Diskriminacija

Petra želi slikarstvo, a Ministarstvo je zbog slaba vida pušta samo u gimnaziju

diskriminacija
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Autor
Sandra Golemac
09.07.2014.
u 19:00

Petra ima sedam godina i obožava slikati. Imala je vlastitu izložbu, a škola njezine likovne radove nerijetko šalje na natječaje...

Petra ima sedam godina i obožava slikati. Imala je vlastitu izložbu, a škola njezine likovne radove nerijetko šalje na natječaje. Vid joj je od rođenja višestruko oštećen i vidi samo deset posto. No, za nju, čini se, ništa nije nemoguće. Prvi razred osnovne škole završila je sa svim odličnim ocjenama. Nije joj bila potrebna pomoć osobnog asistenta, nego je koristila pomagala za samostalno praćenje nastave. Njezina majka Ana Marija Tašić iznimno je ponosna. No, Ministarstvo obrazovanja, kaže A. M. Tašić, njezin je uspjeh vratilo deset koraka unatrag. Iako u osnovnoj niže uspjehe, kada navrši 15 godina, Petra vjerojatno neće imati mogućnost upisati likovnu školu.

Prema Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija u svrhu upisa u I. razred srednje škole svaki će učenik dobiti procjenu zdravstvenih sposobnosti prema kojima se upisuje. Podignulo je to na noge roditelje djece sa zdravstvenim teškoćama, ali i brojne udruge osoba s invaliditetom.

Postoji tehnologija

– Ljudi u inozemstvu mogu biti dizajneri interijera, a da uopće ne raspoznaju boje jer danas je tehnologija, hvala Bogu, toliko napredovala da ima rješenja. Moja Petra, prema njihovu popisu, može upisati samo gimnaziju. A najveća joj je želja biti slikarica – požalila se A. M. Tašić. Sanja Tarczay, predsjednica Saveza gluhoslijepih osoba Dodir, ističe da je sporni dokument čista diskriminacija te kako ga treba povući.

– Ovaj se popis fokusira na slabosti, a ne na kvalitete osoba s invaliditetom. Zašto osoba oštećena sluha može upisati samo gimnaziju nakon koje će se teško zaposliti, a ne može biti web-dizajner, ekonomist ili pomoćni kuhar? – pita se S. Tarczay.

Otvoreni za promjene

Isto razmišlja i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. – Po njihovu, osoba s oštećenjem govora, primjerice, ne može pripremati biskvite i tijesta. Djeca s teškoćama u razvoju, očito, ne bi mogla raditi gotovo nijedan posao – zaključila je Anka Slonjšak.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da popis služi roditeljima i učenicima kao smjernica za to koji bi im program mogao pružiti najveće izglede za zaposlenje. – Popis su sastavljali relevantni stručnjaci, no otvoren je za promjene i poboljšanja – kažu iz Ministarstva.

>>U prvim razredima srednje škole mjesta za 54.336 učenika

Komentara 3

Avatar fijolica
fijolica
11:30 10.07.2014.

okaidy, promašio si bit. Čak i da Petra danas-sutra odluči ići u neku drugu školu, ima sigurno i druge djece koja završavaju 8. razred i htjela bi se upisati u likovnu školu - ali ne mogu zbog nekog svog nedostatka. Imam poznanicu koja je gluha i slijepa i isto se nije mogla upisati na likovnu akademiju. Danas ima vlastiti atelje i bavi se kiparstvom (davala sam joj instrukcije iz engleskoga jer je htjela ići studirati u Ameriku gdje je to moguće). A na Ministarstvu ostaje sramota da takvim osobama onemogućavaju izbor.

OK
okaidy
19:23 09.07.2014.

završila tek 1. osnovne, a mater je već zamišlja kao akademsku slikaricu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije