radila kampanju, ali su izgubili i sada drvljem i kamenjem po pobjednicima. To govori samo o njihovom mentalitetu čopora. Titoizam, a ne sloboda i demokracija, to je njihovo opredjeljenje.

DZ
Daniel.ZG
12:11 02.12.2013.

nazivati budalama neistomišljenike i to javno nije uputno za novinara. nadalje sve to što si napisao nema veze s mozgom i zdravom logikom. kod tebe je ozbiljno prisutna mržnja, korak si do fizičkog obračuna. saberi se i budi pravedniji prema "drukčijim sugrađanima".

MR
MrkiMedo
13:26 02.12.2013.

Nevjerojatno je da autor ovog teksta ne drzi do referenduma kao oblika demokratskog odlucivanja, pa tako niti do referendumske promjene Ustava, ali drzi do promjene Ustava preko posrednika, t.j. Sabora, zaboravljajuci pri tome da je planirana promjena Ustava cista politickaa (mozda i neka druga?) trgovina!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije