dan sjećanja

Penava: Svi su dobrodošli u Vukovar. Stojim iza onoga što sam govorio proteklih dana

Vukovar: Okupljanje ispred Memorijalne bolnice uoči početaka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
18.11.2023.
u 09:44

U Koloni ima mjesta za svakoga, nikada nismo dijelili ljude prema nacionalnosti, kazao je Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da se ne boji provokatora u Vukovaru i da su u Vukovar svi dobrodošli.

"Tužan dan. Od sinoć kreće teška emocija, gdje se zrak može rezat nožem. S ovoliko godina nakon, s ponosom prema djelu hrvatskih branitelja ali i s neizmjernom tugom zbog stradanja civila u Vukovaru možemo govoriti da smo pobjednici", kazao je.

Novinari su Penavu pitali vezano za izjave koje je davao proteklih dana, kao i trzavice koje su nastale oko plakata.

VEZANI ČLANAK:

"Svatko koristi mehanizme, s nekima se osobno slažem s nekima se ne slažem, pokazali smo da će sve proći u redu. Kada čujemo sve to je politikantstvo, ali danas ipak u mislima onih kojih nema. Kako je moguće da imamo ovakve scenarije i uvjete o kojima smo govorili", kazao je. "Molio sam i apelirao i zahtijevao i očekujem da će sve proći u redu", kazao je.

GALERIJA FOTO/VIDEO Pogledajte kako su građani diljem Hrvatske odali počast poginulima

Vukovar: Okupljanje ispred Memorijalne bolnice uoči početaka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
1/56

"Sve što sam govorio u proteklim danima iza toga stojim, dočekat ću predsjednika Sabora, Vlade i države i poželjet im dobrodošlicu. Ne ide da netko drugi igra ulogo domaćina. Na današnji dan nije bitno, ali sve moje izjave su bile promišljene i ne povlačim ih", kazao je.

"U Koloni ima mjesta za svakoga, nikada nismo dijelili ljude prema nacionalnosti", kazao je.

Dodao je da među 2717 poginulih građana u agresiji na Vukovar ima i značajan broj Srba. "Međutim, dolaziti sa agendom da se bacaju vijenci žrtvama Srbima jer, eto ginuli su Srbi i Hrvati, a ne priznavati relacije velikosrpske agresije i obrane grada Vukovara je grubo iskrivljavanje prošlosti", rekao je.

"Na tezi puzajuće velikosrpske agresije, znači sad više nije oružjem, sad idemo iskrivljavat prošlost Vukovara. Hvala što su poslušali, bolje da zaobiđu Vukovar jer to su provokatori", dodao je vukovarski gradonačelnik, komentirajući odustajanje SDSS-a od polaganja vijenca u Dunav za sve žrtve.

Vukovar: Okupljanje ispred Memorijalne bolnice uoči početaka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
1/17

Istaknuo je i da je HOS za njega jedna od mnogobrojnih ratnih postrojbi koje su branile Vukovar i Hrvatsku i da znakovlje HOS-a ne treba miješati s drugim stvarima. 

"Godinama je ta postrojba pod pritiskom i pokušava ih se gurnuti na marginu i od njih učiniti nekakve ljude koji praktično nisu davali sebe u obrani države. Imali smo potrebu u Vukovaru reći da mi svoje žrtve ne zaboravljamo bez obzira na pripadnost i da ne damo da se po njima gazi", kaže Penava.

"Nemojmo to brkati sa insignijama pod kojima su ljudi  ginuli. I nemojmo brkati 1991. sa 1941.-om i 1945.-om, nemojmo to raditi u gradu i državi koji su 91. stradali  pod  zvijezdom petokrakom i četničkom kokardom", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije