intervju za večernji

Picula: Ako je Vladi stalo do Schengena, tada treba djelovati

Tonino Picula (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2013.
u 19:15

SDP-ov europski zastupnik Tonino Picula dao je intervju Večernjem listu sat vremena nakon što je Europska komisija formalno pokrenula proceduru sankcija protiv Hrvatske.

SDP-ov europski zastupnik Tonino Picula dao je intervju Večernjem listu sat vremena nakon što je Europska komisija formalno pokrenula proceduru sankcija protiv Hrvatske.

– Odluka Europske komisije donesena je u onom obliku u kojem je bila već duže vrijeme najavljivana. Bez obzira na konzultacije sa zemljama članicama, koje će trajati desetak dana, neće se ništa promijeniti. Ovo što je danas Komisija odlučila vjerojatno će se provesti u djelo. Dakle, Hrvatskoj će biti uskraćena sredstva koja je ona trebala potrošiti za prilagodbu za ulazak u Schengenski prostor. Hoće li se doista postupak nastaviti u ovom pravcu, ovisi o postupcima hrvatske Vlade. Čini mi se da je sada vrijeme da se preispitaju prioriteti. Ako je Vladi stalo, a to je bilo i najavljeno kao idući važan cilj, da Hrvatska uđe u Schengenski prostor, tada treba djelovati. Treba neke stvari promijeniti kako bi EK možda, za to ima prostora, ovu odluku suspendirao – rekao je Picula.

• Slažete li se da treba tzv. "lex Perković" promijeniti i primijeniti odmah?

– Treba napraviti stvari koje će uvjeriti EK da Hrvatska doista želi biti dio Schengenskog prostora jer su nas upravo limitirali u tom pogledu. Sada je vrijeme jer su pozicije potpuno ogoljene. Zna se što je bila želja i ambicija hrvatske Vlade. Ona je imala ambiciju utjecati na pravnu stečevinu. S druge strane, vidimo jasno kakva je pozicija Europske komisije. Međutim, taj spor između Komisije i Vlade ne mora nužno prerasti u sukob između Zagreba i svih institucija EU. Mislim da je upravo zbog ove novonastale situacije prilika da se potpuno analiziraju svi aspekti ovoga što se sada dogodilo jer više nema najave. Dogodilo se sve što se trebalo dogoditi.

• Dogodilo se ono što su SDP-ovi zastupnici i dužnosnici govorili da se neće dogoditi i da se radi o blefu.

– Bilo je puno komentara. Ja ne bih komentirao komentare. Ja nastupam iz pozicije zastupnika u EP-u. Ovdje još uvijek to nije slučaj koji se raspravlja na sjednicama. Međutim, to se može promijeniti. I zato i kažem, ovo je doista sada jedan spor, kakvih ima dosta u europskom političkom životu, između jedne vlade i europske vlade. Da to ne bi poprimilo razmjere koji bi bili daleko opasniji za Hrvatsku, sada je vrijeme da se djeluje.

• Predsjednik je rekao da Hrvati nisu očekivali da će u EU dobiti sankcije, nego dobrobit. Tko je odgovoran za to što smo dobili sankcije?

– Treba reći kompletnu istinu, ulazak u spor nije nikakav egzotičan presedan, samo što se u Hrvatskoj to dogodilo vrlo brzo nakon samog ulaska. Iz sukoba i sporenja treba izaći što prije. Možda i Komisija zadržava jednu preosjetljivost u slučajevima kao što je ovaj. O tome treba voditi računa kako bismo što prije izašli i došli u situaciju da koristimo i fondove za Schengen i sve ono što našem gospodarstvu treba, a očekujemo od EU.

• Kad kažete da ovakav spor nije ništa neobično, kako nije neobično kad Komisija kaže da je Hrvatska prekršila europski propis tri dana prije ulaska u EU. Slažete li se s time ili osporavate to?

– Nemam ja što osporavati faktografske činjenice. Ja sam rekao da u komunikaciji između nacionalnih vlada u Europi i EK dolazi do sporova, samo što se to u slučaju Hrvatske dogodilo na način koji je očito izazvao vrlo brzu reakciju nakon ulaska.

• Zar nije neobično da su Vlada i Sabor od Hrvatske učinili zemlju koja krši propise i za to biva kažnjena. Tko je za to odgovoran?

– Institucije koje su sudjelovale u donošenju ove odluke. Što je njihovo autonomno pravo, da donesu odluku koja neće biti po volji EK. Međutim, nakon što je EK danas ovako reagirao, onda se ponovo problem vraća u Hrvatsku i moramo vidjeti hoćemo li inzistirati na preinaci i posljedicama te preinake, ili nećemo. Ili ćemo iz ove situacije izaći s nekim drugim stajalištem koje će doista omogućiti Hrvatskoj da koristi benefite članstva u EU.  

>> Picula: Hrvatska je 'pokazala mišiće', sada treba izbjeći štetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije