Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

'Tko uništava Petrokemiju? Ima li to veze s Ivanom Vrdoljakom?'

Željko Lenart
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
19.01.2018.
u 10:25

HNS-ova Marija Puh ponovno se založila za ratifikaciju Istanbulske konvencije ustvrdivši kako njena stranka neće popustiti po tom pitanju

Neisplaćene plaće radnicima Dalmatinke, Istanbulska konvencija, prikupljanje novca za bolesne, Petrokemija..., samo su neke od tema zbog kojih su saborski zastupnici radni dan počeli traženjem stanki. Mostov Miro Bulj podsjeća da je još 15. studenog prošle godine postavio zastupničko pitanje Ministarstvu financija na koje još nije dobio odgovor, iako ga treba dobiti najkasnije u roku od mjesec dana.

- Radi se o potraživanju radnika, odnosno radnica Dalmatinke, a pošto se HNS toliko bori za prava žena, očekujem od njih da se u Vladi založi za ove žene koje su terorizirane i nisu dobile svoje plaće od 2009. godine u visini od 10,5 milijuna kuna. Grad Sinj će se odreći svojih potraživanja, a Ministarstvo financija sam pitao isto, ali nisam dobio nikakav odgovor. Ta šutnja potvrđuje pravilo da imamo stečajni zakon koji je katastrofalan, svi će se naplatiti, a radnice će ostati bez primanja – upozorava Bulj. Ako se moglo opraštati raznim tajkunima koji su opljačkali tu tvrtku, dodaje, ne postoji razlog da se i radnice ne naplate.

Željko Lenart
1/34

- Očekujem od Ministarstva financija jasan i glasan odgovor, to nije slučaj samo Dalmatinke, sve što počinje s Dalmatinskim ima probleme, bili su tu i radnici Dalmacija Vina, ali ministra financija nije briga za sve njih, njega više brinu sastanci s Todorićem – kritizira Bulj zaključivši kako je ovo njegov vapaj zbog terora nad tim ženama i lošeg Stečajnog zakona. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je kazao da će danas uputiti požurnicu Vladi da odgovori na sva zastupnička pitanja u roku.

SDSS-ova Dragana Jeckov ispričala je priču u 18-godišnjem Vasi iz Borova, kojem je 2016. na treningu pozlilo, da bi se utvrdilo da boluje od akutne limfocitne leukemije. Liječio se, stanje se pogoršalo i treba presađivanje koštane srži.

- Treba mu 110 tisuća eura za liječenje, i njegovi sportski drugovi iz kluba u Vukovaru su se uključili u prikupljanje novca u akciji "zajedno za Vasu". Svi su se priključili, i svatko je dao koliko je mogao i za samo tri dana se skupio skoro cijeli iznos. Uskoro će se održati humanitarni koncert za Vasu i Mašu, jer i njoj treba novac za transplantaciju bubrega u Padovi – kazala je Jeckov pohvalivši tu dobru priču koja nema predznak nacionalnosti.

- Važno je da se zna da na istoku Hrvatske postoje i ovakvi slučajevi koji ostaju nezapaženi, Vasi i Maši želim ozdravljenje, a svima koji su sudjelovali u akciji ostaje nesporna činjenica da smo zajedno učinili nešto dobro. Svaka čast ljudima na istoku Hrvatske – poručila je.

HSS-ov Željko Lenart ukazao je na probleme u Petrokemiji koja je, naglašava, gubitaš i talac svih problema koji se događaju zbog cijene prirodnog plina. Prema informacijama sindikata, Ina je najavila prekid isporuke plina, a dug iznosi 100 milijuna kuna, kaže. Cijena plina koji se isporučuje Petrokemiji 20 puta je veća nego na tržištu, a i cijena transporta plina je nekoliko puta veća nego u drugim državama

- Bez plina Petrokemija može raditi 10-ak dana zbog zaliha, ali se gubitci gomilaju nakon toga. Apeliram na vladu da to riješi jer se ovdje radi o 1700 radnika, njihovim obiteljima i cijeloj regiji kojoj je ovo bitno - ustvrdio je Lenart kojeg zanima želi li netko namjerno umanjiti vrijednost Petrokemije da bi je netko jeftino kupio.

- Ima li to veze s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom koji ima veze s Prvim plinarskim društvom za kojeg se zna da želi kupiti Petrokemiju. Tko to uništava taj industrijski pogon? Vlada treba osigurati garanciju banke ili sredstva da kupe plin na slobodnom tržištu. Ako ima novca za nabavku mobitela, ima i za ovaj problem – kaže Lenart.

HNS-ova Marija Puh ponovno se založila za ratifikaciju Istanbulske konvencije ustvrdivši kako njena stranka neće popustiti po tom pitanju.

- Istanbulska konvencija nije poligon za ideološka prepucavanja. Pitam one koji se protive - čega se bojite? Zar ćemo izabrati nasilje kao obrazac ponašanja? Pitam vas - što će se dogoditi? Jedino što se treba dogoditi je zaštita žrtava nasilja – kazala je Puh.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Željko Lenart
1/10

Komentara 10

SH
Shaman
11:38 19.01.2018.

Petrokemiju su odavno uništili njihovi sindikati koji su bili protiv privatizacije.

IV
IvekIvek
11:37 19.01.2018.

INU i Petrokemiju treba povoljno prodati rusima. Jedino rusima je u interesu da inine rafinerije i petrokemija rade punim kapacitetom. Preko INE i Petrokemije mogu plasirati svoj plin i naftu na regionalno tržište i time uništiti konkurenciju i glavnog konkurentata MOL. Mol nema interesa razvem INR sam sebi stvarati konkurenciju i zato mu je ina koristila kao krava muzara.

PR
propalismoFranjoskroz
12:34 19.01.2018.

zamislite ironiju.Vrli sindikat godinama aktivira stožer za obranu Petrokemije protiv privatizacije.Sad kada je dogorilo do kraja sad će se aktivirati stožer za provedbu privatizacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije