LAVINA NA VELEBITU

Ozlijeđeni specijalac: Nisam heroj, samo sam radio svoj posao

11.02.2009.
u 15:44

Snage specijalne policije djelovale su u vrlo teškim uvjetima. Kada je lociran zrakoplov s poginulima, većina je kolega krenula na mjesto nesreće. Ja sam sa svojih 11 kolega krenuo gore na mjesto gdje smo pronašli zrakoplov, probijali smo se oko dva sata do tog mjesta, a potom krenuli u malo šire pretraživanje terena.

Izvlačenje dijelova tijela trajat će pet do deset dana

Kronologija: Šest dana potrage po snijegu, kiši i nevremenu

Spašen ozlijeđeni specijalac, cessna prije pada udarila u greben

Kada smo došli na mjesto gdje su bili ostaci zrakoplova, vidio sam kako se pokrenula lavina, pogledao sam prema dolje i viknuo kolegama: "Pazite, ide lavina". Na sreću, bacili su se u stranu, a mene je zadnji dio lavine ipak pokupio. Izgubio sam ravnotežu i počelo me jako boljeti - prepričao nam je događaj Hrvoje Kamenjarin i na tvrdnju da je on heroj koji je spasio sedmero ljudi koji su bili iza njega u trenutku pokretanja lavine rekao kako se ne osjeća tako, nego obično kao i prije toga jer je samo radio svoj posao.

- Uostalom, najprije sam ja spasio njih pa su oni mene. Padao sam možda stotinjak metara i možda me spasilo i stablo. Mene lavina nije prekrila nego me vukla i "tumbala", odnosno bacala, imam milijun hematoma na sebi i slomljenu bedrenu kost, ali nakon prvog šoka sad se osjećam bolje. Nije bilo ni lako prenošenje koje je trajalo dugo - rekao je Hrvoje Kamenjarin koji je inače bio sudionik niza ekspedicija, između ostalih i na Himalaju.

- Padao sam strašno velikom brzinom, a izdala me i snaga. Akcija u kojoj su me moji kolege spašavali bila je jako teška zbog vrlo nepristupačnog terena. Sve su otežavali jako teški vremenski uvjeti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije