IVANA MUJKIĆ

Penavina zamjenica o popisu stanovništva: 'Imamo pravo znati koliko Vukovar ima stanovnika'

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
02.09.2021.
u 12:43

Podsjetila je kako je popis iz 2011. godine pokazao da u Vukovaru živi nešto manje od 28.000 stanovnika, ali i da je realan broj stanovnika oko 20.000

Poslije jučerašnje konferencije za novinare na kojoj su o predstojećem Popisu stanovništvu govorili predstavnici građanske inicijative „Koliko nas ima?“ danas je na istu temu govorila Ivana Mujkić, zamjenica predsjednika političke stranke Ivan Penava – nezavisna lista.

Mujkić je rekla kako ponukani iskustvom s popisa 2011. godine, kada je cijela Hrvatska svjedočila neredima u Vukovaru, zahtijevaju od svih dionika popisa da se popis stanovništva provede na transparentan način kako bi se dobile točne i precizne brojke o broju stanovnika u Vukovaru.

– Na prošlom popisu stanovništva nismo doznali koliko ljudi živi u Vukovaru. Imali smo popisane kuće na adresama gdje nema kuća i gdje je popisano i po 20 osoba. Kontrolni popis nije objavljen iako je trebao biti. Puno toga je ostalo nedorečeno, nejasno i netočno. Stoga želimo da se sve to ispravi ove godine kako bismo znali koliko Vukovar zaista broji stanovnika i da svatko ostvari svoja prava na osnovu stvarnog broja građana – rekla je Mujkić.

Podsjetila je kako je popis iz 2011. godine pokazao da u Vukovaru živi nešto manje od 28.000 stanovnika, ali i da je realan broj stanovnika oko 20.000. Isti taj popis pokazao je i kako u Vukovaru živi 34,87 posto Srba, na osnovu čega su se sukladno ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina stvorili uvjeti za uvođenje dvojezičnosti.

– Prema broju djece po vrtićima i školama, u Vukovaru danas živi oko 18 posto Srba, odnosno gotovo upola manje nego 2011. godine – rekla je Mujkić.

Dodala je i kako zahtjevu da se propis provede na transparentan način nije cilj osporiti ničija zakonska prava, ali i da se mora znati točan broj stanovnika. Mujkić je istaknula kako Vukovar i Vukovarci, nakon svega što je Vukovar preživio, imaju pravo znati točan broj stanovnika.

U kasnijoj izjavi novinarima gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako je netočna brojka stanovnika Vukovara, do koje se došlo tijekom popisa 2011. godine, prouzročena političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om.

– Tome smo svjedočili mnogo puta i tijekom dogovora kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji, vjerujem, nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – raditi razliku u popisivačima. U normalnom svijetu bitna je jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste. Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, nije ih briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist. Prema našim podacima iz 2017. godine, u Vukovaru je živjelo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000. Novi popis pokazati će da u Vukovaru živi oko 22 tisuće ljudi. Ta broj može biti maksimalno 23, 24 ili 25 tisuća, ali idemo utvrditi realno koliko nas ima – rekao je Penava.

Komentara 13

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
12:50 02.09.2021.

Vukovar nikad nije imao više od 20% srpske manjine, čak ni prije rata. Sad ih najednom ima toliko da bi mogli prevladati . katastrofa od politike. Penava, sve u javnost, nek se zna

TO
tomislav10
13:32 02.09.2021.

"Kontrolni popis nije objavljen iako je trebalo da bude" "trebao je biti" je hrvatski

TO
tomislav10
13:34 02.09.2021.

BTW hoće li netko rezultate popisa usporediti s podacima koje ima MUP? Jer ako se ti podaci znatno razlikuju, a na prošlom popisu sus e razlikovali u pograničnim područjima s BiH, što će se poduzeti po tom pitanju? Jer ako neće ništa, a za očekivati je da neće, što će nam popis stanovništva? Trošenje novca bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije