Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA O JASENOVCU

Michel odgodio posjet Crnoj Gori: 'Pregovori ne bi smjeli biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja'

BELGIUM-BRUSSELS-EUROPEAN COUNCIL-SUMMIT
Foto: Zhao Dingzhe/XINHUA
1/3
01.07.2024.
u 12:03

Isti dužnosnik navodi da “dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odgodio je najavljeni posjet Crnoj Gori za kasnije kako razgovori s ključnim sugovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni “najnovijim razvojem događaja”, rekao je Hini u ponedjeljak dužnosnik EU-a. “Predsjednik Michel odgodio je svoj posjet Crnoj Gori, planiran 2. i 3. srpnja za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sugovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je dužnosnik EU-a na upit je li razlog odgode usvajanje rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u crnogorskom parlamentu.

Isti dužnosnik navodi da “dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa”. Također kaže da je Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja EU-u i važan partner u regiji  i da EU želi vidjeti napredak zemlje, za što je “ključna usredotočenost na reforme povezane s EU-om”. “Nakon značajne međuvladine konferencije i pozitivne ocjene ispunjavanja prijelaznih mjerila (IBAR)  za poglavlja 23 i 24, važno je u svim aspektima ostati na putu prema EU-a”, ističe dužnosnik EU-a.

Michel je u nedjelju na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da se dogovorili sastanak u utorak u Bruxellesu. “Važno je ostati usredotočen na put prema EU-u”, poručio je Michel. Prošli je tjedan u Bruxellesu održana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobija priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga, crnogorski palament je usvojio rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Za rezoluciju je od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu glasao 41 zastupnik vladajuće koalicije, jedan je zastupnik bio protiv, a oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

POVEZANI ČLANCI:

Andrija Nikolić iz oporbene Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti imaju li moralno pravo oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude, predlože ovakvu rezoluciju. "Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom. Odgovornost za ovo ne snosi Andrija Mandić (predsjednik Skupštine i čelnik prosrpske desnice), već premijer Milojko Spajić i njegova partija koji sebe nazivaju pro-europskim", rekao je Nikolić. On je podsjetio da Vučić nije dopustio da se slična rezolucija usvoji u parlamentu Srbije kako se ne bi zaustavio europski put te zemlje.

>> VIDEO Župa sv. Petra i Pavla u Gračanima proslavila je 45 godina osnutka

Komentara 2

PE
Penkalar
14:06 01.07.2024.

Oho ho, kakva EU samarcina, ne C.Gori vec Vucicu, jer je rezolucija o Jasenovcu njegova osveta, posto mu nije iz HR nije bilo dozvoljeno doci u Jasenovac sa uniformiranom ekipom srpskih, a nenajavljenih vojnika, koji bi dosli raditi tamo cirkus!

LU
Luftbalons
15:56 01.07.2024.

tko bi bio Vucic ? nema nikakvog odgovora što se zbivalo u Jasenovcu, a ni pokore,, sve je forma, što se čude..nije samojasenovac, nego i Dachau, kao i ovaj drugi njemački...jasenovac je jedan od 3 i niti jedno nije osporeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije