Život u hotelu

Papa Franjo svaki dan objeduje u menzi, a obožava pečenog odojka

Papa Franjo u hotelu (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.06.2013.
u 18:00

Papa Franjo ne voli luksuz, a kaže da živi u hotelu Santa Marta jer ne voli biti sam i izoliran.

Papa Franjo boravi i boravit će u jedinom vatikanskom hotelu, domu Santa Marta. Unutar vatikanskih zidina ima više onih koji su nezadovoljni nego onih koji su zadovoljni takvom Franjinom odlukom. U domu Santa Marta, čijeg je direktora mons. Battistu Marija Salvatorea Riccu prije nekoliko dana imenovao, ad interim, prelatom vatikanske banke IOR (Istituto per le Opere di Religione), ima i onih koji drže da im Franjin boravak tamo negativno utječe na poslovanje. Naime, mnogi crkveni ljudi koji su dolazili u taj hotel ili koji su imali namjeru tu prenoćiti više ne dolaze zbog mjera sigurnosti. Ima nezadovoljnika i među odgovornima za papinu sigurnost jer je lakše čuvati ga u zatvorenim prostorijama Apostolske palače nego u hotelu.

Kako, dakle, izgleda hotelski stan pape Franje? Riječ je o apartmanu broj 201 sastavljenom od radne sobe, zapravo dnevnog boravka s dvije fotelje, jednom sofom, pisaćim stolom, malom policom za knjige koja je zaštićena staklom, nekoliko stolica, tepihom na izglancanom parketu i skromnim križem na zidu, zatim spavaće sobe u kojoj je i hladnjak, kupaonice i malog hodnika. Sve je vrlo skromno namješteno, kao u nekom hotelu s tri zvjezdice. Hotel inače ima 106 većih soba, 22 jednokrevetne i jedan apartman. Namještaj je od smeđeg drva. Papa Franjo se ne žali jer ne voli luksuz, što je pokazao i kada je bio nadbiskup u Buenos Airesu.

Prije nekoliko dana papa Franjo učenicima jezuitskih škola kazao je kako voli živjeti u hotelu jer ne voli biti sam i izoliran.

Ručak sa švedskog stola

Papa Franjo budi se u 4 sata i 45 minuta jer se već u pet sati povlači u molitvu, koja traje oko jedan sat i za vrijeme koje meditira o onome što će kazati za vrijeme jutarnje mise u kapelici hotela. Na jutarnje mise s papom u sedam sati u hotelskoj kapelici pozivani su zaposlenici u Vatikanu, odnosno pojedine skupine osoba. Njegove homilije na jutarnjoj misi, koje izgovara bez prethodno napisanog teksta, upute su za ponašanje kršćana. Na početku Franjina pontifikata nisu bile objavljivane, odnosno nije bilo predviđeno njihovo prenošenje, ali budući da se vidjelo da je njihov sadržaj važniji od očekivanog, novinari akreditirani pri Svetoj Stolici zatražili su dobivanje napisanog teksta ili prisutnost nekog novinara na misama kako bi prenio papine riječi. Sada vatikansko glasilo L’Osservatore Romano svakodnevno objavljuje naglaske iz papine homilije u kapeli hotela Santa Marta.

Poslije mise papa se pozdravlja s prisutnima, zatim je obvezno fotografiranje, a tek onda odlazi na doručak u hotelsku blagovaonicu, gdje uvijek sjeda za stol s onima koji su već tamo. Nema posebnog stola za papu. Nakon doručka počinje radni dan u hotelskom apartmanu. Čita razne dokumente, prima ljude i ubrzo dolazi vrijeme ručka, opet u hotelskoj menzi ili u apartmanu. Nakon ručka papa se oko pola sata odmara te nastavlja raditi do oko 19.30 sati kada se ponovno iz apartmana spušta u menzu na večeru. Poslije večere povlači se u molitvu, a svjetla u njegovu apartmanu gase se oko 22 sata.

Što objeduje papa Bergoglio? Ono što je pripremljeno u menzi, a tu je jelovnik kao u tradicionalnim kontinentalnim hotelima, nude se juhe i pečenja. Franjo nije zahtjevan, a kao kardinal u Buenos Airesu znao si je i sam pripremati objede. Kažu da je odlično pripremao pečenog odojka. U blagovaonici se nudi švedski stol pa se papa sam poslužuje.

U hotelu Santa Marta stalno boravi 30-ak monsinjora, koji su zaposleni u državnom tajništvu, te službenici laici. Dolaze ovamo i biskupi i kardinali koji pohode Vatikan, a tu prenoći, kada dođe iz Njemačke u Vatikan, i novi predsjednik vatikanske banke Ernst von Freyberg. Hotelom upravlja monsinjor Ricca (57), koga je Franjo sada postavio i u IOR, a osoblje je sastavljeno od šest časnih sestara te laika koji su i u kuhinji.

Diskretni stražari

U hotelu ne postoji posebna papina služba sigurnosti, zaštitari, već se vrlo diskretno za sigurnost brinu Švicarska straža i vatikanska žandarmerija. Papa u Santa Marti prima i državnike pa je tu 19. ožujka primio argentinsku predsjednicu Cristinu Fernández de Kirchner, koja je s njime ručala u menzi. U subotu 15. lipnja tu je primio i predsjednika Europske komisije Josèa Manuela Barrosa, a tu prima i kardinale pa je tako primio i krakovskog nadbiskupa kardinala Stanislawa Dziwisza, bivšeg osobnog tajnika Ivana Pavla II.

>>Papa Franjo srdačno pozdravio hrvatske bajkere na Harleyima

>>Papa Franjo mijenja vatikansku banku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije