VRIJEDNA DONACIJA ČLANICE NATO-A

Ukrajini stižu moćni avioni uz koje će i F-16 biti još smrtonosniji. Je li to prekretnica?

SAAB-340
Foto: Screenshot/YouTube
1/2
10.07.2024.
u 09:34

Švedski paket vojne pomoći Ukrajini uključuje i dva moćna zrakoplova SAAB-340, koja su namijenjena kontroli zračnog prostora i ranom upozoravanju.

Dana 29. svibnja Švedska je najavila povijesni paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan više od milijardu eura, što značajno pojačava ukrajinske zračne izviđačke sposobnosti. Paket, naime, uključuje dva zrakoplova SAAB-340, koja su namijenjena kontroli zračnog prostora i ranom upozoravanju. Avion se u švedskoj vojnoj službi ponekad naziva i ASC 890 ili S 100D Argus, a to ime dobio je po divu Argusu iz grčke mitologije koji je imao oči po cijelome tijelu te je mogao vidjeti sve.

Zrakoplovi su sposobni otkriti zračne ciljeve, krstareće rakete i provoditi izviđanje iznad kopna i mora na udaljenosti većoj od 400 kilometara. Podaci prikupljeni tim zrakoplovima potom se mogu prenijeti na zapovjedna mjesta ili sama oružja, a zrakoplovi mogu djelovati i u uvjetima elektroničkog ratovanja. Ukrajinska vojska dugo je tražila SAAB-340, a sada kada ga je napokon dobila, očekuje se da će značajno poboljšati sposobnosti protuzračne obrane napadnute zemlje.

General-pukovnik Igor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera Ukrajine, objasnio je za Espreso da zrakoplovi Saab-340 znatno poboljšavaju sposobnosti izviđanja i kontrole. Sukladno tome, povećava se potencijal za korištenje različitih vrsta oružja. Zahvaljujući ovim zrakoplovima, Ukrajina će moći formirati izviđački i udarni kompleks koji će raditi u stvarnom vremenu. Tijekom izviđanja zrakoplov otkriva ciljeve i odmah prenosi informacije o njima sredstvima za uništenje. Romanenko je također naglasio da Ukrajina već dugo radi na razvoju ovakvih zrakoplova, ali nedostajala joj je tehnologija i financijska sredstva za njihovu proizvodnju.

O švedskom paketu vojne pomoći piše i EurAsian Times, koji podsjeća na to da je tamošnje ministarstvo obrane u službenom priopćenju istaknulo da će zrakoplov ASC 890 Ukrajini pružiti "potpuno novu sposobnost za zračno radarsko izviđanje i borbenu kontrolu protiv ciljeva u zraku i na moru". Švedski ministar obrane Pal Jonson spomenuo je da je odluka o slanju zrakoplova u Ukrajinu uslijedila nakon "intenzivnih razgovora" sa zemljama koalicije.

VEZANI ČLANCI:

Ove letjelice, opremljene naprednim Erieye radarima koji rabe tehnologiju Active Electronically Scanned Array (AESA), "nadopunit će" i borbene zrakoplove četvrte generacije F-16 koje će Ukrajini isporučiti Belgija, Danska, Norveška i Nizozemska, stvarajući snažnu koaliciju zračnih snaga. Iako vremenski okvir za isporuku zrakoplova ASC 890 još nije poznat, njihovo će raspoređivanje, piše EurAsian Times, predstavljati ključni napredak u vojnim sposobnostima Ukrajine usred trenutnih regionalnih napetosti. "S očekivanim raspoređivanjem F-16 u ukrajinskoj vojsci, zrakoplov Saab 340 za rano upozoravanje i kontrolu (AEW&C) spreman je preuzeti ključnu i nezamjenjivu ulogu u orkestriranju borbenih operacija."

Valerii Romanenko, vodeći istraživač na Državnom zrakoplovnom sveučilištu Ukrajine, istaknuo je da će ovi zrakoplovi znatno unaprijediti sposobnosti višenamjenskih lovaca F-16. Prema njegovim riječima, piloti F-16 koristit će vizualne informacije prikazane na zaslonu taktičke situacije za identifikaciju ciljeva, njihovu blizinu, preporučeno naoružanje i optimalne strategije napada, umjesto da se oslanjaju na zvučne signale.

S druge strane, Forbes navodi da su takvi zrakoplovi vrlo ranjivi. Forbesov stručnjak za ratna pitanja David Axe navodi da se zrakoplovi za rano upozoravanje i kontrolu ne mogu sakriti jer ih njihovi upaljeni radari čine vidljivima. "Ratno zrakoplovstvo Ukrajine neće odbiti besplatne zrakoplove. Međutim, morat će pronaći načine da ih zaštite od ruskih raketa", piše Axe, koji podsjeća na to da Rusija raspolaže s moćnim raketama zrak-zrak R-37M koje imaju domet od 320 kilometara.

Moguće je stoga da ih neće koristiti često te da će letjeti iznad sigurnih područja kao što je ono oko ukrajinsko-poljske granice na zapadu Ukrajine. Navodi se da je moguće da će Ukrajina pokušati nagovoriti Poljsku da njezine Saabove pusti u svoj zračni prostor. Uz to, budući da Poljska također koristi Saabove, može Ukrajini pomoći u održavanju njezinih.

FOTO/VIDEO Stravičan napad Rusa na centar Kijeva: Teško pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini

SAAB-340
1/11

Komentara 21

DU
Deleted user
10:07 10.07.2024.

To je "prektetnica" ko i Abrams,Leopard i ostali izlošci olupine u Moskvi pred mjesec i pol.Dajte si pogledajte na YT "Prva Linija" serijal i temu MiG 31. Prije nego lupate gluposti o nekim "prekretnicama" ...

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:42 10.07.2024.

SAAB je proizvodio dobre aute, ali ih upropastio strateški partner Chrysler. Ovo su stari otpaci, iz vremena kad se proizvodio SAAB 96.

KR
kruno100
09:56 10.07.2024.

Veliki problem je da ukr nije u stanju braniti svoje aerodrome. Bez efikasne PZ obrane ili nekog drugog sistema poput podzemnih bunkera.... ovi avioni su lake mete za Iskandere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije