Dvorac Petrinjčica

Patkice su pokazale kako su živjeli vitezovi i princeze

'vrtic2_anp_sis_180211'
''
22.02.2011.
u 17:48

Za nagradu će djeca i roditelji ovo proljeće na izlet u jedan od hrvatskih dvoraca

Kako su plesali, pjevali, odijevali se i živjeli prinčevi, princeze, vitezovi, dame, štitonoše, čarobnjaci, vile i drugi likovi iz starog doba i starih priča o kraljevima i kraljicama, nakon mjesec dana složnih priprema pokazala je skupina Patkice iz središnjeg dijela Dječjeg vrtića Petrinjčica.

Premijeru viteškog plesa na srednjovjekovnu glazbu izveli su ostalim polaznicima vrtića, a gledateljima se koreografija toliko svidjela da su je odmah odlučili i ponoviti.

Potrebno našli na tržnici

Zajednički projekt "Dvorac" osmislilo je 26 vršnjaka koji će uskoro napustiti svoj vrtić jer na jesen postaju školarci – prvašići.

– Djeca su sama predložila zabavnu igru o kraljevstvu u dvorcu Petrinjčici, čiju smo maketu izradili kaširanjem. Od različitih tkanina jeftino kupljenih na petrinjskoj tržnici teta Marija iz vešeraja skrojila nam je prikladnu odjeću. Naučilo se plesati u parovima, a predstava je zaposlila cijelu skupinu – kažu njihove odgojiteljice Jadranka Vrbik i Dubravka Vrzan.

Kostimiranoga kralja Petrusa glumi crnokosi Petar, a plavokosa Ema je kraljica Emily, uloge su podijelili i Filip, Stela, Laura, Mineta, Petra, Lovro, Nika, Gabrijel, Jana i sve ostale "patkice". Sami su složili, ručno napisali i u dnevnom boravku izložili i – Viteški kodeks časti.

– Vitezovi moraju slušati kralja i kraljicu i braniti ih, pomagati siromasima i štititi ih, moraju držati riječ, prenositi svoje znanje, pomagati se uzajamno. Princeze pomažu siromašnima, ranjenima i bolesnima, moraju biti ljubazne i dobre, tiho pričati, biti lijepe, pjevati i plesati, pristojno jesti i sjediti, voljeti prinčeve, a kralj i kraljica zapovijedaju vitezovima, slugama i svim ljudima u zemlji i brinu se da svi budu dobro – osnovna su pravila dvorca Petrinjčice.

Kao oproštajni izlet prije odlaska "patkica" iz vrtića već je dogovoren zajednički izlet s roditeljima, a cilj će im biti jedan od hrvatskih dvoraca.

Stvorili pozitivno ozračje

– Zajednički projekt "Dvorac" kod djece je stvorio pozitivno, pohvalno ponašanje i vladanje poput vitezova i princeza. U sva naša četiri objekta u Petrinji svakodnevno se ovako djeca vesele, šire ljubav i odgovornost na ponos svojih teta odgojiteljica – kaže ravnateljica vrtića Petrinjčica Katica Pucović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije