Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječak iz Zaprešića raste s jednom od najrjeđih anomalija na svijetu

Patrik se rodio bez očnih jabučica, a roditelje je iscrpio zajam za liječenje

beba bez očnih jabučica
Robert Anić/24 sata
Autor
Sonja Hoffman
02.10.2009.
u 00:11

Ima kapke, ima trepavice, čak i očne živce pa mu iza zatvorenih kapaka naviru suze, no u očima ima rupe - plačući govori majka.

- Ima li moje dijete oči - zapitala je prije osam mjeseci medicinske sestre u rodilištu OB Sveti Duh Kristina Jandiček netom po rođenju sina Patrika. Primijetila je da beba ne otvara kapke. Ujutro, nakon neprospavane noći liječnik je potvrdio njezine sumnje. Patrik je rođen bez očnih jabučica.

- Ima kapke, ima trepavice, čak i očne živce pa mu iza zatvorenih kapaka naviru suze, no u očima ima rupe - plačući govori majka.

Ni sanjala nije da će joj se tako nešto dogoditi. Ima dvije zdrave kćeri od 12 i devet godina.

- Na ultrazvuku se nije vidjelo ništa, a kada sam vidjela šupljine u njegovim očima doživjela sam šok s kojim se i danas teško nosim - priznaje. U lipnju je mališan bio na operaciji u Njemačkoj. Liječnici na klinici u Rostocku u očne duplje ugradili su mu ekspandere koji pomažu da se Patriku ne deformira lice. Ugradnju očnih proteza liječnici predlažu tek kad dječaku bude pet godina - pojasnila je Kristina. Zato što ne vidi Patrik je počeo zaostajati u razvoju. Dok sjedi glava mu klone.

- Moram ga hraniti u ležećem položaju - kaže mama. Fizioterapeuti dva puta tjedno posjećuju dječaka u njegovu domu u Kupljenskom Hruševcu kraj Zaprešića, a roditelji ga vode i na vježbe u zagrebačku Malu kuću.

- Velik je to trošak koji HZZO ne pokriva jer bi Patrik pravo na naknadu troškova imao samo da ide na vježbe na Goljak. Tamo ga liječnici neće jer nije mentalno zaostao - kaže Kristina.

Suprug Dubravko radi u pošti i to im je jedini prihod. Zbog liječenja u Njemačkoj otplaćuju kredite. Svaka bi im kuna za Patrika dobro došla.

Za njega treba posebno urediti kuću, kupiti mu posebne igračke, za koju godinu i poseban komjuter koji govori. Svi koji žele pomoći malom Patriku mogu uplatiti novac na račun broj 2360000-3114228229 u Zagrebačkoj banci.

Ključne riječi

Komentara 13

MA
Madonna
08:59 02.10.2009.

Kao prvo, što se tiče ljudske jedinke koja se krije iza nicka \"zepcanac\", uvjerena sam da se radi o baljezganju radi izazivanja reakcije, jer ne mogu vjerovati da netko s takvim stavom zaista hoda zemaljskom kuglom, jer ako taj zaista tako misli mogu mu reći samo - FUJ! Kao drugo, ovo je zaista jedna preprestrašna sudbina. Jedina svijetla točka u ovoj priči jest činjenica da ovo nesretno dijete ima ljubav svojih roditelja. Hvala Bogu na tome!

RA
rackizel
09:04 02.10.2009.

U Draškovićevoj ulici u Zagrebu, blizu Brnaimirove, nalazi se udruga slijepaca. U ulici kneza Mislava nalazi se udruga gluhonijemih. Na križanju tih ulica, a nalaze se praktički na jednom križanju iste ulice, postavljeni su semafor sa zvučnim signalima za slijepce. Znadete li što su stanari okolnih zgrada tražili od grada? Da ukinu zvučne signale, jer im smetaju prilikom odmaranja nakon dolaska kući s posla. Ne znam je li i hotel na tom križanju tražio isto, ali novinari su objavili da to traže stanari zgrada uz križanje. Slijepcima su postavili i gumene staze do prvih okolnih tramvajskih stajališta. Što je zatim napravio ZET? Prvom prilikom kod obnove maknuo je te putokaze i već više od godinu dana ih nema prema Branimirovom stajalištu u smjeru Glavnog kolodvora. Gradska uprav priča da brine o invalidima u kolicima, a na trgu krvinka marašala pokazuju stvarnu brigu. Tamo invalidi ne mogu do kazališta, ako se prije toga ne kreću po prometnici. Obnoviljena je Martićeva, a kod Tomašićeve se vidi kako gradonačelnik brine o invalidima u kolicima. Malo su kutnom brusilicom izrezali rubno kamen, da bi mogli reči kako invalidi imaju mogućnost slibodnog kretanja. Sami možete nabrajati po svojim gradovima kako se državni apartčiki odnose prema građanima od kojih muzu sve više novaca, a daju sve manje pomoći. Zanimljivo je i to kako država stalno priča da nema novaca, a rdovno dobivaju osobni dohodak.

Avatar raco
raco
08:55 02.10.2009.

glede komentara izvjesnog Zepcaneca a vezano uz komentar Ramirne. moje je mišljenje da je spomenuti (zepcanec) krivo interpretirao tekst članka jel piše o stvarima o kojima uopće nije bilo spomena. kao da je pročitao članak pod jakim utjecajem opojnih sredstava,, recimo lsd-a pa sad daje svoje viđenje stvari. dobro sam se nasmijao na njegov komentar jel mi je bio kao da gledam film Glup i gluplji. Tako ga treba i prihvatiti i interpretirati. Jer sadržajno, komentar nema veze sa zdravim razumom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije