O Hrvatskoj

Pahor: Slovenija mora što prije ratificirati pristupni sporazum

'A picture taken on January 28, 2012 shows Borut Pahor, former Slovenian Prime Minister, speaking to the press in Ljubljana. Borut Pahor on June 2, 2012 announced he would candidate to the presidentia
AFP/Pixsell
11.11.2012.
u 23:34

Njegova pomirljiva i blaga retorika bila je sasvim suprotna od glasova koji u posljednje vrijeme dolaze iz Slovenije, poglavito onih da se ratifikacija pristupnog sporazuma uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke

Siguran sam da postoji mogućnost i način da dvije prijateljske zemlje, dva prijateljska naroda riješe problem Ljubljanske banke na obostranu korist – kazao je večeras za Večernji list Borut Pahor, netom nakon što je prebrojano 99,91 posto glasova koji su potvrdili da je u prvom krugu predsjedničkih izbora zasjeo na prvo mjesto, ispred dosadašnjeg predsjednika Danila Türka.

Dobro raspoložen, u noći povratka na političku scenu, njegova pomirljiva i blaga retorika bila je sasvim suprotna od glasova koji u posljednje vrijeme dolaze iz Slovenije, poglavito onih da se ratifikacija pristupnog sporazuma uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke.

– Smatram da je dobro što su obje vlade imenovale stručnjake, Franca Arhara i Zdravka Rogića. Neka se problem Ljubljanske banke riješi na razini eksperata. Apsolutno ostajem kod tvrdnje da Slovenija što prije treba pokrenuti ratifikaciju pristupnog sporazuma – objasnio je Pahor.

Kao što je rekao, Slovenija ima posla kod kuće – gospodarskih i političkih problema, a otežavanje ratifikacije poljuljalo bi joj povjerenje među stranim državama. Dodaje kako je ratifikacija i interes Slovenije – u slučaju zaoštrenja odnosa unutar EU, Slovenija se mora "štititi" sa susjedima, članovima istih međunarodnih organizacija, NATO-a i Unije.

– I jedna i druga strana istovremeno neka naprave korake, Slovenija s ratifikacijom, Hrvatska u smjeru Bečkog sporazuma o sukcesiji – ipak je istaknuo bivši premijer čiji je jedan od većih uspjeha rješavanje pitanja granice s Hrvatskom.

Zanimljivo: Pahorovo stajalište o ratifikaciji – barem formalno – ne dijeli šef SDS-a, premijer Janez Janša. No, kažu procjene, barem 30 posto birača SDS-a svoj je glas jučer dalo Pahoru, a podržali su ga i SDS-ovi koalicijski partneri, Virantova Građanska lista te SLS (Pučka stranka) te time ojačali Pahorov položaj u odnosu na Türka u slovenskom sukobu na političkoj ljevici.

>> Pahor pobjedio i sad je favorit i u drugom krugu

Komentara 24

FU
fullmark
07:55 12.11.2012.

Koji licemjer, nije li nas on 2 godine usporio u ulasku u EU svojim blokadama, a sada se kao predstavlja kao prijatelj Hrvatske. Nemožeš vjerovat....

MA
margaritas
08:19 12.11.2012.

nadam se sveukupnoj pobjedi gospodina pahora jer je pravi prijatelj hrvatske

LI
libero
07:37 12.11.2012.

Janezima dolazi voda do repa, pa bi se sada pravili ko dobri susjedi. Zar nije baš ta gospodična dvije godine blokirala pristupne ugovore sa EU, a sad se pravi prijatelj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije