HUMANITARNI RAD

Pejinim zvonima ponose se župe u Posavini i Lici

pejo dujmić
Vedran Balen/VLM
07.08.2013.
u 11:37

U životu se držim krilatice: moja vjera – moja mjera, kaže Brođanin Pejo Dujmić

Brođanin Pejo Dujmić (76), koji godinama živi u Njemačkoj, poklonio je 16 crkvenih zvona vrijednih pola milijuna kuna župnim crkvama u bosanskoj Posavini i Lici. Poznat je po humanitarnom radu i čestom dopremanju humanitarne pomoći, pa svećenici i povratnici znaju da se njemu uvijek mogu obratiti kada im nešto zatreba.

Sve je počelo prije deset godina u njegovu rodnom Novom Selu kod Bosanskog Broda gdje ga je župnik, znajući da je vrijedan i aktivan, pitao bi li mogao pronaći kakvo zvono za njegovu crkvu.

- Kada nešto obećam, ja to i ispunim, ali ne mogu obećati ako nisam siguran. Rekao sam župniku da ću pokušati i odmah krenuo u akciju. Ubrzo sam dovezao prva zvona u Novo Selo i Sijekovac, a onda nastavio redom u Bosanski Brod, Kolibe, Koraće, Žeravac i druga mjesta u Posavini - govori Pejo.

Jedno zvono Brođanin je donirao kardinalu Vinku Puljiću za njegovo rodno selo Priječani kod Banje Luke, a dva najveća završila su u poznatom Gospinu svetištu Krasnom u Lici. Kada ih je vidio, svećenik nije mogao doći k sebi od sreće. Rekao mu je: - Joj Pejo, kad ja s njima zazvonim, to će se čuti do Bihaća!

Zvona je Dujmić je nabavio zahvaljujući poznanstvu s njemačkim svećenicima. Naime, na većini njemačkih crkava bude po četiri-pet zvona, od kojih se neka povremeno skidaju zbog nesuglasja tonova. Svećenici ih onda poklanjaju Peji, jer znaju da će tako završiti na pravom mjestu. Pejo voli reći kako se na humanitarni rad odlučio iz domoljubnih i vjerskih razloga.

- U životu se držim krilatice: moja vjera – moja mjera! Obnova crkava najveći je poticaj povratku u neko mjesto. Sljedeći mi je cilj dopremiti jedno zvono u Luščane u bosanskoj Posavini, ali time moja misija neće biti završena – zaključio je Dujmić.

>> Ponovo zvone zvona crkve Gospe Voćinske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije