Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA TVRTKE I DRŽAVE

Petrol i Crodux objavili priopćenje, državni inspektorat najavio inspekciju

Petrol i Crodux u znak prosvjeda zatvorili pumpe na sat vremena
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
01.01.2023.
u 20:57

Prošloga tjedna Petrol je održao prosvjed i to na način da postaje Petrola i Croduxa nisu radile između podneva i 13 sati, objašnjavajući da je razlog tomu intervencija Vlade u cijene naftnih derivata za koju tvrde da je koštala tvrtku 45,6 milijuna eura

Dok su druge benzinske postaje prvog dana nove godine tek istaknuli cijene goriva u eurima, Petrol je zajedno s Croduxom otišao korak dalje i tako od danas povećao svoje cijene goriva. Svoj potez Petrol je i objasnio za Danas.hr.

''Dana 29.12.2022. na sjednici Vlade RH donesena je uredba s propisanom visinom trošarina, a važeća je s 01.01.2023. Zbog povećanja propisane trošarine na benzinskim i dizelskim gorivima, te poštivanja Vladine uredbe bili smo obvezni formirati cijene tako da smo ih povećali točno za iznos razlike između stare i nove uredbe. Visina trošarine po staroj uredbi: 3,06 kn/lit za benzinska goriva i 2,66 kn/lit za dizelska goriva. Visina trošarina po novoj uredbi: 3,86 kn/lit za benzinska goriva i 3,06 kn/lit za dizelska goriva'', navode.

Državni inspektorat tako je zbog ove odluke najavio inspekciju, a iz Vlade su kazali kako takvo postupanje označava kršenje Vladine odredbe.

Prošloga tjedna Petrol je održao prosvjed i to na način da postaje Petrola i Croduxa nisu radile između podneva i 13 sati, objašnjavajući da je razlog tomu intervencija Vlade u cijene naftnih derivata za koju tvrde da je koštala tvrtku 45,6 milijuna eura.

Na dan prosvjeda održan je i sastanak s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem koji je prošao bez velikih pomaka, a u međuvremenu se oglasila i hrvatska tvrtka Tim Kabel koja je odlučila prekinuti poslovanje s Petrolom, navodeći kako ''ne žele poslovno surađivati s tvrtkama kojima je enormna dobit važnija od solidarnosti prema građanima''.

Osim toga, iz Petrola su najavili i podizanje tužbe protiv države, a stručnjaci su za Večernji list objasnili kako se radi samo o običnom pokušaju pritiska na Vladu kako bi im se kompenzirao gubitak od 45 milijuna eura. 

''Na vagi između želje za još većim profitom i dobrobiti građana nema suda u Hrvatskoj koji će stati na stranu nekoga tko bi htio zaraditi još više pored svega što je već zaradio'', ispričao je ustavni stručnjak Mato Palić, o čemu detaljnije možete pročitati OVDJE.

>> VIDEO Čestitka Andreja Plenkovića: 'Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku'

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Duupin
21:16 01.01.2023.

Ne točim više na Petrolu

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
21:22 01.01.2023.

Ne točim više na Croduxu i petrolu.

DP
Dpejakovic2
21:24 01.01.2023.

Što se čeka sa kaznom Petrolu i Crodux-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije