BOMBARDIRANJE

Pentagon: Desetci milijuna dolara IS-a otišli u dim

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
20.01.2016.
u 23:16

"Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja"

Desetci milijuna dolara u gotovu novcu skupine Islamske države (IS) otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom skupinom, rekao je danas glasnogovornik Pentagona.

"Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja", rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

IS je skupio milijune dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

"IS funkcionira samo s gotovinom", istaknuo je predstavnik Pentagona.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s IS-om a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je IS čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv IS-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

"Jedna od teškoća (...) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke", rekao je Warren. "To su teške odluke za zapovjednike", istaknuo je.

Danas su se u Parizu sastali ministri obrane šest europskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su u toj prigodi izrazile spremnost da iskoriste "uzmak" džihadista kako bi uništili "njihove centre moći" u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi toj zadaći.

>> Islamska država: Poginuo je Jihadi John

>> ISIL oslobodio 270 od 400 otetih civila na istoku Sirije

Komentara 4

DU
Deleted user
02:20 21.01.2016.

Da ste tako pikali mic po mic sa Japanom drugi svjetski nikada be bi završio. Ja vas uopće ne kužim.

NE
Nemesis100
12:25 21.01.2016.

Bravo Amerikanci, unistite to zlo. Nema ovdje vise rusofila da hvale svemocnu majku Rusiju.

Avatar zong
zong
09:53 21.01.2016.

Ma Ameri su zakon! Koliko ti Ameri moraju imati jak karakter kada svoje milione pale ko iz pi... Nema zla na ovoj kugli zemaljskoj a da ga Amer nije izmislio! Vjerujem da će se kada tada otkriti i da su viruse HIVa i Ebole oni napravili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije