mogu prenijeti virus starijima

Pfizer i BioNTech traže izvanredno odobrenje za COVID cjepivo za djecu od pet godina

Zagreb: U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja prvom dozom Pfizera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
07.10.2021.
u 16:10

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je za 26. listopada sazvala sastanak vanjskih savjetnika da rasprave o zahtjevu Pfizera

Pfizer i BioNTech su od američkih regulatornih tijela zatražili izvanredno odobrenje za svoje cjepivo protiv covida-19 za djecu od 5 do 11 godina, objavio je Pfizer u četvrtak na Twitteru.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je za 26. listopada sazvala sastanak vanjskih savjetnika da rasprave o zahtjevu Pfizera da se u izvanrednim okolnostima dopusti primjena njihovog cjepiva protiv covida-19 na djeci. 

U slučaju zelenog svijetla, djeca bi mogla vrlo brzo nakon toga početi primati cjepivo Pfizer/BioNTecha.

Brzo odobrenje moglo bi obuzdati povećanje zaraze među djecom tijekom jeseni, s obzirom da su škole diljem zemlje uglavnom sve otvorene.

Pfizer/BioNTech su vrlo brzo, nakon mjesec dana od podnošenja zahtjeva, dobili odobrenje za korištenje cjepiva na djeci od 12 do 15 godina.

Iako djeca ne podliježu težim oblicima covida-19, vlasti ističu da mogu prenijeti virus starijima koji su zbog postojećih zdravstvenih problema ugroženiji od ostalih.

Prema službenoj statistici, u većini saveznih država cijepljeno je preko 80 posto starijih od 65 godina. Najveću procijepljenost starijih ima Vermont s 95,1 posto, a najmanju Zapadna Virginia sa 71,2 posto.

VIDEO HZJZ objavio detalje: Cijepljenje se snažno preporučuje za ovih pet skupina djece

Komentara 13

Avatar DIXI
DIXI
18:39 07.10.2021.

"Prvo cjepivo koje se primjenjuje u dojenčeta je cjepivo protiv hepatitisa B... prva doza daje u prvom tjednu života, ponekad još tijekom boravka u rodilištu. Daljnje cijepljenje slijedi od 6 ili 8 tjedna života ili nešto kasnije ako je dijete bolesno." Do 6e godine djeca primaju niz cjepiva, provjerite malo.

RA
radijatori
09:22 08.10.2021.

Valja reći da u Americi, koja ima samo rudimentarno javno zdravstvo, a sve ostalo je zdravstveni biznis, ovo nije ništa neobično. Farmaceutski lobiji tamo oduvijek utječu na javnozdravstvene mjere i propise, pa tako i na propisana cijepljenja. Zato se u Americi i razvio antivakserski pokret, s razlogom. U Europi, koja ima dugu i jaku tradiciju javnog zdravstva takav utjecaj farmaceutskih lobija je donedavno bio nemoguć, ali pod američkim pritiskom tu se od jednoga vremena uporno pojavljuju pukotine, sjetimo se samo "svinjske gripe" kad je hrvatski javnozdravstveni sustav potrošio ogromne novce na cjepivo kojim se na kraju nitko nije htio cijepiti. Evo, nisam uopće govorio o COVID-19.

DU
Deleted user
08:00 08.10.2021.

Samo se sjetite da ako vam dijete umre da ne možete tužiti državu jer je država potpisala da neće tužiti proizvođače u slučaju nuspojava. Neka mi netko pametan objasni da ako je cjepivo sigurno zašto onda stoji ta klauzula?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije