Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO ODLUKU SUSJEDA

Penava o Rezoluciji o Jasenovcu: 'Aleksandar Vučić, njegova velikosrpska agenda i velik dio SPC-a'

Zagreb: Ivan Penava o rezoluciji o genocidu u logorima u crnogorskom parlamentu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.07.2024.
u 10:38

Dodao je kako 'treba pozvati one koji su donijeli ovaj akt i podsjetiti ih da su ne tako davno pod kapom velikosrpske hegemonije ti isti Crnogorci napali Hrvatsku i sudjelovali u zločinima za koje su se poslije kajali i ispričavali'.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je u utorak da je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachau i Mauthausenu u parlamentu Crne Gore, neprijateljski čin susjedne države kojom se podčinila politici "srpskog sveta". ''Izglasavanje navedene rezolucije neprijateljski je akt kojim Crna Gora ponavlja povijesnu pogrešku kakvu je napravila i tijekom Domovinskog rata kada se, jednako kao i danas, nesamostalno i vazalski podčinila tada velikosrpskoj politici, a sada politici srpskog sveta'', rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u crnogorskom parlamentu, Penava vidi u rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ova međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Nakon velikog broja presuda Međunarodnog suda u Haagu, ovom deklaracijom UN-a je to dobilo najveću moguću osudu i apsolutno razumijemo da se ovdje radi o buntu, o izbjegavanju odgovornosti, izbjegavanju sučeljavanja sa svojom prošlošću, što nas nimalo ne raduje", kazao je Penava. Domovinski pokret potpuno podržava demokratske i prozapadno orijentirane snage u Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora kojom je ovladao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti, kazao je predsjednik stranke.

VEZANI ČLANCI

"Cilj politike srpskog sveta jest izjednačiti krivnju svih država i naroda, ako se već ne uspije izbjeći krivnja za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo doba, u organizaciji SANU-a i velikosrpske politike", naglasio je Penava.

Potpredsjednik Sabora ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da rezolucija o zločinima iz Drugog svjetskog rata ''dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić'', dok je izjave crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića o toj temi nazvao pranjem ruku. Slanje prosvjedne note Crnoj Gori smatra dobrim potezom. 

"Jasno je da je crnogorsko društvo podijeljeno, vidite to i po glasovima u parlamentu. Snagama koje teže demokraciji, slobodi i euroatlantskim integracijama treba dati podršku, ali četnicima i srpskom svetu treba reći da ne mogu oni govoriti o zlodjelima i docirati nekome o pravima", poručio je predsjednik DP-a dodavši kako iza svega stoje "Aleksandar Vučić, njegova velikosrpska agenda i velik dio SPC-a".

VIDEO Novi incident u prenoćištu u centru Zagreba: 'Mjesecima ne spavam'

Komentara 56

Avatar southman
southman
11:08 02.07.2024.

Penava je sve lijepo rekao osim činjenice da je Rezoluciju donio Crnogorski Parlament. Tko se sa njom u C. gori slaže a tko ne je potpuno nebitno jer je ona legalno donesena. Dakle to je legalan stav C. gore. I dok je god to tako mi sa tim agresorima na HR ne trebamo imati posla.

SA
Satnik1111
11:46 02.07.2024.

Veleposlanstvo Crne Gore zatvoriti, veleposlanika otpraviti u matičnu zemlju, Povući hrvatskog veleposlanika iz Crne Gore. Isto napraviti sa Srbijom. I to je ukratko to.

ĆA
ĆanotaKrljo
10:58 02.07.2024.

da li nam netko OZBILJAN može ovdje objasniti - šta slučaj Jasenovac ima sa današnjom Hrvatskom , uz veliku sućut svim žrtvama u svim ratovima kao i u drugom svjetskom ratu ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije